Annons

Räntor och valutor: <br />Kronan föll tungt<br />

Den svenska kronan försvagades markant samtidigt som svenska räntor sjönk (och en och annan kaffetår sattes nog i vrångstrupen på Brunkebergstorg) på torsdagen när SCB redovisade mars-KPI som var långt under förväntningarna.

Svenska obligationsräntor sjönk 5-7 punkter, tioårsräntan ner 5 punkter, till 2,08 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 54 punkter (55).

Euron stärktes drygt 6 öre mot kronan, till 9:05, något under toppnoteringen från december, 9:08, medan dollarn stärktes knappt 2 öre, till 6:53. TCW-index steg till 121,30 (120,57)

Riksbanken drog ned sina inflationsprognoser på kort sikt tämligen mycket när den penningpolitiska uppföljningen presenterades på onsdagen, men de nya prognoserna havererade innan de egentligen kommit ur startblocken. Den enda trösten för Riksbanken var att SME Direkts konsensusprognos var lika felaktig.

SCB redovisade att KPI-inflationen sjönk till -0,6 procent i mars, från -0,2 procent i februari, medan KPIF-inflationen sjönk från +0,4 procent till 0,0. Enligt såväl SME Direkt som Riksbanken väntades KPI-inflationen ha varit -0,3 procent och KPIF-inflationen +0,3 procent.

Flera analytiker noterar att KPI-överraskningen på nedsidan var bred, men den största överraskningen var att priserna på kläder och skor steg betydligt mindre än normalt för en marsmånad. Vissa påskrelaterade, och inte helt oväntade, störningar noterades också bland annat i att priset utrikes flygresor sjönk 23,2 procent jämfört med mars 2013.

De påskrelaterade delarna av det låga mars-utfallet kan troligen kompenseras framöver, men det behövs stora prisökningar i april för att föra tillbaka inflationen till Riksbankens nya, sänkta, inflationsbana som pekar mot att KPI-inflationen ska vara noll i april medan KPIF-inflationen ska vara +0,6 procent.

Riksbankens sänkning av räntebanan i onsdagens penningpolitiska uppföljning, där sannolikheten för en räntesänkning i juli värderades till närmare 40 procent, innebar att många bedömare redan då började betrakta en ny räntesänkning som i stort sett klar, men om någon fortsatt tvekade bör bilden ha klarnat efter torsdagens KPI-utfall.

Knut Hallberg, analytiker vid Swedbank, sade att det nu är "klappat och klart" att Riksbanken sänker räntan i juli.

"Det var spiken i kistan för Riksbanken. Vi tror på sänkning i juli, nu är det klappat och klart", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Knut Hallberg var det något av en "omvänd bevisbörda" för Riksbanken efter onsdagens räntebesked.

"Nu krävdes det överraskningar på uppsidan för att Riksbanken inte skulle sänka i juli. Redan dagen efter kommer den här käftsmällen", sade han.

Det kan dock vara värt att erinra om vad Riksbankschefen Stefan Ingves svarade när han på onsdagen chattade med SvD Näringslivs läsare. På en fråga om vad som händer med repräntan om inflationen inte tar fart svarade Stefan Ingves:

"Nu har vi en låg ränta, konjunkturen stärks och vi tror att inflationen kommer att öka om ett tag. Skulle så inte vara fallet skjuts räntehöjningar ännu längre fram i tiden", han tycktes därmed inte vilja antyda att ytterligare räntesänkningar också kan vara ett alternativ.

Oavsett vilket ser det dock ut som att den svenska bostadsmarknaden kan räkna med ett fortsatt stimulerande ränteläge en god tid framöver, efter en mycket stark utveckling under första kvartalet enligt SBAB:s mäklarbarometer.

Mäklarbarometern visade att andelen som rapporterar stigande priser på bostadsmarknaden låg på den högsta nivån på nära fem år under första kvartalet, i en marknad som präglades av "mycket stark efterfrågan i kombination med oväntat lågt utbud". SCB rapporterade dock att priserna på permanenta småhus var oförändrade under perioden januari till mars

Statspappersräntorna sjönk även i övriga Europa på torsdagen (mer i längre löptider), drivet av lägre räntor i USA i spåren på mjuka signaler i protokollet från Federal Reserves marsmöte, som publicerades på onsdagskvällen, men också av att Grekland möttes av öppna famnen när landet återvände till marknaden.

Bankerna som arrangerade Greklands första emission av statsobligationer (femåriga) för första gången sedan 2010 uppges ha mottagit mer än 550 order som totalt översteg 20 miljarder euro. Grekland nöjer sig dock med att ta in 3 miljarder euro, till en ränta på 4,95 procent (kupongräntan var satt till 4,75 procent).

Enligt grekiska finansdepartementet gick nära 90 procent av den sålda volymen till långsiktiga investerare baserade utanför Grekland.

Ytterligare en positiv signal från Grekland var att arbetslösheten mer än väntat i januari. Arbetslösheten uppmättes visserligen till obehagligt höga 26,7 procent, men det var ändå ner från 27,2 procent i december och lägre än de 27,5 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Amerikanska marknadsräntor sjönk på onsdagskvällen efter att protokollet från Fed-mötet i mars antydde att ledamöterna sannolikt är mindre hökaktiga än vad många marknadsaktörer hade befarat.

"Flera deltagare noterade att ökningen i medianprognosen överdriver den mån med vilken utsikterna skiftat", stod det i protokollet, samtidigt som några ledamöter uttryckte oro för att ränteprognoserna "skulle kunna misstolkas som indikativa för en skiftad hållning hos kommittén" från en ackommoderande till en mindre ackommoderande sådan.

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 300.000 personer förra veckan, från 332.000 veckan före. Det var den lägsta noteringen sedan maj 2007 och väl under väntade 320.000, enligt Bloomberg News enkät.

Ekonomerna på Deutsche Bank New York noterade i ett kundbrev att trenden i antalet nyanmälda arbetslösa rör sig "substantiellt nedåt", vilket krattar manegen för "starkare sysselsättning och en kraftig nedgång i arbetslösheten de kommande månaderna".

Amerikanska importpriser steg vidare 0,6 procent i mars jämfört med i februari, vilket var klart högre än väntade +0,2 procent.

USA-räntorna fortsatte att sjunka något fram till lunchtid i Europa för att därefter vända upp, och stiga något ytterligare efter starka data. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 2,67 procent, ner från 2,70 procent samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?