Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn svagare<br />

Europaräntorna visar små rörelser i onsdagens inledande handel samtidigt som euron hämtar tillbaka en liten försvagning under natten.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioårsräntan stabil på 1,49 procent, från svensk stångning på tisdagen, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 1,98 procent.

I går eftermiddag kom rapporter om att ukrainska militära trupper inlett en "specialinsats" mot separatister i Kramatorsk i östra delen av landet.

Rysslands president Vladimir Putin uppmanade på tisdagskvällen FN att fördöma Ukrainas ingripande och i ett samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa han att Ukraina står på randen till ett inbördeskrig.

Eric Rosengren, Fed-chef i Boston, sa i samband med ett tal sent på tisdagskvällen, att Ukraina utgör en mindre risk för USA än för Europa på grund av risker mot banksystemet eller en potentiell störning i oljetillgången.

Under natten meddelade Kina att BNP-tillväxten under första kvartalet steg med 7,4 procent, väntat var en ökning med 7,3 procent i årstakt första kvartalet. Tillväxten var visserligen lite starkare än väntat, men samtidigt den svagaste på sex kvartal. Under fjolårets fjärde och tredje kvartal var Kinas BNP-tillväxt 7,7 procent.

Sheng Laitun, talesman för Kinas statistikbyrå, NSB, uppgav i en kommentar att första kvartalets tillväxttakt var inom tillväxtmålet på cirka 7,5 procent och att sysselsättning och inkomstdata för första kvartalet visade att tillväxten "inte var dålig".

Nordeas senioranalytiker för Kina, Amy Y Zhuang, noterar i en kommentar att BNP-utfallet var ett resultat av en kombination av cyklisk avmattning och ett strukturellt skifte bort från de traditionella tillväxtdrivkrafterna.

"Peking kommer sannolikt att fortsätta med den finjusterande policyn och hålla sig borta från storskalig stimulans", skrev hon.

Vidare publicerades Kinas industriproduktion och detaljhandelsförsäljning, som ökade med 8,8 respektive 12,2 procent i mars. Förväntningarna låg på en uppgång med 9,0 procent för den förra och 12,2 procent för den senare, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

På förmiddagens europeiska agenda står brittisk arbetsmarknadsdata, där arbetslösheten (ILO) väntas ha sjunkit till 7,1 procent under tremånadersperioden till och med februari, från 7,2 procent under föregående tremånadersperiod.

Och från euroområdet blir det definitivt KPI för mars. Inflationstakten (HIKP) väntas ha sjunkit till 0,5 procent från 0,7 procent i februari, i linje med det preliminära utfallet, medan kärninflationen väntas ha sjunkit till 0,8 procent från 1,0 procent, även det i linje med snabb-HIKP.

Commerzbank tror på en uppgång i inflationen i april. Påsken bör bidra med stigande priser för paketresor och hotell, höjningar som förra året inföll i mars. Energipriserna väntas heller inte falla som de gjorde i fjol. En osäkerhetsfaktor är de säsongsmässiga nedgångarna i färska livsmedel som väntas ha kommit tidigare i år på grund av tidigare skördar.

USA-räntorna pekar svagt uppåt i den tidiga europeiska handeln och tioårsräntan är upp 1 punkt till 2,64 procent, från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av bostadsbyggande och industriproduktion. Den förra väntas visa en uppgång med 7,0 procent i mars efter en preliminär nedgång med 0,2 procent månaden före, medan industriproduktionen spås ha ökat med 0,5 procent samma månad, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Dessutom talar Fed-chefen Janet Yellen på Economic Club of New York, vilket brukar vara en intressant hållpunkt. Senare på kvällen svensk tid publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, ett underlag inför nästa FOMC-möte den 29-30 april.

SEB:s Andreas Johnson skriver i bankens morgonbrev att det mesta tyder på att aktiviteten i den amerikanska ekonomin tyngts rejält av dåligt väder som slagit igenom både på nyanställningar, detaljhandel och bilförsäljning.

"SEB:s bedömning är dock att svagheten varit tillfällig och att tillväxten skjuter ny fart under andra kvartalet. Om detta är korrekt bör kvällens Beige Book innefatta uppgraderade bedömningar jämfört med föregående rapport", enligt Andreas Johnson.

USA:s finansdepartement kritiserade i sin halvårsvisa valutarapport Kina för dess senaste valutarörelser och kallade försvagningen av yuanen för "exempellös", enligt Wall Street Journal.

I rapporten står att försvagningen av yuanen kommer att "resa speciellt allvarlig oro" om den signalerar en återgång från Pekings offentliga policy om att dra ned på interventionerna för att låta marknadskrafterna spela en större roll.

På valutamarknaden har dollarn tappat mot marginellt mot euron och lite mer mot yenen sedan tisdagens svenska stängning.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sa inför Japans parlament att centralbankens lättnader har fått avsedd effekt och den ekonomiska återhämtningen fortsätter trots viss volatilitet.

Kronan är ett halvt öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?