Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks<br />

Europaräntorna visar relativt små rörelser under förmiddagen, med tyska och franska räntor 1 punkt upp överlag medan italienska räntor är svagt ned.

Arbetsmarknadsdata för Tyskland och hela euroområdet kom in något bättre än väntat för mars respektive februari.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till definitiva 53,0 i mars från 53,2 föregående månad, i linje med det preliminära utfallet.

Frankrike och Italien kom in något över prognos medan Tyskland kom in något under. Nedgångar i Tyskland, Nederländerna och Österrike motverkades i mars till största delen av uppgångar i Irland, Spanien, Italien och Frankrike.

EMU-snittet under första kvartalet låg på 53,4, det bästa resultatet sedan andra kvartalet 2011.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, uppgav i en kommentar att produktionstillväxten förblir uppmuntrande robust, där enkäter tyder på att produktionen steg med cirka 1,0 procent under det första kvartalet och en total BNP-tillväxt på cirka 0,5 procent.

"Medan enkäterna målar en bild av återhämtningen i tillverkningsindustrin som är bred, där produktionen stiger i samtliga länder i mätningarna för andra månaden i rad, så skapar en viss inbromsning i nya order en risk för att produktionstillväxten kan försvagas i april", sade han, och tillade att en självbärande återhämtning ännu inte är på plats.

Det brittiska industri-PMI sjönk till 55,3 från 56,2, väntat var 56,7, och pundet tappade därefter till 1:665 mot dollarn. Euron har stärkts något till 1:379 mot dollarn under förmiddagen, medan dollarn stärkts till 103:40 mot yenen.

Australiendollarn tappade under morgonen något efter kommentarer från RBA-chefen Glenn Stevens om att den tidigare valutaförstärkningen kommer att hämma stimulanserna för ekonomin.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan sammantaget stärkts 4 öre mot dollarn och 6 öre mot euron jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin steg till 56,5 i mars från 54,6 i februari, väntat var en nedgång till 54,0. Fyra av fem delindex bidrog till uppgången där delindex för sysselsättning svarade för det största positiva bidraget. Index för orderingången klättrade återigen över 60-strecket efter att ha fallit till 58,5 i februari.

Handelsbanken noterade att även om sysselsättningen visade den främsta uppgången så är komponenterna för order och produktion fortsatt i täten runt 60-nivån.

"Totalt sett så ser utsikterna för den form av återhämtning för industrin som vi väntar oss fortsatt bra ut. För de globala trenderna är den kinesiska svagheten ett bekymmer framöver. Men exportorder såväl i PMI-datan som i KI-barometern pekar mot fortsatt tillväxtuppgång i exportsektorn", skriver Handelsbanken.

I år bör detta vara viktigt för de svenska utsikterna, efter några år med rätt dämpad BNP-tillväxt. Ljusare industriutsikter bör stärka investeringsaktiviteten igen, och under 2014 kommer därför inte bara hushållens konsumtion att vara drivkraften för tillväxten, skriver Handelsbanken.

Nykredit konstaterade att utfallet går stick i stäv med nedgångar i PMI i Kina, USA och Tyskland i mars men också kontrasterar med nedgången i industrin i KI-barometern för mars (ned till 99,8 från 103,3).

PMI-utfallet visar däremot på en fortsatt återhämtning i industrin. Såväl industriproduktionen som exporten väntas ta fart kommande kvartal, men med historiska mått kommer uppgången bli dämpad på grund av en bräcklig global återhämtning och det faktum att kronans växelkurs inte är en sådan chockabsorberare som den har varit vid tidigare perioder av dämpad global efterfrågan.

"Dagens uppgång i PMI är troligen lugnande för Riksbanken. Givet den extremt låga inflationen så skulle en ytterligare nedgång i ekonomisk aktivitet ge mer huvudbry för den redan mycket stressade centralbanken", skrev Nykredit i en kommentar.

Tidigare på tisdagen visade Kinas officiella industri-PMI en uppgång till 50,3 från 50,2 i februari, medan HSBC:s index sjönk till definitiva 48,0 från 48,5.

USA-räntorna, som sjönk efter svensk stängning på måndagen, har stigit i Europahandeln med den tioåriga statsobligationen på 2,75 procent. Under eftermiddagen kommer ISM:s industri-PMI, som väntas ha stigit till 54,0 från 53,2.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?