Annons

Stockholmsbörsen: <br />Banker stiger<br />

Stockholmsbörsen steg i likhet med större europeiska börser under onsdagens inledningshandel efter tisdagens nedgångar.

Oron i Ukraina fortsätter, och beväpnade proryska separatister uppges ha tagit kontroll över stadshuset i Donetsk.

Strax före klockan 10.40 var OMXS30 upp 0,7 procent till 1.338,5, och aktier för 2,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Teknologi och banker var bästa sektorer.

På makrofronten var brittisk arbetslöshet något lägre än väntat i februari, 6,9 procent.

SKF återhämtade något av tisdagens nedgångar och var upp mest i OMXS30, 1,3 procent. SSAB och Skanska steg ungefär lika mycket; SSAB låg i topp med plus 1,5 procent. SCA, Tele2 och Swedish Match var enda aktier i OMXS30 på minus.

PA Resources steg cirka 3 procent efter en rapport med bättre rörelseresultat än väntat och vd-förhoppningar, yttrade i en Direkt-intervju, om en lösning på utfarmningsproblemen i Tunisien under innevarande kvartal.

D Carnegie steg runt 5 procent på First North, och var börsens i relation till börsvärde mest omsatta aktie. Bolaget har inlett förhandlingar om sammanslagning av bostadsbeståndet med Hyresbostäder i Sverige, något som skulle trefaldiga beståndet.

Balder steg 1,3 procent efter att ha aviserat köp av 14 hotell från Pandox för 2,2 miljarder kronor.

Volvo steg en dryg procent till 102 kronor. Deutsche Bank tror att en återhämtning på de globala lastbilsmarknaderna kommer att kompensera mer än väl för Göteborgsbolagets svaga mix.

Bioinvent steg 9,4 procent. Största ägaren Van Herk Investments missade att teckna i en nyemission och råkade i stället sälja sina teckningsrätter "på grund av ett administrativt misstag hos depåbanken". Van Herk har åtagit sig att i stället försvara sin ägarandel genom köp i marknaden.

Ica steg mindre än index, 0,2 procent, efter att ha aviserat avyttringen av prylkedjan Kjell & Co till riskkapitalbolaget FSN, med reavinst på 440 miljoner kronor.

Kinnevik B steg 0,9 procent och klättrade tillbaka ovanför 220-kronorsstrecket, som aktien stängde på efter tisdagshandeln, för första gången sedan i somras. Bolagets tyska nätmodehandlare Zalando kritiseras i en granskning av tv-kanalen RTL för hårda arbetsförhållanden.

IFS steg 3,6 procent efter en rapport där förlust vände till vinst och där vd tycker sig se ökande intresse för affärssystem från företagen. Enligt vad han sa på rapportkonferensen tar IFS marknadsandelar i de segment bolagen riktar in sig på.

Bland Affärsvärldens köprekommendationer steg Transmode kring 4 procent. Klädbolagen MQ och Kapp-Ahl steg drygt 1 procent vardera.

Bland mindre bolag backade Seamless nästan 4 procent till 28:60 kronor. Därmed är bolaget nästan tillbaka på nivån som rådde före emissionsrådgivaren Berenbergs kursdubblande köpanalys i höstas.

Makro:
På onsdagens kvarvarande makroagenda står bland annat definitiv inflationsstatistik från euroområdet för mars (kl 11, väntat 0,5 procent, en minskning från februari månads 0,7 procent) amerikanska bostadssiffror och industriproduktion (kl 14.30 respektive 15.15; ökningar väntas), samt från Fed-håll såväl tal från Janet Yellen som den regionala konjunkturrapporten Beige Book.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Wilfast Förvaltning ABAnnons

Wilfast utvecklar ny effektiv och konkurrenskraftig logistik

Nästa höst invigs Martin & Serveras nya klimatsmarta lager på knappt 40 000 kvadratmeter i Herestadberg i Norrköping. Men till skillnad från många andra byggprojekt har den här byggprocessen redan från början kännetecknats av ett transparent, lyhört och nära samarbete mellan alla inblandade parter. Resultatet är en effektiv och flexibel logistikfastighet med låga hyresnivåer. Ett projekt där alla blir vinnare.

När Martin & Servera förvärvade tomten utanför Norrköping hade de en tydlig vision om att uppföra ett modernt och rationellt lager med ett strategiskt läge i Mellansverige. Lika självklart var det att uppföra lagret till en så låg kostnad som möjligt utan att ge avkall på byggnadens kvalité och dess låga framtida underhålls- och driftskostnader. Martin & Servera överlät tomten till Wilfast, som tillsammans med Ness, Risan & Partners övertog huvudansvaret för projektet.

Vi valde att samla ihop olika kompetensområden och sätta ihop en projektgrupp med målet att bygga billigt, bra och samtidigt hållbart för framtiden. 

– Genom att först förvärva marken och sedan upphandla en flexibel entreprenad får Martin & Servera en modern och skräddarsydd logistikfastighet till förmånliga hyresvillkor. Det är ett innovativt upplägg som vi gärna är en del av i nya framtida projekt. Tillsammans med Ness, Risan & Partners har vi den finansiella trygghet som krävs för att vara delaktig även i större fastighetsprojekt, säger Nils Rydh, projektansvarig på Wilfast.

Kännetecknande för projektet med Martin & Servera har varit att det redan från början funnits en fullständig öppenhet kring kostnader och vad eventuella tillägg och ändringar medför i form av förändrade hyreskostnader för hyresgästen.

– Jag vågar påstå att vi har haft en närmast unik öppenhet i det här projektet, vilket varit en viktig del i det goda samarbetet men också en trygghet för såväl projektutvecklaren som för hyresgästen. Det här är värdefulla erfarenheter som vi tar med oss in i liknande projekt i framtiden, säger Mattias Wilson, vd på Wilfast.

Någon kilometer ifrån Martin & Serveras lager bygger just nu Rusta ett helt nytt lager i Norrköping. Ytan uppgår till knappt 70 000 kvadratmeter. I det här fallet köper Wilfast tillsammans med Ness, Risan & Partners projektet långt innan det är färdigställt. Rusta tecknar ett långsiktigt hyresavtal, och sköter själva genomförandet av projektet. Fastigheten tillträds när det är färdigställt.

– Vi har en mångårig relation med Rusta där vi genomfört förvärv och tillhandahållit förvaltning. Att vi fortsätter det samarbetet nu när företaget expanderarar känns som ett kvitto på att vi är en uppskattad och eftertraktad transaktionspartner och förvaltare. I vanlig ordning medverkar även Wilfast som investerare vid förvärvet. Det är sedan många år en del av Wilfast affärsidé och är en del i företagets långsiktiga engagemang i fastigheterna vi förvaltar. Att fungera som både fastighetsägare och förvaltare är en trygghet för våra hyresgäster och innebär att våra hus hanteras med både omsorg och noggrannhet, säger Mattias Wilson.

Trots att de båda fastigheterna i Norrköping ligger geografiskt nära varandra, visar de på bredden och skillnaderna i upplägg för de olika projekten. Gemensamt är dock alltid en tydlig och genomtänkt plan för hur Wilfast kan skapa mervärden för såväl investerare som för hyresgäster.

– Wilfast är en flexibel organisation inom segmentet logistikfastigheter och vårt samarbete med Ness, Risan & Partners innebär förhållandevis stora finansiella muskler. Det gör att vi kan gå in i nya fastighetsutveklingsprojekt med kreativa förutsättningar för att hitta nya och okonventionella lösningar som kanske leder till att projekten går hela vägen in i mål istället för att de stannar redan på ritbordet. Vi är alltid beredda på att lyssna på nya fastighetsutvecklingsidéer, avslutar Mattias Wilson.

Fakta Wilfast

Wilfast är en heltäckande partner på den nordiska fastighetsmarknaden som arbetar med förvaltning, uthyrning, fastighetsutveckling, förvärv, finansiering och försäljning. Våra uppdragsgivare och samarbetspartners består av svenska och utländska fastighetsägare och fastighetsfonder samt noterade fastighetsbolag. Verksamheten är främst inriktad på kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri där vi i merparten av uppdragen även är medinvesterare. För närvarande förvaltar vi cirka 1,2 miljoner kvadratmeter lokalyta, med ett fastighetsvärde överstigande 10 miljarder kronor, i ett 20-tal städer i Sverige samt i Danmark och i Finland. 

Läs mer på www.wilfast.se 

Mer från Wilfast Förvaltning AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wilfast Förvaltning AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?