Annons

Stockholm: Alfahanne mot strömmen<br />

Stockholmsbörsen inledde veckan med att falla tillbaka. Sentimentet hämmades av fredagens svaga utveckling på USA-börserna vilken fortsatte på måndagen. Vidare så fortsatte oroligheterna kring Ukraina att bubbla. Mot strömmen gick Alfa Laval som slog till med ett norskt storförvärv.

Inför den kommande rapportperioden ligger analytikerna för högt i sina vinstprognoser. Det uppgav SEB-förvaltaren Anette Andersson och Nordea aktiestrateg Jonas Olavi under senaste avsnittet av web-TV-programmet Börsrådet på di.se. Den senare säger följande kring analytikerkonsensus över börsbolagens vinsttillväxt, som ligger på 27 procent i årstakt för kvartalet:

"Det är alldeles för högt. Det kommer bli ett lyft men förmodligen inte så kraftigt, därmed finns det risk för besvikelser", sade Olavi.

SIX Generalindex sjönk med 0,9 procent till 421 och OMXS30-index föll 0,9 procent till 1.357. Omsättningen var 13,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Verkstadsbolaget Alfa Laval köper norska pumpsystemföretaget Frank Mohn för 13 miljarder norska kronor. Transaktionen väntas ge en positiv inverkan på vinst per aktie från fullföljandet. Alfa Laval var förtegna om hur lönsamt Frank Mohn är. Bolaget nöjde sig med att säga att förvärvet omsatte 3,4 miljarder norska kronor 2013, hade en orderingång på drygt 6 miljarder och att dess marginaler ligger väsentligt högre än snittet i Alfa Laval.

"Det verkar vara ett industriellt riktigt förvärv. Man betalar ganska mycket för varje försäljningskrona i bolaget, men som de påpekar så blir det ändå vinst per aktie-förstärkande från dag ett. Så det framstår som ett bra förvärv, sen är det svårt att med den begränsade data man har fått hittills säga om kursreaktionen är befogad", sade en analytiker till SIX News. Alfa Laval ökade 1,1 procent till 179,50 kronor som näst mest handlade aktie.

Investmentbolaget Kinnevik, som under senaste åren pumpat in allt mer av sina medel i internetbolag, tappade 2,2 procent. För dagen blev det känt att det blev före detta Goldman Sachs-bankiren Lorenzo Grabau som utses till efterträdare för avgående vd Mia Brunell Livfors. Grabau är för närvarande styrelseledamot i Kinnevik och flera sfärbolag.

Investmentbolaget Industrivärden delårsrapporterade och smygstartade därmed den svenska rapportsäsongen. Substansvärdet noterades till 169 kronor per aktie per den 31 mars. C-aktien var ned 0,6 procent till 124,70 kronor.

Efter fredagens budrykten på Meda bedömer nu Danske Bank att acceptabla budnivåer på Meda kan ligga inom intervallet 135 till 163 kronor. Analyshuset höjde sin riktkurs för Meda till 135 kronor, från tidigare 100 kronor, med bibehållen köprekommendation. Meda-aktien ökade 0,2 procent till 110,80 kronor.

Blue Canyon kontrollerar nu 63,4 procent av kapital och röster i omvärldsbevakningsbolaget Cision och höjde sitt kontantbud till 61 kronor per aktie. Cision-aktien stärktes 3,4 procent till 61,25 kronor. Meltwater har ett konkurrerande kontantbud på 60 kronor per aktie.

PA Resources har drabbats av fortsatta förseningar och osäkerheter i Tunisien-affären med EnQuest. PA Resources föll 8,3 procent medan EnQuest var ned 0,4 procent.

Klädbolaget RnB fick säljrekommendation av Dagens Industri. Aktien tappade 7,4 procent.

Börsveckan rekommenderade köp på Cellavision och Midsona. Aktierna steg med 2,6 procent respektive 2,2 procent. Addtech fick säljrekommendation och tappade 2,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Så mycket kan du vinna på en laddhybrid – kalkylatorn ger svaret

Fossildriven eller laddbar bil – funderar du också på vilket av alternativen som är mest fördelaktigt just för dig?

Tack vare en ny kalkylator kan du nu snabbt få svaret.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

Allt fler förare i Sverige upptäcker fördelarna med att köra en laddhybrid eller en elbil.

Hittills i år är 29,3 procent av alla nya bilar som säljs på den svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande varumärkena när det gäller laddbara bilar på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Men hur stor är egentligen skillnaden i miljöpåverkan och kostnad mellan en fossildriven bil (bensin eller diesel) och en eldriven?

För att underlätta svaret på frågan har Kia utvecklat en ny kalkylator. Med den kan du enkelt och snabbt jämföra olika modeller.

Så här går det till:

I kalkylatorn jämför du en Kia plug-in-hybrid med en motsvarande bil som inte är klimatbonusberättigad. 

Därefter fyller du i två parametrar: antal år och körsträcka per år.

Resultatet visar sedan den totala kostnaden samt bilens sammanlagda miljöpåverkan i ton utsläppt koldioxid. 

Exempel:

Vi jämför en Kia Ceed SW Plug-In Hybrid Advance (med el- och bensinmotor) med en Kia Ceed SW 1.4 T-Gdi DCT GT Line (bensinmotor).

Vi fyller i ett ägande på tre år samt en körsträcka på 1 500 mil per år.

Svaret visar att plug-in-hybriden har släppt ut sammanlagt 1,31 ton koldioxid medan motsvarande siffra för den bensindrivna är 6,48 ton. 

Skillnaden är alltså 5,17 ton koldioxid vilket motsvarar 51 700 pantade burkar eller lite mer än fem flygresor tur eller retur mellan Stockholm och Genéve.

Vi får samtidigt veta att plug-in-hybriden kostar 5 014 kronor mindre under perioden.

Att välja modellen med laddhybrid är med andra ord en klar fördel för både miljön och din plånbok.

Får fler att upptäcka fördelarna

Den nya kalkylatorn är ytterligare ett sätt för Kia att få fler att upptäcka fördelarna med eldrivna bilar.

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och är nu en av de allra starkaste aktörerna när de gäller laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 57 procent – av de bilar som såldes mellan januari och oktober i år var laddbara. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid samt två rena elbilar.

Snart är det dessutom Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som går att beställa redan nu med leverans under det första kvartalet nästa år.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

FAKTA: Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?