ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

KPI-siffra pekar mot räntesänkning

Inflationen var i mars minus 0,6 procent. Det är den lägsta noteringen sedan 2009. Kronan tappar kraftigt och räntorna sjunker på beskedet, som ökar sannolikheten för en räntesänkning i juli.

Konsumentpriserna var i mars oförändrade från februari. I årstakt sjönk de med 0,6 procent. Det visar statistik från SCB. Så låg har inflationstakten inte varit sedan november 2009.

Mätt med KPIF, som rensar bort effekter av ränteförändringar och är Riksbankens favoritmått, var priserna oförändrade i årstakt.

Utfallet var klart lägre än väntat. Enligt SME Direkts enkät räknade analytikerkåren med att KPI skulle ha sjunkit med 0,3 procent i årstakt. Riksbankens en dag gamla prognos löd också på en nedgång med 0,3 procent.

”Vilken inflationschock! KPIF-inflationen redan 0,3 procentenheter under Riksbankens färska inflationsbana”, skriver Handelsbankens analytiker Martin Enlund på mikrobloggen Twitter.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är säker på att det nu blir en räntesänkning vid nästa räntemöte.

”Mycket låg inflation, minus 0,6 procent i mars. Riksbanken sänker i juli”, skriver hon på Twitter.

Kronan försvagades kraftigt på statistiken. Mot euron tappade den svenska 7 öre till 9,05 kronor, Mot dollarn försvagades valutan 5 öre till 6,53 kronor.

Samtidigt sjönk marknadsräntorna på bred front. Femårsräntan hade efter en knapp halvtimme gått ned 7 punkter (hundradels procentenheter) till 1,31 procent. Tioårsräntan var vid samma tidpunkt ned med 5 punkter till 2,08 procent.

Lägre priser på utrikes flygresor, rekreation och kultur och el bidrog tillsammans med minskade räntekostnader till att dra ned konsumentprisindex. I motsatt riktning verkade högre hyror. På månadsbasis drog också högre klädpriser upp indexet.

Tyck till