Annons

Metaller: Kinasiffror lyfter<br />

Basmetallmarknaden rör sig överlag uppåt på onsdagen efter att morgonens statistikskörd från Kina visat på en mindre än befarad nedgång i tillväxttakten.

LME:s tremånaderstermin för koppar handlas 0,3 procent lägre så här långt. Motsvarande tremånaderskontrakt för aluminium, nickel och zink noterar +0,3, +0,1 respektive +1,0 procent.

Efter flera statistikbesvikelser från Kina den senaste tiden var det relativt pessimistiska förväntningar inför BNP-statistiken. BNP-tillväxten kom in på 7,4 procent, vilket kan jämföras med de officiella förväntningarna vid 7,3 procent och inofficiella förväntningar - de så kallade viskningstalen - som låg närmare 7 procent. I fjärde kvartalet låg tillväxten på 7,7 procent.

Statistiken över kinesiska industriproduktionen i mars kom samtidigt in sämre än väntat, med en årstakt på +8,8 procent. Här väntades +9,0 procent.

Marknaden följer också utvecklingen i östra Ukraina noggrant. Den ryske presidenten Putin har enligt uppgifter sagt att Ukraina står på gränsen till ett inbördeskrig. Ukraina har tidigare uppgivit att Ryssland försöker destabilisera landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?