Annons

Stockholmbörsen: <br />Loomis lyfter på affär

Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel med något högre indexnoteringar, i linje med utvecklingen för storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris.

Loomis har slagit till med ett miljardförvärv och det ryktas om att Mylan kan komma att lägga ett bud på Meda, som handelsstoppats. Budstriden i Cision löper vidare. Sektormässigt håller bankerna tillbaka index, likaså gör dragen utdelning i Skanska.

SIX Generalindex noteras klockan 09.58 0,3 procent högre till 425 medan OMXS30-index stigit 0,3 procent till 1.372. Omsättningen är 1,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,8 miljarder inklusive de

alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise. Kontanthanteringsbolaget Loomis lyfter 3,9 procent efter att ha avtalat om att förvärva alla aktier i Via Mat Holding, ett schweiziskt värdelogistikföretag. En presskonferens inleddes klockan 10.00, svensk tid.

Köpeskillingen, efter avdrag för förvärvad nettokassa, uppgår till cirka 200 miljoner schweizerfranc eller motsvarande 1.450 miljoner kronor. De årliga intäkterna uppgår till cirka 290 MCHF, varav cirka 240 schweizerfranc inom tjänsteområdet International Services som ska bli ett nytt affärsområde för Loomis.

Handelsbanken påpekar i ett marknadsbrev att priset motsvarar en EV/Sales-multipel på 0,7x, vilket banken tycker är en bra prislapp för ett bolag med 6-procentig rörelsemarginal.

VIA MAT:s rörelsemarginal är som sagt cirka 6 procent, jämfört med övriga Loomis 9,7 procent för 2013. Förvärvet väntas enligt Loomis ge dem en ”marginell positiv” påverkan på resultatet per aktie för 2014.

Bland övriga nyheter uppges amerikanska läkemedelsbolaget Mylan överväga att lägga ett uppköpserbjudande på Meda, skriver Financial Times som hänvisar till källor.

"Vi har inga kommentarer. Du får avvakta dagen", säger Paula Treutiger vid Medas IR-avdelning till SIX.

Meda-aktien har varit handelsstoppad under dagen så här långt.

I budstriden om Cision är senaste nytt att Blue Canyon, vars höjda bud är på 55,10 kronor per aktie kontant, nu kontrollerar sammanlagt 20,1 procent av aktierna och rösterna i Cision. Dagens Industri erfar dock samtidigt att flera storägare vänt sig till Aktiemarknadsnämnden för att försöka komma ur sina säljlöften till budgivaren GTCR, som står bakom Blue Canyon.

Samtidigt sänker Meltwater villkoret för acceptgraden i sitt konkurrerande och högre bud på Cision, på 60 kronor kontant, från 80 till 70 procent.

Cision är för dagen ned 1,2 procent till 60,75 kronor.

En än mer komplex är budsituationen mellan de mindre oljebolagen PetroGrand och Shelton Petroleum, som lagt bud på varandra. Den senaste händelsen att PetroGrand bland annat senarelägger tidsplanen i sitt bud på Shelton, ställer in kravet på en extrastämma i Shelton, och att man därtill frångår kravet att man vill göra en så kallad due dilligence-undersökning av Shelton.

PetroGrand och Sheltons observationsnoterade aktier handlas för dagen oförändrade.

På rekommendationsfronten har RBC Capital Markets analytiker blivit mer pessimistiska till flertalet svenska storbanker och sektorn tynger index i dag.

Handelsbanken sänks till underperform, från tidigare market perform, och aktien är ned 0,7 procent. Så väl Swedbank som Nordea sänks till sector perform, från tidigare outperform, deras aktier noterar -0,3 respektive -0,2 procent.

Dragen utdelning på 6,25 kronor i Skanska tynger också index. Skanska-aktien tappar 5,50 kronor och bidrar isolerat till att hålla tillbaka SIX30 storbolagsindex med knappt 0,1 procent.

Relevant för lastbilstillverkarna, och då främst Volvo, är att ACT Research rapporterat en nettoorderingång för tunga lastbilar (class 8) i Nordamerika om cirka 27.400 fordon i mars 2014. Utfallet är över förväntan uppger analyshuset Jefferies, enligt Bloomberg.

Volvo stiger 1,0 procent. Haldex, som bland annat tillverkar bromssystem till tunga lastbilar, är upp 1,6 procent.

Utsikterna för fler affärer för stridsflygplanet Jas Gripen är goda för de kommande decennierna, skriver Saabs vd Håkan Buskhe dessutom i dag i en debattartikel i Dagens Industri. Samtidigt har försvarsminister Karin Enström (M) och den brasilianska motsvarigheten Celso Amorim under tecknat ett nytt ramavtal för försvarssamarbete, enligt SVT.

Saab-aktien stiger 1,6 procent.

Handelsbanken och Carnegie tar upp bevakning av verkstadsföretaget Bufab. Handelsbanken säger öka medan Carnegie säger köp samt ger en riktkurs på 70 kronor.

Bufab är upp 1,8 procent till 58 kronor. På makrofronten har Tysklands industriorderdata för tillverkningsindustrin inkommit över förväntan. I februari steg dessa med justerade 0,6 procent mot januari, medan oförändrat var förväntat.

Dagens makromässiga höjdpunkt blir sannolikt mars månads arbetsmarknadsstatistik från USA, som väntas klockan 14.30 svensk tid. Sysselsättningen, exklusive jordbrukssektorn, väntas ha ökat med 200.000 personer i mars och arbetslösheten väntas komma in på 6,6 procent.

New York-terminen för breda amerikanska aktieindexet S&P 500 noteras i skrivande stund ungefär +0,2 procent över fair value.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?