Annons

USA-börser: Topprapport höjer humöret<br />

De ledande amerikanska indexen öppnade veckan uppåt sedan detaljhandelsdata höjt börshumöret. Rapporterande Citigroup steg efter att ha överträffat analytikernas förväntningar.

Runt en timme efter att handeln inletts var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till indexnivån 16.106, lika mycket som det bredare S&P 500 som steg till nivån 1.825. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt 0,4 procent upp till nivån 4.017.

Omsättningen uppgick till 140 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 380 miljoner på Nasdaq.

Förra veckan föll USA-börserna med framför allt teknikaktier bland förlorarna.

"När marknaden går ner som den har gjort de senaste veckorna, blir folk lite oroliga. När du får inkrementellt bättre data och bra vinster, får du en anledning att gå högre", sade Brent Schutte, investeringsstrateg på BMO Global Asset Management till Bloomberg News.

På måndagen presenterades data över detaljhandeln i USA i mars, som visade att försäljningen steg med 1,1 procent, jämfört med februari. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,9 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

"Dagens försäljningssiffror är det senaste beviset på att ekonomin helt oskäligt hämmades av dåligt väder tidigare i år, och när vi fortsätter genom 2014 kommer saker att förbättras", sade Dan Greenhaus, chefsstrateg på BTIG, till Marketwatch.

Vidare på makrofronten visade statistik att lagren av osålda varor i USA steg 0,4 procent i februari, mindre än den väntade uppgången på 0,5 procent.

Bland enskilda bolag steg Citigroup 3,4 procent efter en stark rapport där såväl resultatet som intäkterna överträffade marknadens förväntningar. Banken redovisade ett justerat resultat per aktie på 1:30 dollar, medan väntat var 1:14 dollar per aktie.

Senare i veckan presenterar flera amerikanska storbolag kvartalsrapporter, däribland Intel, Yahoo, Google och ytterligare några banker.

Medicinteknikbolaget Edwards Lifesciences steg runt 14 procent. Sent på fredagen meddelade företaget att en domstol har beslutat att begränsa en konkurrerande produkt från sektorkollegan Medtronic, då den anses inkräkta på ett av Edward Lifesciences patent. CRT Capital höjde på måndagen sin rekommendation för aktien till köp. Medtronic var samtidigt ned 2,6 procent.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var 1 punkt ned till nivån 2,64 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?