Annons

Råvaror: <br />Breda nedgångar över hela linjen<br />

Såväl oljan som basmetallerna handlas på lägre nivåer i veckans inledning, samtidigt som guldet är svagt ned. En uppgörelse i Libyen kan öka oljeutbudet och lägga press nedåt på framförallt Brent.

Vid klockan 8.00 handlas WTI-oljan i första termin 0,44 dollar ned till 100,70 dollar per fat. Priset på Brent har samtidigt sjunkit 0,96 dollar till 105,76 dollar per fat.

Ali al-Hasy, talesman för rebellerna i Libyen, uppgav på söndagen efter samtal med en regeringsdelegation att de "tillfälligt" kan öppna terminalerna Hariga och Zueitina i östra Libyen.

"Om vi verkligen får ett återupptagande av utbudet så kan vi få se priserna sjunka. Om Libyen kan komma upp till full kapacitet så kan det ha en viss inverkan", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Libyen, Afrikas största innehavare av oljereserver, har blivit den minsta producenten i Opec då protesterande har hindrat produktion och leveranser. Utbudet sjönk till 250.000 fat per dag i mars, vilket kan jämföras med 1,4 miljoner fat per dag för ett år sedan, enligt Bloomberg News noteringar.

Efter Hariga och Zueitina kan även hamnarna vid Ras Lanuf och Es Sider komma att återöppnas en månad senare. De fyra terminalerna kan tillsammans exportera så mycket som 900.000 fat per dag, enligt data från statliga National Oil.

Överenskommelsen med regeringen inkluderar ett löfte från regeringen om att betala löner till vakter som stängt fälten och etablera en kommitté som ska övervaka exporten.

På valutamarknaden har dollarn i stort sett gått sidledes under måndagen, med en marginell försvagning.

Bland basmetallerna handlas kopparns tremånaderstermin 23 dollar ned till 6.596 dollar per ton. Zink och aluminium är 1 respektive 4 dollar lägre.

Denna vecka träffas kopparproducenter för en årlig konferens i Santiago, Cesco 2014. Där deltar bland annat de stora producenterna Codelco, Angla American och Antofagasta.

Deras expansionsplaner kan komma att lyfta Chiles produktion av koppar till rekordstora 6 miljoner ton.

Frågan är hur jordbävningen utanför Chile nyligen, sjunkande priser och synen på Kinas tillväxt påverkar planerna, saker som kommer att diskuteras vid mötet. En del expansionsplaner har vid flera tillfällen senarelagts.

"Efterfrågan väntas inte växa i samma omfattning, vilket vänta generera ett omfattande överskott. Man kommer verkligen att få se denna ökning under andra halvan av året", sade Alvaro Merion på gruvföreningen Sonami i Chile till Bloomberg News i förra veckan.

Enligt studier från International Copper Study Group väntas nya gruvor hjälpa till att öka den globala produktionen med 4,7 procent i år och 7,3 procent nästa år. Det kan jämföras med en väntad efterfrågeökning på 3,2 procent i år och 3,6 procent nästa år.

Bland ädelmetallerna är guldet knappt 2 dollar ned till 1.302 dollar per uns. Silvret handlas 0,06 dollar lägre till 19,90.

"Medan den senaste jobbrapporten i USA kom in något under förväntningarna så tror vi att Federal Reserve kommer att fortsätta trappa ned stimulanserna. Med safe haven-efterfrågan som försvagas och en amerikansk ekonomi som ser ut att vara på rätt väg igen, så tror vi att guldpriset kommer att börja gå nedåt", sade Lachlan Shaw på Commonwealth Bank of Australia till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.00:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:44 USD 100:70
Brent, första termin -0:96 USD 105:76
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -23 USD 6.596
Zink -1 USD 2.003
Aluminium -4 USD 1.818
Nickel -5 USD 16.380
Bly -4 USD 2.056
Tenn -100 USD 23.050
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:69 USD 1.301:95
Silver -0:06 USD 19:90
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.01 80.42


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?