Annons

Räntor och valutor: Smygande rörelser<br />

Amerikanska statspappersräntor utvecklades oregelbundet efter den svenska marknadens stängning på måndagen, efter att ha stigit något tidigare på dagen. Dollarn har samtidigt noterat endast mindre rörelser mot euron och japanska yen.

En positiv rapport om kontrakterade husköp i mars, som steg 3,4 procent jämfört med i februari, samt förberedelser inför veckans FOMC-möte, räntebesked onsdag, samt inför fredagens sysselsättningsrapport bidrog till att investerare på räntemarknaden tog hem lite vinster efter förra veckans riskdrivna räntenedgångar.

Marknadsaktörer noterade vidare kommentarer om att ECB-chefen Mario Draghi talat inför tyska parlamentariker och sagt att kvantitativa lättnader visserligen är ett policyalternativ, men att banken knappast är nära att lansera något program för tillgångsköp inom en nära framtid.

Wall Street Journal noterade att kommentarerna sannolikt välkomnades i Tyskland, där drastiska centralbanksåtgärder inte är omedelbart välkomna, men det kan stå i viss kontrast till andra uttalanden från ECB-chefen på senare tid - som antytt att ECB överväger alla alternativ för att bromsa en ytterligare nedgång i inflationen.

Christian Schultz, seniorekonom vid Berenberg Bank i London, sade till Bloomberg News att ECB-chefens kommentarer kan tyda på att ECB trots allt räknar med att den ekonomiska återhämtningen kommer att bli tillräckligt stark för att inflationen ska kunna vända upp utan nya åtgärder från ECB.

Å andra sidan kan kommentarerna helt enkelt spegla att ECB:s tekniska förberedelser för kvantitativa lättnader inte har kommit tillräckligt långt för att kunna lanseras inom en nära framtid.

Simon Nixon, kommentator på Wall Street Journal, noterar i en artikel att det är skillnad mellan att prata och att göra.

"Det är inte första gången som herr Draghi försöker övertyga marknaderna om att ECB kommer att göra 'vad som krävs', denna gång för att tackla låg inflation", skriver han.

Genom att försäkra marknaderna om att ECB är redo har marknadsaktörer övertygats att ta mer risk.

"Men i praktiken, liksom med löftet när krisen var som värst att intervenera för att förhindra att obligationsräntorna i krisländerna skulle stiga för högt, är ribban för att faktiskt köpa obligationer fortsatt hög", fortsätter Simon Nixon.

Valutamarknaden reagerade dock inte nämnvärt på de nya uppgifterna om läget för ECB:s QE-förberedelser, och blickarna riktas nu kanske främst mot nya inflationsindikationer i Tyskland under tisdagen och euroområdet på onsdagen för ny vägledning inför ECB-rådsmötet torsdagen den 8 maj.

På eftermiddagens USA-agenda märks bland annat S&P/Case Shillers husprisindex för februari, klockan 15.00, som väntas visa att priserna i USA:s 20 största städer steg 0,7 procent jämfört med i januari. Vidare publicerar Conference Board Hushållens konfidensindikator för april, klockan 16.00, som väntas ha stigit till 83,2 från 82,3 i mars.

Klockan 16.00 inleder vidare senatens bankutskott en session för att godkänna tre ledamöter i Fedstyrelsen, Board of Governors; Stanley Fisher, Jerome Powell och Lael Brainard.

Wall Street Journal varnar dock, med hänvisning till en demokratisk senatsrådgivare, att godkännandeprocessen kan ta lång tid, och att det finns en uppenbar risk att Fedstyrelsen endast kommer bestå av tre personer vid FOMC-mötet i juni.

Asiatiska marknader har utvecklats blandat i tisdagens handel, där Tokyo håller helgstängt. Euron stärks dock något mot dollarn i morgonhandeln samtidigt som dollarn handlas nära oförändrat mot japanska yen.

På tisdagens Europaagenda riktas intresset kanske främst mot tysk preliminär-KPI för april, som väntas visa att inflationstakten ökade 0,4 procentenheter, till 1,4 procent, jämfört med i mars. Delstater rapporterar löpande in sina utfall under dagen, och den preliminära beräkningen för hela landet klockan 14.00.

Från Storbritannien kommer den första estimatet av BNP första kvartalet, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas BNP ha ökat 0,9 procent under kvartalet. Fjärde kvartalet steg BNP goda 0,7 procent.

I euroområdet kommer konjunkturbarometer för april, klockan 11.00, där den samlade indikatorn (ESI) antas ha stigit ytterligare till 102,9, vilket skulle vara den elfte månaden i rad med uppgång. Såväl industrin som tjänstesektorn spås visa ökat förtroende, enligt Bloomberg News prognosenkät.

I Sverige publicerar Konjunkturinstitutet sin aprilbarometer klockan 9.00. Enligt SME Direkts enkät väntas barometerindikatorn ha stigit till 102,6, från oväntat låga 101,5 i mars, med stöd av bättre lägen för såväl hushållen som tillverkningsindustrin.

Klockan 9.30 redovisar SCB finansmarknadsstatistik för mars, där ökningen i hushållens upplåning som vanligt ligger i fokus. Enligt SME Direkts enkät väntas ökningstakten ha sjunkit till 5,0 procent i mars, efter 5,1 procent i såväl februari som januari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BürkertAnnons

Så hjälper flödesexperten Bürkert bryggerierna växa

Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.
Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.

Det börjar ofta i en källare, där man i mindre skala experimenterar fram sin egen smak och karaktär. Där föds också bryggmästarens känsla och passion för det egna ölet. 

Catarina Holgersson, Field Segment Manager på Bürkert berättar:

 – Vi har många lyckade projekt tillsammans med bryggerier och andra dryckestillverkare. Vi har till och med drivit vårt eget mikrobryggeri, så vi vet vilka utmaningar som livsmedelsindustrin står inför och har mycket vi kan hjälpa denna industri med. Vår expertis ligger i flödena, och hur man kan automatisera sin process utan att tappa bort själen i själva hantverket.

Drömmen om Systembolaget

Bürkert har en lång erfarenhet av att jobba med food and beverage och Catarina beskriver det som en viktig bransch för dem. 

– Det viktigaste är att kunna säkerställa kvalitet och skapa en repeterbarhet så att det man producerar blir likadant gång efter gång. Det är en viktig faktor om man till exempel drömmer om att få in sin produkt på Systembolaget. Här kan vi hjälpa till, säger Catarina.

Många fördelar med automatisering 

Förutom kvalitetssäkringen så finns det många andra fördelar med en automatisering av produktionen. Det är kostnads- och tidseffektivt och inte minst är det en klar förbättring arbetsmiljömässigt då det manuella bryggandet ibland kan vara ganska slitigt. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är det också en vinst då man minskar vattenåtgången, kemikalieanvändningen och inte förbrukar mer än man behöver. 

Många bryggerier har redan hela eller delar av sin produktion automatiserad. För dem gäller det att hålla sin process uppdaterad. Bürkert har en flexibilitet och en samlad kompetens som gör att det alltid går att hitta rätt anpassning. Alltifrån en enstaka ventil till en större automatiserad lösning. 

Förutom bryggerierna finns det dessutom många andra former av livsmedelstillverkning där samma grunder är viktiga. Att rena, värma, kyla och filtrera är sådant som också kan appliceras inom till exempel mejeriindustrin och det är processer Bürkert strävar efter att ligga i framkant med. 

– Vår erfarenhet ger oss en stabilitet som vi hoppas att kunden känner sig trygg i. Vi tror att deras hantverk och känsla i kombination med vår samlade kunskap utgör ett bra samarbete. Deras glädje och vår teknologi, avslutar Catarina

Fakta

Bürkert grundades 1946 i Tyskland och är ett globalt ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik. Passionen för flöden är central och Bürkert är kända för sin kvalité och innovation. Företaget har 3000 anställda världen över med produktion i Tyskland och Frankrike. I Sverige finns kontor i Stockholm och Malmö.

Läs mer om hur Bürkert kan hjälpa er här  

Mer från Bürkert

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bürkert och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?