Annons

Råvaror: Oron lyfter guldet<br />

Oljan och guldet handlas på högre nivåer i den inledande handeln på måndagen, medan basmetallerna har en mer blandad utveckling.

Vid klockan 7.10 noteras priset på WTI-olja 0,48 dollar upp till 104,22 dollar per fat, medan Brent-oljan stigit 0,58 dollar till 107,91.

"Det främsta bidraget till den starkare tonen vi ser på marknaden är ytterligare oro om Ukraina. Spänningarna stiger igen. Ur teknisk synvinkel finns det fortsatt en bit kvar på uppsidan innan vi slår i betydande motstånd", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Oroligheterna i östra Ukraina har åter ökat under helgen med aktioner från proryska separatister i flera städer, med åtföljande sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov gav på söndagen ett ultimatum till de proryska separatisterna.

De har till måndagsmorgonen klockan 9.00 lokal tid (8.00 svensk tid) på sig att lägga ned vapnen och dra sig ur myndighetsbyggnader. Om de gör det kommer de att slippa åtal, men om de inte gör det kommer de att möta en "fullskalig antiterrorist-operation", sade han.

Ryssland är världens största energiexportör och ett stopp för landets olje- och gasleveranser genom Ukraina skulle kunna vara "kraftigt effektfullt", samtidigt som sanktioner mot Rysslands energiindustri från Väst skulle ge betydande prisuppgångar, skrev Ed Morse på Citigroup i en kommentar enligt Bloomberg News.

Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att det kan bli aktuellt med sanktioner på stål, koppar och aluminium. I ett värsta scenario kan även marknaden för naturgas i Europa stramas åt, medan oljemarknaden kan stöttas av ökat utbud i USA och inom Opec.

I Libyen har statliga National Oil lyft sin "force majeure" för Hariga-terminalen, en av fyra hamnar som rebeller övertagit och som enligt en preliminär överenskommelse åter ska öppnas för export.

På valutamarknaden handlas dollarn något starkare med dollarindex upp till 79,59.

På måndagen kommer industriproduktionen i februari i euroområdet, med en väntad uppgång om 0,2 procent under månaden, och detaljhandel i USA, som antas ha stigit 0,9 procent under månaden. Exklusive bilar antas försäljningen ha tigit 0,5 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På basmetallmarknaden noteras koppar 8 dollar ned till 6.662 dollar per ton, medan zink är 2 dollar upp.

Störst rörelse noteras i nickel, som är cirka 1,9 procent högre. Det indonesiska exportförbudet mot obehandlad nickelmalm tillsammans med Ukraina-oron, där ryska OAO GMK Norilsk Nickel är världens största producent av förädlat nickel, har dragit upp priset.

Bland ädelmetallerna handlas guldet drygt 7 dollar upp på 1.326 dollar per uns, medan silvret stigit 0,02 dollar till något över 20-nivån.

Investerare "är oroade för att Ryssland kan addera lite mer till sitt territorium eller befinner sig i en process att försöka göra det. Det är den drivande faktorn", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.10:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:48 USD 104:22
Brent, första termin +0:58 USD 107:91
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -8 USD 6.662
Zink +2 USD 2.029
Aluminium -7 USD 1.878
Nickel +329 USD 17.729
Bly -7 USD 2.092
Tenn +0 USD 23.325
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +7:31 USD 1.325:73
Silver +0:02 USD 20:02
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.14 79.59


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?