Annons

Råvaror: Guldet under press<br />

WTI-oljan sjönk inför den veckovisa amerikanska oljestatistiken, medan basmetallerna steg på bred front. Samtidigt handlades guldet nedåt.

Vid klockan 18.30 hade WTI-oljan i första termin sjunkit 2,15 dollar till 102,22 dollar per fat, medan priset på Brent var 1,19 dollar ned till 108,76 dollar per fat.

"Marknaden sjunker till lägre nivåer på förväntningar om att vi kommer få ännu en ökning av lagren i morgondagens rapport", sa Bob Yawger, chef för terminshandel vid Mizuho Securities, till Bloomberg News.

Inför den officiella rapporten på onsdag räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit 2,5 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren spås ha sjunkit 1,6 respektive 0,5 miljoner fat.

På tisdagen redovisar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska råoljelagren.

Vidare fortsätter oroligheterna i östra Ukraina trots överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland i torsdags.

USA:s utrikeminister John Kerry varnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndagen att "det kommer att bli konsekvenser" om inte Ryssland lyckas agera inom de närmsta dagarna för att hålla tillbaka proryska militanter.

USA:s vicepresident Joe Biden, som är på besök i Kiev, erbjöd Ukraina ett stödpaket på 50 miljoner dollar för politiska och ekonomiska reformer, och uppmanade samtidigt Ryssland att "börja agera" enligt Genève-överenskommelsen.

På basmetallmarknaden noterades kopparn 8 dollar högre till 6.657 dollar per ton. Zink och aluminium steg samtidigt som nickel nådde sin högsta notering på 14 månader med en uppgång om 385 dollar, till 18.310 dollar per ton.

"Vi misstänker att (nickel)priserna kommer fortsätta upp ett tag till, även om huvuddelen av uppgångarna sannolikt ligger bakom oss. Situationen i Ukraina är ur ett marknadsperspektiv fortfarande i centrum", sa Edward Meir, analytiker på INTL FCStone till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noterades spotpriset på guld drygt 7 dollar ned till 1.282 dollar per uns. Silver var nära oförändrat.

"Guldet pressas så länge ekonomisk data från USA är positiv. Vi ser samtidigt lite stöttning från fysisk efterfrågan när priset faller undeer 1.300 dollar per uns", sa Sun Yonggang på Everbright Futures till Bloomberg News.

Noteringar kl 18.30
Råolja (pris/fat):
Brent, första termin  -1,19 USD  108,76Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +8 USD  6.657
Zink  +23 USD  2.083
Aluminium  +24 USD  1.889
Nickel  +385 USD  18.310
Bly  +23 USD  2.165
Tenn  +262 USD  23.667Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -7,75 USD  1.282,05
Silver  -0,01 USD  19,43Dollarindex (högre = starkare USD)  -0,06 79,88


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?