Annons

Räntor och valutor: Ukraina-oro dämpar marknaderna

Efter fredagens kraftiga räntenedgångar i Sverige, Tyskland och USA noteras små ränterörelser i början av veckan. Euron har backat tydligt mot dollarn efter kommentarer från Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi i helgen.

"EUR/USD sjönk i den asiatiska handeln och låg kvar kring de lägsta nivåerna hittills under dagen i den europeiska förmiddagshandeln sedan duvaktiga kommentarer från ECB:s ordförande Mario Draghi och några andra direktionsledamöter drivit ned valutaparet", skriver BK Asset Management.

Kronan handlas något svagare i ett riskaversivt klimat där oron kring Ukraina har stegrats sedan proryska separatister tagit över vissa statliga byggnader. Ukrainas säkerhetstjänst uppger sig ha påbörjat den aviserade "anti-terroroperationen".

En förstärkning av den europeiska växelkursen skulle kräva ytterligare penningpolitisk stimulans, sade Draghi vid en presskonferens mellan mötena vid IMF:s konferens i Washington. ECB inledde något av en offensiv. Förutom Mario Draghi uttalade sig även ledamoten Benoit Coeure och sade sig vara öppen för att ECB stödköper obligationer för att hålla nere räntor med lång löptid.

Ledamoten Christian Noyer, som talar i dag, sade i en intervju på söndagen att en svagare euro är önskvärd och att ju starkare euron blir, desto mer "ackommoderande" politik krävs.

På statistikfronten meddelades att industriproduktionen i EMU-länderna steg med 1,7 procent i årstakt under februari, vilket var något bättre än väntat. Januari-utfallet reviderades dock nedåt.

"En varmare vinter än vanligt kan ha skapat vissa störningar och minskat produktionen i vissa sektorer samt ökat den i andra. Med beaktande av annan ekonomisk data förutspår vi att BNP-tillväxten accelererade under årets första kvartal", kommenterar BNP Paribas-ekonomen Clemente de Lucia.

Finansministrarna och centralbankscheferna för G20-länderna lämnade ett uttalande efter mötet där man vill ha samarbete i jakten på starkare ekonomisk tillväxt. De vaga formuleringarna i uttalandet nådde dock förmodligen inte upp till förväntningarna på den politiska samordning som en del eftersträvat.

Konsumentprisinflationen i Finland bromsade i mars till 1,1 procent i årstakt från +1,3 procent i februari.

Finansminister Anders Borg uppgav för SIX News vid en telefonkonferens på lördagen att förra veckans siffror från Statistiska centralbyrån över konsumentprisutvecklingen i Sverige var anmärkningsvärt låga.

"Det har ju varit tydligt nu att vi nu fick in en inflationssiffra som var väldigt låg. Det är klart att det är lite besvärligt med så pass låg inflation", sade finansministern och hänvisade till risken att den svaga prisutvecklingen ska bita sig fast.

Kommande åtgärder kring riskerna med hushållens skulder bör fokusera på banksektorn anser Anders Borg vidare.

I eftermiddag väntas amerikansk detaljhandelstatistik för mars och industrilagerdata för februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MuntersAnnons

Med hjälp av digitalisering bidrar Munters till en mer hållbar planet

Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.
Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.

Munters är globalt ledande på hållbara klimatlösningar med fokus på temperatur och luftfuktighet. Inom affärsområdet FoodTech är de världsledande på digitaliserade energieffektiva klimatsystem för djuruppfödning och växthus.

FoodTech erbjuder kompletta lösningar där fläktar, värmare, mjukvara samt kyl- och kontrollsystem ingår. Genom förmågan att övervaka hela gårdar och optimera inomhusklimatet främjas såväl djur som växter och med hjälp av digitaliseringen optimeras verksamheten.

– Vi är unika i vår bransch när det gäller att använda data. Vi har en mjukvarulösning som samlar in datan, analyserar den och hjälper kunden att se de effektiviseringsmöjligheter som finns. Om man till exempel samlar in data om kycklingar, så kan vi se när de mår som bäst, vilken miljö, mat och temperatur som är optimal för dem, säger Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.

Genom att jobba med spårbarhet kan FoodTechs mjukvara dessutom spåra vad kycklingarna ätit för mat och ger på så vis kunden möjlighet att kontrollera och optimera hela produktionskedjan, från foder till färdig produkt.

Det finns en ökad efterfrågan på avancerade lösningar för klimatkontroll och allt större krav på minskad användning av antibiotika. En stark drivkraft hos Munters är att bidra till en mer hållbar planet och genom att erbjuda produkter och metoder som minskar kundernas avfall samt energi- och vattenkonsumtion ser de sig som en del av lösningen.

– Vi vill förstås åstadkomma en bättre miljö och en grönare planet, samtidigt som vi hjälper våra kunder att lösa deras problem. Genom att digitalisera hela värdekedjan hos kunden ökar vi djurens välmående, skapar hälsosam mat och inte minst bidrar vi till att reducera antibiotikaanvändningen. Det blir mer hållbart på alla vis, avslutar Pia.

Fakta

Munters grundades 1955 och är en global ledare inom energieffektiva och hållbara klimatlösningar. Bolaget är organiserade i två affärsområden, AirTech och FoodTech. Genom innovativa teknologier skapar koncernen det perfekta klimatet för ett flertal branscher. Idag sker tillverkning och försäljning i fler än 30 länder av våra omkring 3 200 medarbetare. Munters Group AB är noterat på Nasdaq Stockholm och rapporterade 2019 mer än sju miljarder kronor i omsättning.

Läs mer på https://www.munters.com/ 

Mer från Munters

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Munters och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?