ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Lundinbolaget lockar

Veckans krönika bjuder på såväl vårstädning som ovanligt köp i snabbväxande solenergiproducent.

Veckans registrerade insynshandel har precis som förra veckan haft en övervikt mot köp. Ett av de bolag där man har köpt är i solenergiproducenten Etrion där styrelseledamoten Ashley Heppenstall köpte 120.000 aktier den 31 mars. Etrion ingår i Lundinsfären och Heppenstall är vd i ett annat Lundin-bolag, Lundin Petroleum.

Att producera solenergi är en kapitalintensiv verksamhet och bolaget genomfört såväl en nyemission i år som en emission av obligationer på 80 miljoner euro. De projekt man är engagerad i har tidigare utgjorts av produktion i Italien men har nyligen utökats med projekt i Chile som ska minska säsongsvariationerna i produktionen.

Heppenstalls köp innebär en ökning med 4 procent av hans tidigare innehav, en liten ökning kan tyckas. Jag ser det dock som en positiv signal eftersom man nyligen tagit in nytt kapital. Dessutom är insynshandel i bolagets aktie ovanlig. Bolaget kommer med nästa kvartalsrapport den 9 maj.

Några andra köp som intresserar mig har skett i det nyligen börsintroducerade fastighetsbolaget Hemfosa som jag var skeptisk till i förra veckan. Flera insynspersoner har köpt och det största gjordes av styrelseledamoten Magnus Eriksson på 25.000 aktier den 3 april. Att fler insynspersoner nu sätter sig i samma båt som de 16.000 nya aktieägarna från börsintroduktionen är goda nyheter även om jag står fast vid min neutrala inställning från förra veckan.

I veckans insynshandel noterar jag också att investmentbolaget Industrivärden gör en vårstädning när man säljer i Volvo, Sandvik, Skanska och Ericsson för totalt 587 miljoner kronor samtidigt som man köper för 100 miljoner kronor i Handelsbanken. Samtliga affärer gjordes den 4 april.

Även om Industrivärdens vårstädning bara utgör smärre justeringar är den intressanta informationen att de föredrar Handelsbanken just nu.

Som forskare var min specialitet bland annat att utvärdera värdet av aktietipsen i tidningarna. En tillbakablick på värdet av mina tips känns därför logisk. Tillbakablicken gör jag på tipsen jag gav för sex månader sedan och är per stängningskurs torsdagen den 10 april. Skälet är att det brukar ta ett till två kvartal innan marknaden har reagerat på den felvärdering som insynspersonerna ofta prickar in och därför agerar på.

Tipsen för sex månader sedan var köptips av Ginger Oil och Svolder samt säljtips av Skistar och Byggmax. Ginger Oil har i dag en kurs som är 3 procent lägre och Svolder har klättrat med 27 procent. Börsen har under samma period stigit med 12 procent inklusive utdelningar. Skistar och Byggmax stod 6 respektive 3 procent högre när jag vände på min rekommendation i bolagen från sälj till köp den 21 februari.  Under samma period steg börsen med 9 procent.

Ginger Oil har helt klart varit en besvikelse, men resten betraktar jag som godkända.

När vi nu går in i en rapportperiod gäller det som vanligt att ha extra koll på vilka affärer insynspersonerna gör efter rapporterna. Kanske ska du vårstäda i portföljen redan innan rapporterna?

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till