Annons

Råvaror: Tenn går starkt<br />

Efter en torsdagsförmiddag på minus gjorde WTI-oljan Brent sällskap på plussidan under eftermiddagen sedan den amerikanska lagerstatistiken inkommit. Basmetallerna var blandade, men tenn stod för en stark uppgång efter uppgifter om sinande lager.

Vid klockan 18.45 var WTI-oljan i första termin upp 0:41 dollar till 100:03 dollar per fat. Priset på Brent var samtidigt 1:02 dollar högre på 105:81 dollar per fat.

WTI såg ut att gå mot sin fjärde dag i rad av nedgångar, men steg efter amerikanska energimyndighetens rapport som visade att lagrena i USA sjönk med 2,4 miljoner under förra veckan. Enligt Bloombergs analytikerenkät väntades en uppgång på 1,4 miljoner. Även lagrena av bensin sjönk mot en förväntad uppgång.

Brent-oljans framfart härleddes bland annat till att en ledare för den Libyska rebellgruppen Barqa dementerat uppgifter om att man ska lämna över en av de fyra oljeterminaler som gruppen kontrollerar till regeringen.

En talesman för Barqa sade till Bloomberg News att gruppen först vill ha bekräftelse av regeringen gällande den överenskommelse som nyligen slutits.

"Libyen är precis vid Europas tröskel så det här har mer inverkan på Brent än WTI. Det finns en oro gällande landets terminaler och oljeexport", kommenterade Michael Lynch, på Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin backat 37 dollar till 6.639 dollar per ton. Zink och aluminium var upp 12 respektive 4 dollar. Tremånadersterminen för tenn stärktes samtidigt 210 dollar, motsvarade 0,9 procent.

Enligt BNP Paribas kommer efterfrågan på tenn överstiga tillgången med cirka 10.000 metrisk ton i år, bland annat med bakgrund av minskad export från världens största producent, Indonesien.

"Den globala produktionen är mindre än efterfrågan, och lägg därtill minskad export från Indonesien. Det bara ökar underskottet. Vid någon tidpunkt måste det märkas på priserna", sade BNP Paribas analytiker Stephen Briggs till Bloomberg News.

Ädelmetallerna tappade mark efter att ha presterat starkt de senaste dagarna, med guldpriset ned drygt 4 dollar till cirka 1.285 dollar per uns. Silverpriset har sjunkit 0:16 dollar till 19:82 dollar per uns.

I fokus fanns bland annat ECB:s räntbesked, där centralbanken som väntat lämnade refiräntan oförändrad på 0,25 procent. På efterföljande presskonferens meddelade ECB-chefen Mario Draghi att ytterligare lättnader för att stötta ekonomin i euroområdet inte är uteslutet.

Efter uttalandena och räntebeskedet sjönk euron mot dollarn, från en nivå kring 1:3780 till cirka 1:3710.

Noteringar 18.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:41 USD 100:03
Brent, första termin +1:02 USD 105:81
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -37 USD 6.639
Zink +12 USD 1.981
Aluminium +4 USD 1.833
Nickel +68 USD 16.253
Bly -5 USD 2.055
Tenn +210 USD 23.160
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -4:46 USD 1.285:40
Silver -0:16 USD 19:82
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.28 80.50


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?