ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: USA på 25-årsvärsta

Veckans krönika bjuder på försiktiga köp i ett av börsens färskaste bolag. Men också en skrämmande inblick i hur insiderhumöret är i USA.

Det finns anledning att börja dagens krönika med att kommentera säljsignalerna jag såg förra veckan i handelsföretaget Addtech och telekomföretaget Doro.

I Addtech minskade vice vd Anders Claeson sitt innehav ytterligare med 36.596 aktier den 26-27 mars men kom i och med en optionslösen att öka innehavet med 64.350 aktier den 31 mars. Sammantaget innebär detta en nettoökning på 27.754 aktier. Jag är en anhängare av insynspersoner som riskerar eget kapital via aktien snarare än i optionsform. Senast Claeson köpte själva aktien var i juni 2012. Däremot har han successivt sålt i takt med optionslösen. 

I Doro har Chris Millington, medlem i bolagets ledningsgrupp, minskat sitt innehav med totalt 3.800 aktier. Millington sålde hela sitt innehav på 13.800 aktier den 25 mars men via en optionslösen den 2 april tillkom 10.000 aktier som alltså är hans nuvarande aktieinnehav. 

Säljsignalerna i Addtech som Doro kvarstår därmed.

Trots att andelen köp i veckans insynshandel är höga 71 procent finns inga självklara köpsignaler. 

Ett sådant exempel är det nyligen börsnoterade fastighetsbolaget Hemfosa. Bland andra har tre styrelseledamöter gjort sina första köp. Ulrika Valassi har köpt 1.500 aktier den 28 mars och Anneli Lindblom och Caroline Sundewall vardera 1.000 aktier den 2 april. 

Visst är det positivt med förstagångsköp av tre ledamöter i en nyintroducerad aktie. Men deras insatser är om 150.000 respektive 100.000 kronor är blygsamma och känns närmast pliktskyldiga. Betydligt större köp ska ske för att jag ska se en köpsignal. 

Hemfosa-noteringen sker i ett mycket positivt börsklimat med en till synes obegränsad aptit på fastighetsaktier. Jag har svårt att förstå de analyser som förbiser den optimala noteringstidpunkten och istället utfärdar solklara köprekommendationer med förväntade uppgångar på ytterligare tiotals procent. 

Att noteringen är bra för befintliga aktieägare är uppenbart. Huruvida den blir en bra affär även för de 16.000 nya aktieägarna återstår att se. I avvaktan på fler och större köp av insynspersonerna är jag skeptisk till aktien. 

En aktie som jag ger en fortsatt köpsignal är investmentbolaget Svolder där Öresund och Mats Qviberg fortsätter köpa. Under perioden 24-27 mars ökade Öresund med ytterligare 38.593 aktier. Sedan köpsignalen jag såg i oktober förra året är uppgången för aktien 26 procent. Det är en fin uppgång i jämförelse med börsens 9 procent. 

När insynspersoner som grupp säljer mycket oftare än de köper brukar det innebära att svårare börstider närmar sig. Och där befinner sig Stockholmsbörsen just nu. Tecknen på detta brukar komma något tidigare i USA och därför kontaktade jag i veckan forskarkollegan professor Nejat Seyhun från University of Michigan för att höra hans syn på läget. 

Nejat Seyhun är en av de främsta experterna i världen kring insynshandel och är bland annat författare till boken ”Investment intelligence from insider trading” som jag verkligen kan rekommendera. 

Han berättade för mig att amerikanska insiders inte varit så pessimistiska som nu under de senaste 25 åren. En låg tillväxt i USA, negativa signaler på husmarknaden med en minskad nyhusförsäljning under de senaste åtta månaderna, och minskade bolagsvinster var några av de anledningar han såg till denna pessimism. 

Superpessimistiska insynspersoner till trots så är professor Seyhuns bedömning av USA-börserna inte nattsvart. Hans beräkningar visar på en utveckling på plus 4 procent under det kommande året vilket han dock tycker är för lite för att kompensera för den risk man tvingas ta.

Det ligger mycket i hans bedömning och jag ser fram emot att återkomma med USA-börsernas verkliga utfall om ett år.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till