1515
Annons

USA-börser: Netflix lyfte<br />

USA-börserna steg på tisdagen när framförallt läkemedelsaktier avancerade. Netflix klättrade efter en rapport över analytikernas förväntningar.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,4 procent på indexnivån 16.514. Det bredare S&P 500 steg även det 0,4 procent till nivån 1.880, medan tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 1,0 procent till 4.162.

Omsättningen uppgick till 614 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

"Sentimentet hade blivit för negativt, och några hyfsade rapporter har börjat hjälpa marknaden. Detta, kombinerat med några positiva fusionssamtal inom läkemedelssektorn, ger en bättre stämning på marknaden överlag och stöttar definitivt en del", sa Michael James, aktiestrateg på Wedbush Securities, till Bloomberg News.

Läkemedelssektorn var den starkaste inom S&P 500 på tisdagen med en sammanvägd uppgång om 1,1 procent.

Läkemedelsbolaget Valeant meddelade på tisdagen att man lägger ett bud på den amerikanska botoxtillverkaren Allergan. Allergan steg med drygt 15 procent, medan Valeantaktien var drygt 7,4 procent upp.

Intuitive Surgical klättrade runt 3 procent efter att ha fått klartecken för ett nytt operationssystem. Vidare klättrade läkemedelsbolagen Vertex Pharmaceuticals och Regneron Pharmaceuticals 4,3 respektive 3,2 procent.

Vidare meddelade den schweiziska läkemedelskoncernen Novartis under tisdagen att man genomför en större strukturell förändring som innefattar både förvärv, avyttringar och bildande av ett samriskbolag. Bland annat säljs verksamheten inom djurläkemedel till amerikanska Eli Lilly för 5,4 miljarder dollar.

Pfizer ryktas ha lagt ett bud på den svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca under påskhelgen. Även om Astra Zeneca ska ha nobbat Pfizer uppger flera analytiker att de förväntar sig ett andra försök från Pfizer.

Netflix, som konkurrerar med MTG:s Viaplay, klättrade med nästan 7 procent efter att ha rapporterat ett bättre resultat än väntat. I rapporten framgick att onlinestreamingtjänsten siktar på att mer än fördubbla sin abonnentbas i USA.

Makrostatistik visade på tisdagen att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk med 0,2 procent i mars, medan analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit med 1,0 procent.

Vidare steg amerikanska bostadspriser 0,6 procent under februari, vilket var något mer än väntat.

På räntemarknaden var den tioåriga amerikanska statsobligationen oförändrad på nivån 2,72 procent.


Magdalena Andersson: ”Sverige försvaras bäst i Nato”

Regeringens Natobeslut i dag välkomnas av en bred riksdagsmajoritet.

Men inte av alla.

Generationer av svenskar påverkas utan att folket varit med i processen, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Anders Wiklund/TT

Regeringens beslut om att lämna in en Natoansökan väntas senare i dag, efter att riksdagsdebatten är slut.

”Det finns mycket i Sverige som är värt att försvara och Sverige försvaras bäst i Nato”, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Bakom den svenska Natoansökan står S, M, SD, C, L och KD. Partiledarna för de partierna beskriver det förestående beslutet som historiskt och nödvändigt.

”Äntligen kan även vi bli medlemmar i Nato”, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

Han pekade på att risken för att Ryssland ska försöka ta kontroll över Gotland nu minskar.

Kristersson betonade vikten av att Sverige nu når målet om en försvarsbudget på två procent av BNP redan 2025.

Natoförespråkarna uppgav att Natomedlemskapet inte bara stärker Sveriges försvar utan även Natos försvarsförmåga som helhet.

”Sverige tar med sig en betydande kapacitet som gynnar Nato som helhet”, säger statsminister Andersson.

Hon räknar därför med att alla Natoländer kommer att välkomna Sverige in i alliansen.

Andersson underströk också vikten av att Sverige, likt Danmark och Norge, tydligt deklarerar att vi inte vill ha kärnvapen eller permanenta Natobaser på svensk mark.

Något som bland Moderaterna och Centern ställer sig bakom.

”I utrikespolitiken kommer Sverige även i framtiden att vara en stark aktör”, säger statsministern.

Det innebär att Sverige ska arbeta för nedrustning även som Natomedlem.

Både Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson tog upp att ansökan om Natomedlemskap endast är startskottet. Beslutet måste följas upp med satsningar på det svenska totalförsvaret.

”Sverige behöver en kraftigt ökad försvarsbudget. Men vi behöver också se över stora delar av vårt lands beredskap”, säger Åkesson.

Centerledaren Annie Lööf betonade vikten av att Sverige håller samman även efter Natobeslutet, trots att många tycker att processen gått snabbt och att alla inte är för Natomedlemskap.

”Vi måste ha förståelse för de som tycker annorlunda. Det är nu extra viktigt att hantera åsiktsskillnader som inte bidrar till splittring”, säger Lööf.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar säger inte bara nej till Nato utan är kritisk till hur frågan hanterats.

”Det största beslutet genom tiderna har väljarna förvägrats ta ställning till”, säger hon.

V anser att Natobeslutet borde ha tagits efter valet i höst eller i en folkomröstning.

”Nu fattas beslut som påverkar generationer av svenskar utan att svenska folket varit med i processen”, säger Dadgostar.

Ett klokt beslut i en svår tid, säger KD-ledaren Ebba Busch, som också tackar Magdalena Andersson för arbetet att få med sig socialdemokraterna på Natobeslutet.

Hon framhåller att Nato är de små staternas försvarsallians.

Även Liberalernas talesperson Allan Widman välkomnade beslutet. Han ifrågasatte dock påståendet att svensk alliansfrihet tjänat Sverige väl historiskt.

”Ryssland vet att vi spelat under täcket med USA och Nato”, och de har vetat det länge, säger Widman.

Han hänvisade till tyska trupper som fick transportera trupper under Andra världskriget, att Sverige lämnade ut balter till Sovjetunionen och erkände annekteringen av de baltiska staterna.

”En svensk Natoansökan innebär att vi tar det sista steget in i den fria världen”, säger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund beklagade däremot beslutet.

”De negativa aspekterna av ett natomedlemskap överväger. Det bästa vore om vi själva i framtiden kan välja våra samarbetspartner, med demokratier och länder som delar våra värderingar”, säger han.

Han varnade för att ett Natomedlemskap försvårar arbetet för nedrustning av kärnvapen. Han ifrågasatte också att förändringen skett så snabbt utan en ordentlig debatt bland medborgarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?