Annons

USA-börser: Föll på rapporterna<br />

Tilltagen oro kring situationen i Ukraina minskade riskaptiten bland investerarna på USA-börserna under fredagens inledande handel, samtidigt som bland andra rapporterande Amazon, Visa och Ford tyngde från bolagshåll.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning ned 0,8 procent på indexnivån 16.363, lika mycket som det bredare S&P 500, som stängde på nivån 1.863. Nasdaq Composite sjönk samtidigt 1,8 procent till 4.075.

Omsättningen uppgick till 630 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,1 miljarder på Nasdaq-börsen.

I Ukrainafrågan har tonläget mellan USA och Ryssland intensifierats under de senaste dagarna. USA:s utrikesminister John Kerry varnade på torsdagskvällen Rysslands president Vladimir Putin för att tiden håller på att rinna ut för ändrad kurs i politiken i Ukraina, och att det kan bli ett "dyrt misstag" om Ryssland inte börjar möta villkoren i Genèveavtalet som tecknades i förra veckan.

"Ryska trupper hopar sig vid den ukrainska gränsen, och det är nog för att göra folk nervösa å de bolags vägnar som har verksamhet i Europa. Resultatöverraskningarna från några av de stora teknikaktierna har inte varit nog för att skingra orosmolnen. Vi har blivit ganska känsliga för att få för många dagar i rad av uppgångar, så småningom krävs en korrektion", sade Tom Stringfellow, chefsinvesterare vid Forst Investment Advisors, till Bloomberg News, syftande på Facebook och Apples rapporter som tidigare i veckan slog förhandsförväntningarna med råge.

Bland rapportförlorarna hittades Visa och Ford ned 5,0 respektive 3,3 procent efter att bolagens resultat inte lyckats övertyga marknaden. Än sämre gick samtidigt Amazon.com, med ett kurstapp på nära 10 procent, efter att bolaget spått en rörelseförlust för innevarande kvartal.

Microsoft hörde till aktierna på plus, efter att ha lagt fram ett högre resultat än marknaden väntat sig. Ökad försäljning av webbaserad mjukvara såsom Azure och Office 365 hjälpte bolaget att brottas med sjunkande efterfrågan på PC-datorer och med de alltjämt små landvinningarna på marknaden för tablets och smartphones.

Läkemedelsbolaget Mylans aktie stängde samtidigt 3,5 procent högre efter att Financial Times rapporterat att bolaget vill lägga ett bud på den svenska rivalen Meda om 145 kronor per aktie. Mylan-aktien, som noterades kring 3 procent under torsdagens stängningskurs strax före dess att ryktena nådde marknaden, nådde som högst 6,4 procent högre efter beskedet.

På räntemarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation 2 punkter till nivån 2,66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?