Annons

Stockholmsbörsen: Jätten kämpar mot strömmen<br />

Stockholmsbörsen noterar fortsatt svag utveckling i måndagens handel. Stockholm handlas i linje med storbolagen i London och Paris medan Frankfurt är ännu svagare.

Sentimentet hämmas av fredagskvällens svaghet inom IT-sektorn på New York-börserna, där flera populära momentumaktier åkte på rejäla nedställ. Vidare så fortsätter oroligheterna kring Ukraina att bubbla. Mot strömmen går Alfa Laval som slagit till med ett norskt storförvärv.

Inför den kommande rapportperioden ligger analytikerna för högt i sina vinstprognoser. Det uppger SEB-förvaltaren Anette Andersson och Nordea aktiestrategen Jonas Olavi under senaste avsnittet av web-TV-programmet Börsrådet på di.se. Den senare säger följande kring analytikerkonsensus över börsbolagens vinsttillväxt, som ligger på 27 procent i årstakt för kvartalet:

"Det är alldeles för högt. Det kommer bli ett lyft men förmodligen inte så kraftigt, därmed finns det risk för besvikelser", säger Olavi.

SIX Generalindex noteras klockan 13.47 ned 0,7 procent till 422 och OMXS30-index faller 0,7 procent till 1.360. Omsättningen är 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Verkstadsbolaget Alfa Laval köper norska pumpsystemföretaget Frank Mohn för 13 miljarder norska kronor. Transaktionen väntas ge en positiv inverkan på vinst per aktie från fullföljandet. Alfa Laval var förtegna om hur lönsamt Frank Mohn är. Man nöjde sig med att säga att förvärvet omsatte 3,4 miljarder norska kronor 2013 och att dess marginaler ligger väsentligt högre än snittet i Alfa Laval.

"Det verkar vara ett industriellt riktigt förvärv. Man betalar ganska mycket för varje försäljningskrona i bolaget, men som de påpekar så blir det ändå vinst per aktie-förstärkande från dag ett. Så det framstår som ett bra förvärv, sen är det svårt att med den begränsade data man har fått hittills säga om kursreaktionen är befogad", säger en analytiker till SIX News.

Alfa Laval avancerar 3,4 procent.

Så väl bland större som mindre bolag åker teknikrelaterade och/eller högt värderade momentumaktier på kurspress i dag. På Large Cap tappar Ericsson 1,7 procent, Nokia 2,7 procent och Hexagon 2,2 procent.

Investmentbolaget Kinnevik, som under senaste åren pumpat in allt mer av sina medel i Internetbolag, tappar 2,0 procent. För dagen blev det känt att det blev före detta Goldman Sachs-bankiren Lorenzo Grabau som utses till efterträdare för avgående vd Mia Brunell Livfors. Grabau är för närvarande styrelseledamot i Kinnevik och flera sfärbolag.

Investmentbolaget Industrivärden delårsrapporterade och smygstartade därmed den svenska rapportsäsongen. Substansvärdet noterades till 169 kronor per aktie per den 31 mars. C-aktien är upp 0,1 procent till 125,60 kronor.

Efter fredagens budrykten på Meda bedömer nu Danske Bank att acceptabla budnivåer på Meda kan ligga inom intervallet 135 till 163 kronor. Analyshuset höjer sin riktkurs för Meda till 135 kronor, från tidigare 100 kronor, med bibehållen köprekommendation. Meda-aktien faller 1,0 procent till 109,50 kronor.

För dagen har Meda meddelat att man avslutar samriskbolagen med Valeant i Kanada, Mexiko och Australien. I stället etablerar Meda egna dotterbolag.

Blue Canyon kontrollerar nu 63,4 procent av kapital och röster i omvärldsbevakningsbolaget Cision och höjer sitt kontantbud till 61 kronor per aktie. Cision-aktien stärks 3,4 procent till 61,25 kronor. Meltwater har ett konkurrerande kontantbud på 60 kronor per aktie.

Klädbolaget RnB får säljrekommendation av Dagens Industri. Aktien tappar 4,9 procent.

Börsveckan rekommenderar köp i Cellavision, Midsona och Readsoft, vars aktier noterar +4,8 procent, +2,5 procent respektive oförändrat. Addtech får säljrekommendation och tappar 2,9 procent. Vidare rekommenderas läsarna att teckna aktier i fastighetsbolaget D Carnegies First North-notering i veckan.

PA Resources har drabbats av fortsatta förseningar och osäkerheter i Tunisien-affären med Enquest. PA Resources faller 7,1 procent medan Enquest är ned 1,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?