Annons

Börsen: Tung dag för banker<br />

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen i ett smalt intervall runt nollstrecket, men vände mot slutet av dagen mer tydligt nedåt. Bland storbolagen stod Swedish Match, Astra Zeneca och Nokia för de största uppgångarna, medan framför allt banksektorn hade en tyngre dag.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,8 procent till 1.355,0. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,8 miljarder kronor.

Visst stöd fick börserna initialt av den amerikanska centralbanken Feds mötesprotokoll på onsdagskvällen, vilket allmänt uppfattades som mjukare och mer "duvaktigt" än väntat. Vidare tydde statistik över antalet arbetssökande i USA på att sysselsättningen fortsätter att öka. Svag handelsstatistik från Kina verkade dock i motsatt riktning.

På svensk hemmaplan kom inflationsdata, som visade att konsumentpriserna fallit med 0,6 procent i mars jämfört med samma månad i fjol. Väntat var en nedgång på 0,3 procent.

Nu är det "klappat och klart" att Riksbanken sänker reporäntan vid sitt nästa möte i juli, kommenterade Knut Hallberg, analytiker vid Swedbank, för Direkt.

Kronan försvagades mot euron från omkring 8:98 till 9:06 efter inflationsbeskedet och handlades därmed över 9:00-nivån för första gången i år.

I OMXS30 tog snutillverkaren Swedish Match ledningen med en uppgång på 1,7 procent. Nokia, vars kurs har svängt rejält under den senaste tiden, steg drygt 1 procent inför ett väntat besked om vad som ska göras med likviden från försäljningen av mobilverksamheten till Microsoft. Astra Zeneca steg ungefär lika mycket.

Nära botten av storbolagsindex återfanns flera av bankerna. Swedbank och SEB tappade båda knappt 2 procent.

Nedåt var det också för teleoperatören Tele2. Pareto har sänkt rekommendationen för bolaget till sälj, från tidigare köp. Aktien backade även den 2 procent.

Utanför OMXS30 adderade läkemedelsbolaget Sobi 4,6 procent, sedan bolaget redovisat positiva resultat för sitt blödarsjukeprojekt Faktor 8.

Guldgrävaren Semafo drog nytta av det i spåren av Fed-protokollet stigande guldpriset och avancerade 1 procent. Bolaget upprepade också sin helårsprognos och bekräftade tidigare optimistiska uppskattningar av ett nytt fynd.

Även gruvkollegan Lundin Mining hade en stark dag och steg drygt 4 procent till 32 kronor, den högsta kursen på ett år, dock utan någon uppenbar anledning.

Försvarsindustrikoncernen Saab satte än en gång kursrekord mot bakgrund av de senaste ubåtsdiskussionerna. Aktien steg 4 procent till 202:90 kronor.

Även förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs nådde en rekordkurs, efter en uppgång om 1,7 procent till 93:25 kronor. Priserna på säckpapper har vänt upp i april, enligt branschobservatören Risi.

En vinstvarning för det första kvartalet från nätverksvideobolaget Axis skickade ner aktiekursen 3,1 procent. Rörelseresultatet väntas nu bli 72 miljoner kronor, att jämföra med enligt SME Direkt väntade 111 miljoner. Lägre fakturering uppgavs ligga bakom resultatmissen.

Åt samma håll gick Betsson. Carnegie mäklade före börsöppning en storpost i bolaget, motsvarande 1,5 procent av kapitalet, till kursen 232 kronor. Spelaktien tappade över 5 procent. Branschkollegan Unibet bekräftade att dotterbolaget Kambio delas ut till aktieägarna i juni om stämman godkänner. Beskedet lämnades efter börsstängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?