ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Debatt

Debatt: S föreslår att staten tar andra sjuklöneveckan

  • Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Staten ska ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det kommer socialdemokraterna att föreslå i sin kommande skuggbudget, skriver Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Sedan Stefan Löfven tog över rodret som partiledare för Socialdemokraterna har vår prioritering varit tydlig: jobben kommer först. Vi har satt upp ett mål om jobben som säger att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det är ett ambitiöst mål, men jag är övertygad om att vi kan lyckas.

För att nå det målet behöver vi underlätta för företagen så att de kan skapa fler arbetstillfällen. Vi behöver också rusta människor så att de kan ta de lediga jobb som faktiskt finns i Sverige i dag.

För företagaren kan sjuklöneansvaret för de anställda vara ett betungande ansvar. I dag ansvarar företagen för sjuklönen under de första två veckorna. Enligt Företagarna har 16 procent av företagen en eller flera gånger avstått från att anställa en person på grund av sjuklönereglerna.

I den kommande vårmotionen föreslår vi socialdemokrater att staten tar över ansvaret för andra sjuklöneveckan. På så sätt underlättar vi för företagen så de kan expandera och anställa fler.

Under två års tid har jag rest runt i Sverige och besökt små och medelstora företag. Det har varit oerhört lärorika och nyttiga besök som har resulterat i många nya politiska förslag för att Sveriges små företag ska kunna expandera, nyanställa och ges möjlighet att exportera sina varor och tjänster.

  • Vi föreslår stärkt riskkapitalförsörjning för småföretag för att underlätta investeringar.
  • Vi vill ha en nyföretagargaranti som gör det lättare för mindre företag att få banklån.
  • Vi vill inrätta en regional företagsförmedling som ska underlätta vid generationsväxling.
  • Vi vill se ett ökat stöd för småföretagare för att ge sig ut på exportmarknaden. Andelen småföretag som exporterar har sjunkit stadigt sedan några år tillbaka. Den trenden måste vi vända.
  • Vi drev igenom ett beslut i riksdagen om snabbare betalningstider mellan företag och gav i uppdrag till regeringen att återkomma med en lag om detta, men regeringen har ännu inte levererat

Vi politiker kan inte skapa nya jobb – det gör företagarna. Men vår uppgift är att skapa förutsättning för företagen att starta, växa och expandera så att jobben blir fler.

För oss Socialdemokrater är näringslivet inget särintresse – utan en värdefull del i samhällsbygget.

Tyck till