Annons

Stockholmsbörsen: <br />Megabudet lyfter Astra<br />

Måndagen var en lite lugnare rapportdag och nyhetsfokus låg på att Pfizer trädde fram och berättade om sitt intresse för Astra Zeneca.

Strax före klockan 13.25 var OMXS30 oförändrat på 1.360 och aktier för cirka 7,1 miljarder kronor hade omsatts.

Läkemedelsjätten Pfizer bekräftade på måndagsmorgonen officiellt sitt intresse för Astra Zeneca. Det amerikanska bolaget lade i januari ett så kallat "indikativt bud" på 46,61 pund per aktie, motsvarande cirka 512 kronor. Astra Zeneca stack iväg 15,8 procent till 524 kronor, alltså högre än den indikerande nivån.

Vid lunchtid klev Astra Zenecas styrelse ut på banan och avvisade Pfizers intresse. Bland annat ansåg Astra Zeneca att budet "avsevärt" undervärderar bolaget och att budet också består av en stor aktiedel, runt 70 procent.

"Det är mycket fokus på strukturaffärer, framför allt Astra Zeneca och Meda. Vi menar att Astra Zeneca är högt värderat på nuvarande nivå. Deras svar till Pfizer kan vara ett förhandlingsutspel, eller så är de genuint ointresserade av att bli uppköpta, det är svårt att veta. Men det är uppenbart att marknaden spekulerar i att det ska hända någonting", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt apropå att det kyliga beskedet från Astra Zeneca inte påverkade kursen nämnvärt.

Mer läkemedel: styrelsen i Meda säger att den på nytt blivit kontaktad av det amerikanska bolaget Mylan om ett samgående. Styrelsen i Meda har dock bestämt sig för att återigen avvisa förslaget och det bidrog till att aktien tappade hela 7,8 procent.

Swedbanks rapport var i linje med förväntningarna, enligt SME Direkt. Räntenettot och rörelseresultatet var nästan exakt som väntat och det återstår att se om det kommer fram mer ur rapporten under dagen. Aktien sjönk 1,4 procent.

"Skulle oron i Ryssland och Ukraina bli värre kan vi konstatera att det kommer att påverka kreditkvaliteten i Baltikum. Men då är det enstaka bolag vi pratar och inte sektorer och ekonomier", sade Swedbanks riskchef på en telefonkonferens kort efter rapporten.

Alfa Laval bommade i sin rapport analytikernas förväntningar på de flesta punkter och aktien straffades på börsen med en nedgång om 5,9 procent.

"Alfa Laval var ju sämre än väntat och det är ovanligt, de brukar annars rapportera stabilt och bra. Så att de var 10 procent under förväntan är verkligen oväntat", säger aktiestrategen vidare.

Kinnevik har också rapporterat och där låg fokus på onlineinnehaven. Bolaget sänkte den försäljningsmultipel som Zalando värderas med från 2,0 till 1,9.

"Zalando utvecklas i linje med våra förväntningar", sade dock Kinneviks vd Mia Brunell Livfors till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten, som resulterade i att Kinnevik backade 0,9 procent.

Nobias resultat före skatt var ungefär 15 miljoner, eller 17 procent, lägre än väntat medan omsättningen var ungefär som väntat. Aktien steg 0,9 procent.

Electrolux höjdes till behåll från tidigare sälj av Nordea. Pareto gick åt andra hållet och sänkte rekommendationen för Electrolux från behåll till sälj. Vitvarubolaget fortsatte upp 0,4 procent efter fredagens kursrusning.

Dagens Industri rekommenderade köp av it-konsulten HIQ, som beskrivs som "en aktie att gifta sig med". HIQ stärktes 4,6 procent.

Vid halv tio kom SCB-statistik om PPI, detaljhandel och handelsbalans i mars. Förväntningarna för detaljhandeln var enligt SME Direkt en uppgång med 2,9 procent och utfallet blev klart högre: 5,1 procent. Handelsbalansen väntades visa ett överskott på 5,6 miljarder och här blev utfallet i stället lägre, 2,6 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?