Annons

Räntor och valutor: Euron handlas upp<br />

Europaräntorna inledde måndagen svagt nedåt i spåren av amerikanska nedgångar efter fredagens jobbrapport. Nedgången gröptes sedan ur, men på eftermiddagen sjönk räntorna åter och samtidigt stärktes euron och yenen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 4 punkter till 1,54 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen stängde 4 punkter lägre till 2,09 procent.

Måndagen präglades av en strid ström uttalanden från ECB-företrädare och marknadsaktörerna försökte tolka hur de ställde sig till eventuella kvantitativa lättnader.

Sent i fredags eftermiddag publicerade tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung uppgifter om att ECB har modellerat ett program för tillgångsköp på 1.000 miljarder euro på ett år, för att se vad det skulle ha för effekt på inflationen. Enligt beräkningarna skulle ett sådant program höja inflationen i euroområdet med 0,2-0,8 procentenheter.

SEB tyckte dock att det inte borde vara någon nyhet att ECB gör sådana här simuleringar för att uppskatta effekterna av kvantitativa lättnader.

På förmiddagen sade ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny till reportrar i Wien att det inte finns något omedelbart behov av åtgärder från ECB, eftersom centralbanken antar att återhämtningen kommer att lyfta inflationen.

Han sade om det krävs åtgärder så föredrar han sådana som ligger så nära marknaden som möjligt.

"Av det skälet så ser jag åtgärder som stärker ABS-marknaden i Europa som de första relevanta åtgärderna", sade Ewald Nowotny, men tillade att det inte innebär att andra åtgärder är uteslutna, utan endast att det är vad han själv förespråkar.

Han sade också att de inte heller har uteslutit ytterligare räntesänkningar, det finns ingen "sekvensering" vad gäller ECB:s kommande agerande.

Kollegan Yves Mersch sade till journalister efter ett anförande i London att kvantitativa lättnader, QE, är ett teoretiskt koncept. Det är en lång väg att gå från ett teoretiskt koncept till implementering av QE, och det finns också kvar konventionella åtgärder att vidta, enligt ECB-rådsledamoten.

I samband med att ECB:s vice-chef Vitor Constancio presenterade ECB:s årsrapport sade han att ECB är redo att agera om inflationen i euroområdet blir för låg och sade att ECB blivit överraskat av den "väldigt låga" inflationen i mars. ECB behöver se vad som händer med april-inflationen, sade han, och tillade att situationen är "ett stort bekymmer". Han sade även att "inget beslut fattats" om något QE-program.

Statistik på morgonen visade att tysk industriproduktion ökade med 0,4 procent i februari, från januari, och med 4,8 procent jämfört med i februari i fjol. Det var aningen bättre än väntade +0,3 respektive +4,7 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Commerzbanks Johannes Werner skrev i ett kundbrev att till skillnad från de föregående månaderna så har det milda vädret sannolikt bara spelat en sekundär roll eftersom byggproduktionen endast sjönk 0,1 procent från januari.

"Dagens siffror över industriproduktionen bekräftar vår bild att den tyska ekonomin har visat en stark tillväxt under första kvartalet 2014", skrev han. Bland annat var bilproduktionen en positiv överraskning.

SCB släppte samtidigt statistik över hushållens konsumtion, som steg med 0,6 procent i februari, jämfört med i januari, och med 2,1 procent jämfört med ett år tidigare.

Nordeas Andreas Wallström tyckte att även om det var lite bättre än de räknat med så ser de siffrorna som i stort sett i linje med deras prognos om en BNP-tillväxt på 0,2 procent kvartal/kvartal.

"Konsumtionsindikatorn är viktig och den kan vara den viktigaste indikatorn för BNP. Positiva finansiella förhållanden, som hög real inkomsttillväxt och bolåneräntor historiskt låga, kommer att fortsatta stötta konsumtionen under 2014", skrev han i ett kundbrev och tillade att den senaste nedgången i förtroendet bör bara tillfälligt.

Därför väntas hushållens konsumtion öka ytterligare och stiga med hela 2,6 procent 2014, enligt Nordea.

Vidare fortsatte SEB:s boprisindikator upp i april, till 55 från 54 i mars.

USA-räntorna tog också ny fart nedåt på eftermiddagen, med den tioåriga obligationsräntan ned 6 punkter till 2,70 procent, efter att ha fortsatt nedåt i fredags kväll då sysselsättningen i USA inte steg lika mycket som marknaden hoppats i mars och den tekniktunga Nasdaq-börsen sjönk rejält.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, talar efter svensk stängning i kväll om den amerikanska ekonomin och penningpolitiken.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn och handlades kring 1:374, upp från 1:371 vid svensk stängning i fredags.

Mot yenen har dollarn tappat till 103:3 från 103:7 i fredags.

Kronan var stabil kring 6:50 mot dollarn, men försvagades 1,5 öre till 8:98 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?