1515

Räntor och valutor: Kronan stärks<br />

Europaräntorna visar relativt små rörelser under förmiddagen, med tyska och franska räntor 1 punkt upp överlag medan italienska räntor är svagt ned.

Arbetsmarknadsdata för Tyskland och hela euroområdet kom in något bättre än väntat för mars respektive februari.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till definitiva 53,0 i mars från 53,2 föregående månad, i linje med det preliminära utfallet.

Frankrike och Italien kom in något över prognos medan Tyskland kom in något under. Nedgångar i Tyskland, Nederländerna och Österrike motverkades i mars till största delen av uppgångar i Irland, Spanien, Italien och Frankrike.

EMU-snittet under första kvartalet låg på 53,4, det bästa resultatet sedan andra kvartalet 2011.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, uppgav i en kommentar att produktionstillväxten förblir uppmuntrande robust, där enkäter tyder på att produktionen steg med cirka 1,0 procent under det första kvartalet och en total BNP-tillväxt på cirka 0,5 procent.

"Medan enkäterna målar en bild av återhämtningen i tillverkningsindustrin som är bred, där produktionen stiger i samtliga länder i mätningarna för andra månaden i rad, så skapar en viss inbromsning i nya order en risk för att produktionstillväxten kan försvagas i april", sade han, och tillade att en självbärande återhämtning ännu inte är på plats.

Det brittiska industri-PMI sjönk till 55,3 från 56,2, väntat var 56,7, och pundet tappade därefter till 1:665 mot dollarn. Euron har stärkts något till 1:379 mot dollarn under förmiddagen, medan dollarn stärkts till 103:40 mot yenen.

Australiendollarn tappade under morgonen något efter kommentarer från RBA-chefen Glenn Stevens om att den tidigare valutaförstärkningen kommer att hämma stimulanserna för ekonomin.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan sammantaget stärkts 4 öre mot dollarn och 6 öre mot euron jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin steg till 56,5 i mars från 54,6 i februari, väntat var en nedgång till 54,0. Fyra av fem delindex bidrog till uppgången där delindex för sysselsättning svarade för det största positiva bidraget. Index för orderingången klättrade återigen över 60-strecket efter att ha fallit till 58,5 i februari.

Handelsbanken noterade att även om sysselsättningen visade den främsta uppgången så är komponenterna för order och produktion fortsatt i täten runt 60-nivån.

"Totalt sett så ser utsikterna för den form av återhämtning för industrin som vi väntar oss fortsatt bra ut. För de globala trenderna är den kinesiska svagheten ett bekymmer framöver. Men exportorder såväl i PMI-datan som i KI-barometern pekar mot fortsatt tillväxtuppgång i exportsektorn", skriver Handelsbanken.

I år bör detta vara viktigt för de svenska utsikterna, efter några år med rätt dämpad BNP-tillväxt. Ljusare industriutsikter bör stärka investeringsaktiviteten igen, och under 2014 kommer därför inte bara hushållens konsumtion att vara drivkraften för tillväxten, skriver Handelsbanken.

Nykredit konstaterade att utfallet går stick i stäv med nedgångar i PMI i Kina, USA och Tyskland i mars men också kontrasterar med nedgången i industrin i KI-barometern för mars (ned till 99,8 från 103,3).

PMI-utfallet visar däremot på en fortsatt återhämtning i industrin. Såväl industriproduktionen som exporten väntas ta fart kommande kvartal, men med historiska mått kommer uppgången bli dämpad på grund av en bräcklig global återhämtning och det faktum att kronans växelkurs inte är en sådan chockabsorberare som den har varit vid tidigare perioder av dämpad global efterfrågan.

"Dagens uppgång i PMI är troligen lugnande för Riksbanken. Givet den extremt låga inflationen så skulle en ytterligare nedgång i ekonomisk aktivitet ge mer huvudbry för den redan mycket stressade centralbanken", skrev Nykredit i en kommentar.

Tidigare på tisdagen visade Kinas officiella industri-PMI en uppgång till 50,3 från 50,2 i februari, medan HSBC:s index sjönk till definitiva 48,0 från 48,5.

USA-räntorna, som sjönk efter svensk stängning på måndagen, har stigit i Europahandeln med den tioåriga statsobligationen på 2,75 procent. Under eftermiddagen kommer ISM:s industri-PMI, som väntas ha stigit till 54,0 från 53,2.


Innehåll från TeliaAnnons

Så slipper vd:n it-strul: Samlar tekniken på smart sätt

Som vd för SA Revision i Vara är Fredrik Hermansson ansvarig för all teknik: från mobilerna till uppkopplingen. För att slippa ägna sig åt it-strul har han valt en lösning som samlar tekniken.

– Det som förr kunde ta en arbetsdag av min tid, tar i dag bara någon minut, säger han.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

SA Revision är en revisionsbyrå med stark lokal förankring i Västra Götaland. Byrån grundades 1998 av Sverker Alfredsson och har i dag 19 anställda på huvudkontoret i Vara och på ett mindre kontor i Lidköping.

– Tack vare modern teknik har vi kunder från stora delar av landet, men den lokala förankringen är vår bas. Vi arbetar främst med små och medelstora ägarledda aktiebolag samt ekonomiska föreningar. Genom åren har vi utvecklat en specialistkompetens inom jordbrukssektorn, säger byråns vd Fredrik Hermansson, som har ett förflutet som månskensbonde.

Krångligt med olika leverantörer

Fredrik Hermansson började på byrån 2006 och är vd sedan 2009 då han blev ansvarig för företagets teknik.

– Digitaliseringen har accelererat under de här åren och i dag är det avgörande för hela vår verksamhet att tekniken fungerar sömlöst.

I takt med att tekniken utvecklades blev byråns tekniklandskap mer ”brokigt”.

– Vi valde funktion före leverantör när vi behövde nya tjänster och produkter. Det blev onödigt många kontakter och ett tidsödande upplägg – och till sist kände jag ett starkt behov av att förenkla.

Sedan många år har byrån Telia som mobiloperatör.

– Ett självklart val eftersom Telia alltid haft bra täckning på landsbygden. Och hösten 2019 bestämde vi oss för att samla vår it och kommunikation hos Telia.

Smidigt med en kontakt

Sedan dess samarbetar Fredrik Hermansson med Niklas Rasmusson, account manager på en enhet som jobbar med små och medelstora företag vid Telias kontor i Göteborg. Från att enbart ha anlitat Telia för mobilabonnemangen, köper SA Revision nu mobilerna av Telia, bredbandet och en ny molnbaserad växellösning som underlättar ett flexibelt arbetssätt.

Att samla tekniken hos en leverantör är guld värt, anser Fredrik Hermansson.

– Det är enkelt och kostnadseffektivt. Vi har allt på en faktura, vilket ger kontroll och överblick, och framför allt har vi bara en kontakt att vända oss till. Oavsett vad det gäller – uppkopplingen, telefonväxeln, ett nytt abonnemang – finns lösningen ett mejl eller telefonsamtal bort. Förr kunde det ta mig en hel arbetsdag att fixa mobil och annan teknik till en nyanställd. Nu tar det någon minut: Jag ringer Niklas och han löser det.

”Tekniken bara flyter”

En viktig vinst för Fredrik Hermansson är att samarbeta med en expert som lärt känna företaget och dess tekniklösningar.

– Det är tryggt och stabilt och jag sparar massor av tid. På ett mindre företag som vårt har man inte tid och energi att ägna sig åt teknikproblem eller jaga runt bland supportdeskar. I dag är tekniken så sammanlänkad med arbetet – den ska bara flyta, och det gör den sedan vi samlade tekniken hos Telia.

En annan styrka är att företaget har fått en partner att utvecklas med på längre sikt.

– Vi har någon att fråga om stort och smått och bolla framtida lösningar med. Niklas är nästan som en medarbetare på distans – samtidigt som han har stora starka Telia i ryggen, med hela deras palett av kompetenser och resurser.

Frigör tid att utveckla företaget

Niklas Rasmusson är också mycket nöjd med samarbetet:

– Att följa och stötta ett företag som SA Revision, som vuxit både i antal medarbetare och olika tekniklösningar de senaste åren, är bland det roligaste med mitt jobb.

Enligt Niklas Rasmusson erbjuder han och hans medarbetare på Telias företagskundtjänst en unik bredd för mindre företag.

– Företagen kan anlita oss för allt från mobilabonnemangen till att prenumerera på en egen it-avdelning. Det känns väldigt bra att kunna bidra till att svenska företag slipper ägna sig åt teknikproblem. I stället får de loss tid så att de kan fokusera på kärnverksamheten och utveckla sin affär.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?