Annons

Räntor &amp; Valutor: Lägre räntor efter USA-siffror<br />

De svenska obligationsräntorna noterades något lägre på onsdagen efter att de amerikanska obligationerna backat på ett ras i försäljningen av nya hus. Kronan stärktes mot ledande valutor.

Försäljningen av nya hus i USA sjönk med hela 14,5 procent i mars jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en uppgång på 2,3 procent. Medianförsäljningspriset ökade däremot till 290.000 dollar mot 261.800 dollar.

Även Markits preliminära inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA kom in lägre än väntat vid 55,4 i april. Det kan jämföras med marknadens förväntning som var 56,0 och mars månads definita nivå om 55,5.

Förmiddagens europeiska inköpschefsindex överraskade däremot positivt och fick euron att stärkas mot ledande valutor.

"Mot förväntningarna ökade EMU:s inköpschefsindex i april avseende såväl tillverknings- som tjänstesektorn - en bra start in i det andra kvartalet. Sammanvägt inköpschefsindex är nu på den högsta nivån sedan maj 2011 och indikerar tillväxt på cirka 0,4-0,5 procent i kvartalstakt." Det kommenterar Holger Sandte, Nordeas chefsanalytiker för Europa, avseende EMU-statistiken under förmiddagen.

"Priskomponenterna var generellt svaga, vilket möjligen ökar deflationsoron. Men åtminstone från ett tillväxtperspektiv bör siffran innebära en lättnad för ECB", fortsätter Sandte.

Det kombinerade inköpschefsindexet för EMU steg till 54,0, från 53,1 månaden innan och jämfört med väntade 53,1. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 53,3 och index för tjänstesektorn ökade till 53,1 under månaden.

Inom EMU agerade Tyskland draglok med en ökning till 56,3 för det sammanvägda indexet, vilket var det näst högsta utfallet på nästan tre år.

"April månads preliminära PMI-utfall signalerar en fortsättning på den starka återhämtningen i Tysklands privata sektor, vilket indikerar att ekonomin kommer att kunna bygga vidare på grunden från förra kvartalets solida tillväxt", kommenterar Oliver Kolodseike, ekonom på Markit, angående Tyskland.

Frankrikes inköpschefsindex för tillverkningssektorn gick åt andra hållet och sjönk från 52,1 till 50,9.

Det spända geopolitiska läget kring Ukraina fortsätter. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov har även beslutat att återuppta antiterroroperationerna mot proryska separatister i öst. USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte i ett samtal med Rysslands motsvarighet Sergei Lavrov under gårdagen en "djup oro över avsaknaden av positiva steg från Ryssland att trappa ned".

I en intervju på onsdagen sade Sergei Lavrov å sin sida att ordern att återuppta operationerna mot proryssarna är "kriminell" och strider mot det avtal som ingicks vid förra veckans möte i Genéve. Dessutom sade Lavrov att det är USA som står bakom den ukrainiska ledningens agerande.

Tidigt under morgonen meddelades att det kinesiska inköpschefsindexet (HSBC) steg till preliminära 48,3 i april från definitiva 48,0 i mars. Det var ett utfall som infriade förväntningarna men som är fortsatt under nivån vid 50 som indikerar tillväxt.

"HSBC:s preliminära index trevade upp något gällande produktion och nya order, men exportorder föll under 50-strecket", kommenterar Barclays. Kinas valuta, som inte tillåts flyta fritt, har försvagats till den lägsta nivån på 16 månader.

Kinas regering kommer dock inte att ändra sin ekonomiska politik då tillväxten är fortsatt inom det målsatta intervallet. Det uppgav Li Pumin, talesman för planeringsorganet National Development and Reform Commission, NDRC. Man kommer inte att vidta kortsiktiga stimulansåtgärder eftersom den ekonomiska volatiliteten bedöms vara tillfällig, uppger talespersonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?