Annons

Ericsson sänkte börsen<br />

Stockholmsbörsen höll sig stadigt på minus under en rapportintensiv onsdag med Ericsson som tyngsta sänke bland storbolagen.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 1,2 procent till 1.353 och aktier för 15,6 miljarder kronor hade bytt ägare.

"Vi har en fallande marknad och det var förstås Ericssons rapport som marknaden inte gillade. Om man ser framåt verkar inte rapporterna komma in så värst bra. Folk får återigen sitta och leta efter ljusnande marknadsutsikter och tecken på att allting ska bli bättre framöver", säger en handlare till Nyhetsbyrån Direkt.

På svenskt börsgolv dominerade Ericsson scenen och B-aktien backade 6,1 procent till 80:95 kronor. Aktien bidrog ensam till att dra ned Stockholmsbörsens OMXS30-index nästan 6 punkter. Intäkterna för telekombolaget uppgick till 47,5 miljarder kronor under det första kvartalet mot väntade 51,5 miljarder, något som ekade dystert hela vägen ned i resultaträkningen: nettoresultatet var 13 procent sämre än väntat.

Vd Hans Vestberg bedyrade dock under sin rapportpresentation att det blir mer försäljning under andra halvåret och han talade också om ett Europa som nu håller på att "växla upp" aktiviteten när det gäller teknikutbyggnad.

En annan telejätte, Telia Sonera, rapporterade om organiska intäkter som sjönk mer än väntat under det första kvartalet. Men ebitda-marginalen i framför allt Eurasien höll emot och aktien stärktes 1,0 procent.

Scania backade 5,5 procent till 173 kronor, 27 kronor under VW:s budnivå, och var näst mest handlade aktie. Alecta, Scanias största ägare efter VW och Man, säger nej till VW-budet och det gjorde under dagen även AFA Försäkring. Nejsidan har därmed cirka 6 av de 10 procent som krävs för att stoppa budet. Enligt Avanzas sparekonom Claes Hembergs uppskattningar kommer dessutom småsparare med 3 procent av aktierna att förhålla sig passiva.

"För Scania gäller förstås osäkerheten om budet kommer att gå igenom eller inte, men jag tror personligen fortfarande att det är högre sannolikhet att det går igenom än att det inte gör det. Men aktien ska förstås ned på det", säger handlaren vidare.

Vid lunchtid meddelade rapporterande Stora Ensos vd Jouko Karvinen att han tänker avgå. Aktien steg 5,8 procent, hjälpt av starka siffror i rapporten där rörelseresultatet var 10 procent bättre än väntat och bolaget guidade för fortsatta solida räkenskaper.

Trelleborg rusade 4,1 procent efter en rekordrapport vad gäller rörelseresultat och marginal. Nätbanken Nordnets aktie klättrade hela 7,2 procent efter ett rörelseresultat som ökade till 95 från 70 miljoner kronor under det första kvartalet. Bolaget ska utvidga sin pensionsverksamhet på den svenska marknaden.

På plussidan i OMXS30 låg också, precis som på tisdagen, Astra Zeneca som steg 1,2 procent. SEB har höjt sin riktkurs för bolaget till 63 från 49 dollar, motsvarande cirka 415 kronor, vilket var vad Astra Zeneca handlades på inför påsken och Pfizerryktena. I sektorn avancerade även Getinge medan Vitrolife gick upp 13,2 procent efter att ha rapporterat ett nästan fördubblat rörelseresultat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?