Annons

Räntor och valutor: Australiendollar tappar<br />

USA-statsobligationer med längre löptider handlas på lite lägre nivåer på onsdagen, med den tioåriga räntan 1 punkt ned till 2,71 procent.

USA emitterade på tisdagen tvååriga statsobligationer för 32 miljarder dollar till en ränta på 0,447 procent, jämfört med väntade 0,442 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Teckningskvoten blev 3,35 jämfört med snittet på 3,32 vid de tio senaste emissionerna. På onsdagen säljs femåriga obligationer för 35 miljarder dollar.

"Tvååringen forsätter att bli allt billigare och den långa änden leder oss högre. Osäkerheten utomlands skapar lite av safe haven-efterfrågan", sade Sean Murphy på Societe Generale till Bloomberg News.

Asienbörserna tappade lite av uppgångarna på onsdagen efter att Kina-data visat på en fortsatt trög utveckling i världens näst största ekonomi.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 48,3 i april från 48,0 föregående månad, enligt preliminära data från HSBC och Markit Economics. Väntat var ett index på 48,3 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Qu Hongbin, chefekonom för Kina på HSBC, sade i en kommentar att PMI stabiliserades med en liten förbättring i den inhemska efterfrågan.

"Nedåtriskerna för tillväxten är fortsatt uppenbara då både nya exportorder och sysselsättning sjönk", sade Qu Hongbin.

Australiendollarn tappade från 0:9375 till 0:9310 mot USA-dollarn på onsdagen efter ett lägre KPI-utfall än väntat.

Australiens KPI steg med 0,6 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, och steg 2,9 procent i årstakt. Väntat var en uppgång med 0,8 respektive 3,2 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bland annat sjönk priserna på kläder och skor samt hushållsutrustning och möbler under kvartalet.

"KPI-utfallet kom in under de flesta analytikers förväntningar och det har satt aussien under ett visst intradagstryck. Det bör inte förändra bakomliggande fundamenta för aussien och vi tror inte att rörelsen kommer att utvidgas så mycket mer. Bra stöd kommer sannolikt att hittas nere vid 0:9247", sade Peter Dragicevich på Commonwealth Bank of Australia till Bloomberg News.

Utfallet ger Australiens centralbank, RBA, utrymme att hålla styrräntan kvar på 2,50 procent under en längre tid. RBA:s "toleransintervall" för inflationen är mellan 2 och 3 procent.

RBA har sänkt styrräntan med 225 punkter sedan slutet av 2011 i spåren av en starkare valuta som dämpat tillväxten samtidigt som investeringarna i gruvnäringen avtagit.

"Datan ger RBA den bekräftelse de behöver för att hålla räntorna låga. Det ger också ett handlingsutrymme för ytterligare sänkningar om den inhemska efterfrågan försämras", sade Katrina Ell på Moody's Analytics till Bloomberg News.

Den indonesiska rupien tappade på osäkerhet om den tillträdande regeringen och oro för bytesbalansunderskottet. Rupien tappade 1,1 procent till 11.641 mot USA-dollarn, den största försvagningen på fem veckor.

Den kinesiska yuanen har fortsatt att tappa efter PMI, till 6:243 mot USA-dollarn. Det är den svagaste nivån sedan slutet av 2012.

Euron har stärkts något under onsdagen till 1:382 mot dollarn, nära nivån vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn har även tappat något till 102:55 mot yenen.

På onsdagen kommer en del preliminära inköpschefsindex. I euroområdet väntas industri-PMI ha legat kvar på 53,0 i april jämfört med i mars, och i USA väntas det ha stigit till 56,0 från 55,5 procent.

Bank of England offentliggör protokollet från sitt senaste policymöte den 10 april, då de lämnade såväl styrräntan som programmet för tillgångsköp oförändrat.

Från USA kommer försäljningen av nya bostäder, som väntas visa en uppgång med 2,3 procent i mars från föregående månad, efter en preliminär nedgång med 3,3 procent i februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?