Annons

Råvaror: Guldet faller<br />

Priserna på råvaror fortsätter att visa breda nedgångar efter lunch på tisdagen. Största tappen står guld och nickel för, medan zink går mot strömmen med en mindre uppgång.

Vid klockan 13.20 noteras priset på WTI-olja 0,70 dollar ned till 103,35 dollar per fat, medan Brent-oljan sjunker 0,20 dollar till 108,87.

På tisdagskvällen redovisar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella publiceringen på onsdag räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit 0,9 miljoner fat. Bland produkterna spås bensinlagren ha sjunkit 1,5 miljoner fat medan destillatlagren bedöms ha stigit 0,1 miljoner.

"Energidepartementets rapport väntas visa en ytterligare uppgång i råoljelagren, vilket tynger marknadssentimentet. Den största faktorn som kan flytta oljepriset för tillfället är den eskalerande krisen i Ukraina" sa Myrto Sokou, senioranalytiker på Sucden Financial till Bloomberg News.

I Ukraina fortsätter de proryska separatisterna att hålla kontroll över de myndighetsbyggnader de ockuperat sedan några dagar tillbaka.

Än så länge har inte myndigheterna gjort allvar av hotet att med våld ta tillbaka myndighetsbyggnaderna, men en del uppgifter som cirkulerar handlar om att ukrainska trupper har omringat vissa ockuperade platser.

USA:s president Barack Obama varnade i ett telefonsamtal på måndagskvällen den ryske presidenten Vladimir Putin för ytterligare konsekvenser efter den senaste tidens utveckling i Ukraina

Enligt ett uttalande från Vita huset diskuterade de två ledarna krisen i Ukraina och Barack Obama "uttryckte allvarlig oro för den ryska regeringens stöd till beväpnade proryska separatister" och uppmanande Vladimir Putin att använda sitt inflytande till att få separatisterna att dra sig tillbaka från de myndighetsbyggnader som de ockuperar.

Vladimir Putin å sin sida uppmanade enligt ett ryskt uttalande Barack Obama att använda sin makt för att försöka förhindra våld och blodsutgjutelse

I Libyen meddelade Arabien Gulf Oil, en del av statliga National Oil, att Hariga-hamnen i östra delen av landet är redo att ta emot oljefartyg "inom de kommande dagarna". National Oil lyfte den 10 april sin force majeure vid faciliteten.

Bland ädelmetallerna handlas guldet 23 dollar ned på 1.305 dollar per uns, medan silvret har sjunkit 0,19 dollar till 19,80.

"Givet de eskalerande spänningarna i Ukraina, ser vi det här (nedgången) som väldigt överraskande. Det positiva utfallet i detaljhandelsförsäljningen i USA i mars har uppenbarligen haft en stor påverkan på investerare. Siffrorna ledde också till en förstärkning av den amerikanska dollarn, som pressar guldpriserna. Vi räknar med att priserna kommer att stabiliseras inom kort", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Commerzbank noterar att USA:s KPI-utfall för mars, som redovisas i eftermiddag, kan komma att lyfta guldpriset om det kommer in högre än väntat.

På basmetallmarknaden noteras koppar 12 dollar ned till 6.655 dollar per ton, medan zink gick mot strömmen och steg 6 dollar till 2.059 dollar per ton.

Här påverkades priserna också av statistik från Kina, som visade att penningmängden ökade i en långt mycket långsammare takt än väntat i mars.

"Det generella sentimentet (bland basmetallerna) är svagt eftersom Kinas ekonomi fortfarande är ett orosmoment", skrev RBC Capital Markets i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Nickelpriset har backat tillbaka efter den senaste tidens kraftiga uppgångar, och noteras ned 294 dollar till 17.496 dollar per ton vilket därmed nästan helt har raderat måndagens uppgångar.

Noteringar kl 13.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -1,03 USD  103,02
Brent, första termin  -0,70 USD  108,37Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -12 USD  6.655
Zink  +6 USD  2.059
Aluminium  -18 USD  1.865
Nickel  -294 USD  17.496
Bly  -3 USD  2.118
Tenn  -25 USD  23.400Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -22,76 USD  1.305,23
Silver  -0,19 USD  19,8Dollarindex (högre = starkare USD)  0,12 79,85


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?