Annons

Räntor &amp; Valutor: Något högre i Europa<br />

De europeiska marknadsräntorna pekar något högre på tisdagens förmiddagshandel, samtidigt som euron har stärkts något mot dollarn. Tung statistik både från Sverige och från EMU har inte lyckats ge något större avtryck på finansmarknaderna.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 11.35 upp 2 punkter till 1,53 procent, medan den svenska motsvarigheten stiger 2 punkter till 2,03 procent.

Förmiddagens agenda innehöll viktig ekonomisk statistik i Sverige. Klockan 9 kom KI-barometern som visade en blandad kompott av positiva och negativa överraskningar. Det positiva kom från näringslivet där konfidensindikatorn för det totala näringslivet uppgick till 105,2 i april, vilket innebar en ökning från 103,5 föregående månad.

Inom tillverkningsindustrin steg konfidensindikatorn till 102,7 från 99,5, klart över analytikernas förväntningar som enligt SME Direkt prognosenkät låg på 101,5.

Hushållsindikatorn visade dock en helt annan utveckling. Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, sjönk till 99,0 i april från 99,6 föregående månad, tvärtemot förväntningarna som pekade mot en uppgång till 101,5.

"Det var en blandad rapport med en del uppmuntrande tecken inom tillverkningssektorn och överraskande pessimistiska hushåll. Det är något i kontrast med det att förtroendet inom detaljhandeln ökade till den högsta nivån sedan slutet av 2010 vilket indikerar att den starka detaljhandelsförsäljningen som rapporterades i går är mer än en fluga", skriver SEB i en kommentar.

Generellt stödjer rapporten SEB:s syn prognos om en gradvis ekonomisk återhämtning i Sverige 2014.

Något senare kom också finansmarknadsstatistik från SCB, som visade att hushållens utlåning ökade med 5,1 procent i mars vilket var en oförändrad ökningstakt jämfört med föregående månad och nära förväntningarna.

Även ute i Europa var tisdagsförmiddagen händelserik. I likhet med Sverige redovisades EMU:s konjunkturbarometer, som sammanfattningsvis var sämre än vad analytikerna hade räknat med.

Den samlade barometerindikatorn sjönk till 102,0 från 102,5, medan analytikerna hade räknat med en mindre uppgång till 102,9. Både indikatorn för industrin och för tjänstesektorn försämrades oväntat. Den enda positiva överraskningen var att hushållens förtroende var något mer positiv än väntat, men avvikelsen mot prognos var marginell.

Vidare kom penningmängdsdata från EMU, som visade en ökningstakt, mätt som M3, på 1,1 procent i mars. Det innebar en inbromsning från februari och klart under analytikernas beräkningar som pekade mot en ökning om 1,4 procent.

I Tyskland ska KPI redovisas i eftermiddag, men redan under förmiddagen har samtliga delstater rapporterat deras respektive prisutveckling. Förväntningarna för hela Tyskland är en inflationstakt på 1,4 procent i april, preliminärt.

Visserligen ligger majoriteten av delstaterna något under förväntningarna, särskilt näst största delstaten Bayern vars inflationstakt rapporteras ha varit 1,0 procent. Men Nordrhein-Westfalen, Tysklands största delstat, noterade en KPI-ökning på 1,7 procent i årstakt.

Vad gäller Ukraina-krisen publicerade EU de nya namnen som har lagts till på sanktionslistan. Där återfinns bland annat Rysslands vice premiärminister Dmitrij Kozak. Både EU och USA meddelade på måndagen att de utökar sina sanktionslistor, men till skillnad från EU hade USA också udden riktad mot högt uppsatta individer inom näringslivet samt mot vissa företag.

I Storbritannien har första estimatet av BNP för det första kvartalet redovisats, och kom in något lägre än väntat. Tillväxten var ändå stark och uppgick till 3,1 procent i årstakt, men det brittiska statistikkontoret noterade att BNP fortfarande befinner sig 0,6 procent lägre än den gjorde innan krisen.

Marknaden har också tagit fasta på uppgifter om att ECB-chefen Mario Draghi ska ha talat inför tyska parlamentariker på måndagskvällen och sagt att kvantitativa lättnader visserligen är ett policyalternativ, men att banken knappast är nära att lansera något program för tillgångsköp inom en nära framtid.

Wall Street Journal noterade att kommentarerna kan stå i viss kontrast till andra uttalanden från ECB-chefen på senare tid - som antytt att ECB överväger alla alternativ för att bromsa en ytterligare nedgång i inflationen.

Christian Schultz, seniorekonom vid Berenberg Bank i London, sade till Bloomberg News att ECB-chefens kommentarer kan tyda på att ECB trots allt räknar med att den ekonomiska återhämtningen kommer att bli tillräckligt stark för att inflationen ska kunna vända upp utan nya åtgärder från ECB.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:387 mot dollarn från 1:385 vid svensk stängning på måndagen.

"Draghis kommentarer är en av anledningarna bakom att euron håller sig stark under morgonen. Jag tror att marknaden har insett att de är ganska lugna beträffande hotet från disinflation, det finns en hel del tillfälliga faktorer bakom nedgången i inflationen", sade Stephen Gallo, strateg på BMO, till Reuters.

Kronan har i sin tur stärkts 1 öre till 6:52 mot dollarn, medan den är oförändrad mot euron på 9:05.

På eftermiddagens USA-agenda märks bland annat S&P/Case Shillers husprisindex för februari, klockan 15.00, som väntas visa att priserna i USA:s 20 största städer steg 0,7 procent jämfört med i januari. Vidare publicerar Conference Board Hushållens konfidensindikator för april, klockan 16.00, som väntas ha stigit till 83,2 från 82,3 i mars.

Klockan 16.00 inleder vidare senatens bankutskott en session för att godkänna tre ledamöter i Fedstyrelsen, Board of Governors; Stanley Fischer, Jerome Powell och Lael Brainard.

tisdag kl 11.35 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 3,892361111 (6:5306) Statsobl 2y 0,68 -0,68
EUR/SEK 0,715972222 (9:0465) Statsobl 10y 2,03 -2,01
EUR/USD 2,728472222 (1:3853) Räntegap/ty 50 -50
US obl 10y 2,72 -2,7 Tysk obl 10y 1,53 -1,51Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?