Annons

Räntor och valutor: <br />Små rörelser i öppningshandeln<br />

Europaräntorna rör sig knappt i måndagens inledande handel samtidigt som euron ligger stilla mot dollarn med utvecklingen i Ukrainakrisen i fortsatt fokus. Kronan är stabil inför statistik över detaljhandel, handelsbalans och producentpriser för mars.

Strax efter svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,49 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioårsräntan ligger stilla på 1,99 procent.

Ukrainas premiärminister varnade i fredags för ett tredje världskrig samtidigt som EU och USA planerar skärpta sanktioner och Ryssland anklagar väst för att försöka ta kontroll över Ukraina.

På söndagskvällen meddelade Ukrainas försvarsdepartement att deras flygförsvar är satt i "operationell beredskap" i landets södra regioner.

Här hemma riktas blickarna mot SCB och statistik över detaljhandelsförsäljning, handelsbalans och PPI.

Detaljhandeln väntas ha ökat med 2,9 procent och handelsbalansen visa ett överskott på 5,6 miljarder kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson riktade under helgen skarp kritik mot Riksbanken och sade att de sköter sitt jobb "uruselt" och att deras ovilja att sänka styrräntan leder till "massarbetslöshet".

I SVT:s Agenda på söndagskvällen försvarade vice Riksbankschef Cecilia Skingsley Riksbanken och sade att den låga inflationen är en kombination av godartad prispress från globalisering och effektiviseringar, och svag global efterfrågan.

Hon sade också att sannolikheten för en räntesänkning vid julimötet är "stor" enligt Riksbankens räntebana. Hon sade samtidigt att den nuvarande räntenivån är "otroligt låg" och att det är svårt att nå rätt balans mellan stigande hushållsskulder, huspriser och inflation.

Rickard Falkenhäll, SEB, noterar i bankens morgonbrev att såvitt de kan dra sig till minnes har företrädare för Riksbanken aldrig tidigare pratat om räntebanan i termer av sannolikhet för en räntesänkning.

"Det finns med andra ord en större precision/signalvärde i räntekurvan än vad Riksbanken tidigare har velat erkänna", skriver Richard Falkenhäll.

Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnik signalerade efter ett tal i Sundsvall i fredags att Riksbanken kommer att behöva sänka styrräntan ytterligare om priserna fortsätter att falla mer än Riksbanken räknat med, enligt Bloomberg News.

Finansanalytikern Peter Malmqvist skriver på DI Debatt på måndagen att Sverige inte har deflation utan snarare en inflation på mellan 2 och 3 procent. Fallande priser i vissa segment beror på ökad import från låglöneländer och tilltagande konkurrens, medan priserna i branscher där svenska förhållanden styr stiger, framhåller han.

Rickard Falkenhäll, SEB, noterar för övrigt i morgonbrevet även att det är svårt att förstå finansminister Anders Borgs och Socialdemokraternas Magdalena Anderssons kamerala fokus på överskottmålet med tanke på att Sverige har en statsskuld på cirka 35 procent av BNP efter sju svåra år för global tillväxt och en tioårsränta under 2 procent.

"Budgetdisciplinen har försatt oss i en utmärkt position, en varför inte utnyttja den? Om man inte vill ge tillbaka pengarna till skattebetalarna kan det inte vara svårt att hitta investeringar som genererar en samhällsekonomisk avkastning som överstiger finansieringskostnaden", skriver Rickard Falkenhäll, SEB.

På måndagens europeiska makroagenda finns en italiensk växelemission och Frankrikes centralbankschef ska hålla en presskonferens på eftermiddagen.

Senare i veckan kommer, bland mycket annat, preliminärt april-KPI från Tyskland på tisdagen och EMU-KPI för april.

Amerikanska räntor pekar svagt upp i måndagens tidiga europeiska handel, med tioårsräntan upp 1 punkt till 2,67 procent, från svensk stängning i fredags.

I dag, måndag, publiceras USA-statistik i form av kontrakterade husköp, som väntas ha ökat med 0,7 procent i mars, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Senare i veckan väntar fyra av de mest betydelsefulla punkterna för den amerikanska ekonomin: BNP-estimat, FOMC-besked, ISM:s industri-PMI samt jobbrapport.

På valutamarknaden handlas euron kring 1,384 mot dollarn, samma nivå som i fredags, medan dollarn har stärkts en aning mot yenen.

Måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:5798 (6:5780) Statsobl 2y 0,66 (0,66)
EUR/SEK 9:1050 (9:1049) Statsobl 10y 1,99 (1,99)
EUR/USD 1:3837 (1:3841) Räntegap/ty 50 (50)
US obl 10y 2,67 (2,66) Tysk obl 10y 1,49 (1,49)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?