ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Varningssignalerna ljuder

Insiderkollektivet är på säljhumör. Hittills i år har börsens insiders minskat sina innehav med en dryg miljard. Det är en varningssignal om något.

Den senaste veckans aktivitet bland börsbolagens insynspersoner har varit låg och endast ett fåtal aktieaffärer har registrerats. Hittills i år har drygt 600 aktieaffärer gjorts i något av börsbolagen vilket är en aktivitetsnivå i linje med förra året. Andelen köpaffärer är 56 procent och förra året var den 58 procent under samma period.

Betydligt intressantare blir det när jag tittar på det samlade köpbeloppet och sätter det i relation till det samlade säljbeloppet för alla affärer. Förra året var denna relation 1,1 och i år har den sjunkit till 0,69. I år innebär det att insynspersonerna har minskat sina innehav med 1,2 miljarder kronor. När kollektivet insynspersoner minskar sina innehav är det en varningssignal.

Tillbaka nu till veckans observationer där jag bland annat hittar Paynova som arbetar med betalningslösningar för e-handlare. Bolagets administrative chef Christopher Blomberg ökade sitt innehav med 50.000 aktier den 15 april. Det är en liten affär men om man går tillbaka till den senaste tidens affärer så ser det betydligt intressantare ut. I en riktad emission till vd Daniel Ekberger och försäljningschefen Robert Norling så köpte de vardera 4 miljoner aktier i bolaget i mitten av oktober förra året till kursen 37 öre.

Bolaget annonserade på torsdagen att en nyligen utlyst nyemission 19 miljoner kronor var fulltecknad och detta till en emissionskurs på 40 öre. Jag har varit i kontakt med Ekberger som berättar att ledningen har tecknat sin del i emissionen och detta är i mina ögon en positiv signal, särskilt som det sker till en högre kurs än den riktade emissionen för 6 månader sedan genomfördes till. Betalningslösningar till e-handel ligger i tiden och mycket händer på detta område. Bolaget är litet och riskerna därefter, men för den riskvillige är detta ett mycket intressant bolag. Bolaget släpper sin delårsrapport den 8 maj.

Jag noterar också att inte mindre än 6 insynspersoner i telekommunikationsföretaget Doro ökade sina innehav den 9 april. Att de ökar sina innehav är naturligtvis positivt, men jag är ändå negativ till aktien baserat på den senaste tidens agerande av insynspersonerna. Sedan årsskiftet har insynspersonerna sammantaget minskat sina innehav med 18 procent och med 35 procent det senaste året. Jag tycker att detta är den viktigaste signalen att ha i åtanke för den som går i köptankar.

Förra veckan gjorde jag en tillbakablick på de tips jag gav sex månader tidigare och jag kommer att fortsätta med detta även framöver. Den 18 oktober tipsade jag om MQ Holding (köp), Micronic Mydata (köp) och Tethys Oil (sälj). Jag skrev också om Skistar och Ginger Oil som var upprepade tips från veckan före.

Sedan dess har aktiekurserna för de två köptipsen MQ Holding och Micronic Mydata stigit med 52 respektive 38 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har mäktat med en uppgång 9 procent. Säljtipset Tethys Oil har däremot utvecklats något bättre än börsen med en uppgång på 19 procent.

Sedan dess har jag hunnit med att upprepa mina tips av MQ Holding den 10 januari och Micronic Mydata den 21 mars.

Den senaste tiden har jag diskuterat användandet av terminologin på området. När ska man använda orden ”insynshandel” och ”insiderhandel” och ska en personerna betecknas som ”insynsperson” eller ”insider”? Slutsatsen av diskussionerna är att insynshandel är det bästa ordet för att beskriva den lagliga handel som insynspersoner gör – vilket är nästintill all handel av insynspersoner – och insiderhandel är den som görs på hemlig information och därför är olaglig.

Användandet av order insider är dock inte lika problematiskt eftersom det är det engelska ordet för insynsperson.  Jag kommer framgent använda insynshandel för att undvika missförstånd.

Oavsett vad vi väljer att kalla bolagens ledande befattningshavare som handlar aktier i det egna bolaget så är det en bra signal när de gör affärer. I varje fall hoppas jag kunna visa att så är fallet framöver.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till