Annons

Räntor och valutor: USA-räntor upp<br />

De amerikanska räntorna pekar klart högre på tisdagsmorgonen jämfört med den svenska stängningen på torsdagen, samtidigt som dollarn har stärkts mot sina större motparter.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 6.40 upp 8 punkter till 2,71 procent, medan tvååringen stiger 3 punkter till 0,39 procent, jämfört med den svenska stängningen på torsdagen.

Ränteuppgångarna skedde i huvudsak i torsdags, efter att de svenska marknaderna hade stängt.

"De flesta marknadsaktörer tror att Fed kommer att börja höja räntorna vid början av nästa år eller senare. De amerikanska ekonomiska indikatorerna har varit starkare den senaste tiden", sade Hiroki Shimazu, ekonom vid SMBC Nikko Securities, till Bloomberg News.

Statistik på måndagen visade att USA:s ledande indikatorer steg 0,8 procent i mars, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,7 procent.

Index över de så kallade coincident indicators, som speglar aktiviteten för närvarande och bland annat inkluderar industriproduktionen, steg 0,2 procent. Lagging indicators steg 0,6 procent.

"Ekonomin får allt mer momentum efter en trög start och ett svagt första kvartal. Det kommer att gå bättre snarare än sämre framöver", sade Stuart Hoffman, chefekonom på PNC Financial Services Group, till Bloomberg News.

Under helgen har också Ukrainakrisen fortsatt stått i fokus. Mötet mellan Ryssland, Ukraina, USA och EU i torsdags resulterade i en överenskommelse för att trappa ned spänningarna. Bland annat ska samtliga beväpnade illegala grupper i Ukraina avväpnas, och att alla sidor måste avstå från våld.

USA:s president Barack Obama var försiktigt positiv efter mötet, och sade att det nu är frågan huruvida Ryssland kommer att bidra för att återställa ordning i Ukraina, och att han "hoppas" att få se att Ryssland lever upp till sin del av avtalet.

"Ytterligare konsekvenser" kan införas mot Ryssland om det inte lever upp till avtalet", sade Barack Obama.

Ändå har oroligheterna i östra Ukraina fortsatt. Sammandrabbningar mellan två grupper i Slovyansk resulterade i ett dödsfall och tre skadade på söndagen. Det ryska utrikesdepartementet sade sig vara bestört över dödandet av "oskyldiga".

I Japan meddelades det på fredagen att landets handelsbalans var klart sämre än väntat i mars. Exporten steg blott 1,8 procent, medan förväntningarna låg på en ökning med 6,5 procent, samtidigt som importen steg 18,1 procent, här låg förväntningarna på en uppgång med 16,2 procent.

"Trots den fortsatt svagare yenen har japanska exportörer presterat ganska svagt jämfört med deras konkurrenter från Korea eller Taiwan", sade Junko Nishioka på Royal Bank of Scotland till Bloomberg News, och tillade att handelsbalansen kommer att försämras "om inte regeringen beslutar att återigen starta upp kärnkraftverken".

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:380 från 1:386 mot euron, medan den har stärkts till 102:65 mot yenen från 102:06.

"Det har skett en del dollarköp i spåren av stark ekonomisk statistik från USA. Vi är i en period då marknaden riktar stort fokus på amerikanska makroekonomisk faktorer. Data kommer att vara i fokus denna vecka", sade Yasuhiro Kaizaki, vicechef för globala marknader på Sumitomo Mitsui Trust Bank, till Bloomberg News.

Den förkortade veckan efter påsk inleds för svensk del med mars-arbetslösheten från SCB. Under veckan väntas även preliminär industri-PMI för april från en rad länder, bostadssiffror från USA, protokoll från Bank of England och Riksbanken, tyska IFO-index samt Japans KPI.

SCB-statistiken, i dag tisdag, väntas visa att arbetslösheten låg stilla på 8,5 procent i mars jämfört med i februari, icke säsongsrensat, och sjönk till 8,0 från 8,1 procent, säsongsrensat, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar att arbetsmarknadsindikatorerna har förbättrats, exempelvis företagens anställningsplaner, nyanmälda platser och varsel tyder alla på att sysselsättningen ska öka.

"Arbetslösheten har ju fallit tillbaka rätt rejält, men det har inte riktigt setts i AKU. Nu räknar vi med att få se det även i AKU, kanske redan nu i mars", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att AKU visserligen är väldigt volatil, men att det bör gå mot en förbättring med tanke på att aktiviteten allmänt ökar i ekonomin och att det är ganska bra fart. Detta kommer också att avspeglas på arbetsmarknaden.

På tisdagen publiceras även produktionen i euroområdets byggsektor och från USA väntar FHFA husprisindex för februari samt försäljningen av befintliga bostäder i mars. Husförsäljningen spås ha sjunkit 0,9 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Onsdagen är späckad med preliminära inköpschefsindex och Bank of England offentliggör protokollet från sitt senaste räntemöte, den 10 april, då de lämnade såväl räntor som tillgångsköpsprogram oförändrade.

Från USA blir det mer bostadsstatistik, nu i form av försäljningen av nya bostäder.

På torsdagsmorgonen publicerar Riksbanken protokollet från räntemötet den 9 april, då reporäntan lämnades oförändrad, men räntebanan justerades nedåt. Karolina Ekholm och Martin Flodén reserverade sig och ville sänka reporäntan till 0,50 procent.

En halvtimme efter RB-protokollet publiceras tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland, och från USA blir det de sedvanliga veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa. Vidare blir det orderingången på varaktiga varor i mars.

På fredagen kommer KPI-statistiken från Japan för mars månad och brittisk detaljhandel står också på fredagens agenda liksom preliminär amerikansk tjänste-PMI för april samt definitivt Michigan-index för samma månad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?