Annons

Danske Bank sänker för TeliaSonera<br />

Inför TeliaSoneras delårsrapport den 23 april sänker Danske Bank Markets sin riktkurs till 43 kronor, från tidigare 45 kronor, samt rekommenderar fortsatt sälj för aktien.

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TeltekAnnons

Vetenskapen bakom varorna i ditt skafferi

Havregryn, pasta och ris, tre självklara ting som står i de flestas skafferi, och visst tvekar vi aldrig på att paketet med ett kilo havregryn innehåller någonting annat än exakt ett kilo havregryn. Hur kan vi vara säkra på det? Jo, för att Telteks vågar säkerställer det. 

– Enorma mängder av produkter tillverkas dagligen. Vi ser till att konsumenten får det den blivit lovad och minskar samtidigt matsvinnet, säger Anders Englund, försäljningschef på Teltek. 

Har det någon gång hänt att du kommit hem med ett 500 grams paket pasta för att sedan upptäcka att det endast innehöll 300 gram? Om så, leder det oftast till att du som kund reklamerar produkten och att den sedan kasseras. Med Telteks vågsystem kan man hindra att förpackningarna fylls på med för lite eller för mycket produkt. 

– Våra vågar väger varje enskild förpackning medan produktionen fortfarande är i rullning. Upptäcker den att vikten inte stämmer återkopplar den till utrustningen som fyller förpackningen och justerar doseringen, berättar Anders Englund. 

Minskar matsvinnet 

Teltek är ensamma i Sverige om att utveckla och tillverka avancerade lösningar för viktbaserad processtyrning. Förutom vågar har de även kompletterande produkter som streckkodverifiering där det säkerställs att etiketten går att scanna i butiken, och emballageverifiering som ser till att korrekt emballage används till varan som paketeras. Alla system hjälper producenterna uppnå högsta kvalité, spara pengar och minska matsvinn. 

– Förr, och än i dag använder sig en del producenter av stickprovskontroller, då är risken för felaktig dosering stor eftersom det är svårt att utläsa den genomgående medelvikten. Fylls paketen för mycket slösas råvaran och producenten ger bort pengar. Fylls paketen för lite så reklameras varan och kasseras. 

Telteks vågar kontrollerar vikten i varje förpackning som produceras, skulle någon produkt med felaktig vikt registreras så sorteras den automatiskt ut ur produktionslinjen och en signal till fyllningsmaskinen berättar att fyllnadsnivån behöver justeras.

– Om vi reglerar doseringen tidigt i flödet så slipper varor kasseras. 

Förändrar livsmedelsindustrin

Teltek genomförde för ett tag sedan ett experiment med en kund som förpackar kakaopulver. Kunden hade tidigare genomfört manuella stickprovskontroller en gång i halvtimmen, och därefter justerat doseringen för hand. 

– Vi täckte över displayen på vår våg och lät operatörerna göra som de alltid gjort sina viktkontroller. Resultatet blev att de manuellt kontrollerade förpackningarna hade en medelvikt på 207 gram, alltså en överfyllning på sju gram. På vår automatiska våg ställde vi in den önskade medelvikten, som för denna produkt var 202 gram. Resultatet blev en medelvikt på förpackningarna på exakt 202 gram vilket innebär att kunden hade sparat in i snitt fem gram per vara. 

Den här kunden kunde alltså producera fler förpackningar på samma mängd råvara vilket är en mycket stor besparing. Kostnaden för att installera Telteks automatiska våg var intjänad på mindre än tre månaders produktion.

– Succesivt hjälper vi livsmedelsproducenter att minska matsvinnet och resursslöseri tack vare effektiv styrning och kontroll. Det gör i längden stor skillnad för både plånbok och miljö, avslutar Anders Englund. 

Faktaruta:

Teltek är Sveriges enda tillverkare av checkvågar och tillhörande kringutrustning. 

Bolaget är en totalleverantör för produktkontroll till livsmedelsindustrier i såväl Sverige som resten av världen.

Teltek är grundat 1984 och finns i moderna, verksamhetsanpassade lokaler i Örebro. 

Försäljning, utveckling, konstruktion, service och support; allt under samma tak.

019-311300, info@teltek.se

Läs mer på www.teltek.se. 

Mer från Teltek

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Teltek och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?