ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Raketpotential i hatad aktie

  • Foto: Michael Probst

En av börsens mest hatade aktier, medicinteknikföretaget Elekta, har goda förutsättningar att bli en riktigt börsraket. Men det är inte den enda av börsens hackkycklingar som är köpvärda.

Den 21 februari vinstvarnade Elekta och aktien slaktades på börsen. Aktiekursen sjönk till 90,5 kronor, eller med 10 procent, och analyshusen var inte sena med att såga aktien. Den Schweiziska investmentbanken UBS sänkte omgående riktkursen från 98 till 90 kronor, men kom efter bolagets kvartalsrapport den 27 mars att sänka riktkursen ytterligare till 75 kronor och med rekommendationen sälj.

Bolagets aktie har haft en usel utveckling sedan förra sommaren och det har inte hjälpt att den är den mest blankade på hela Stockholmsbörsen. Det är främst stora utländska hedgefonder som har sålt lånade aktier i spekulation om en fallande aktiekurs.

Insiders i bolaget har inte varit särskilt aktiva. Senaste affären är från förra sommaren då Gilbert Wai Chi Sing, direktör för Elektas dotterbolag i Asien sålde 94.000 aktier. Men nu har styrelseledamoten Siaou-Sze Lien köpt 10.000 aktier den 28 februari – hennes första köp sedan hon tillträdde 2011. Köpet som uppgår till omkring 800.000 kronor kan tyckas vara litet i sammanhanget, men för mig är det under omständigheterna en riktigt intressant signal.

Vinstvarningen har lett till ett massivt säljtryck, att aktien är den mest blankade på hela Stockholmsbörsen och analytikernas sänkta rekommendationer. Men för den som nu köper aktien är det positiva att hedgefonderna förr eller senare ska köpa tillbaka aktier. Minsta positiva signal från bolaget kan få alla att springa mot utgången med snabbt stigande kurs som följd. Tillsammans med faktumet att en styrelseledamot som suttit i bolaget i tre år för första gången köper aktier så tror jag att vi kan få se en fin resa i Elektaaktien på ett års sikt.

Jag lyfter gärna fram bolag där ledningen har ett litet ägande som varnande exempel. Om ledningen inte äger aktier, varför ska du? Peter Lynch, en av världens genom tidernas främsta fondförvaltare, brukade säga att ”om ledningen har ett ägande i den egna aktien kommer de maximera bolagets vinst, men om de inte har ett ägande kommer de maximera sin egen lön”.

Ett bolag där ledningen har ett litet aktieägande är i snustillverkaren Swedish Match. Det ska dock sägas att flera av dem har köpoptioner. Min erfarenhet är att insiders som köper aktier för egna pengar är en mycket starkare signal än de som innehar köpoptioner med en begränsad kapitalinsats.

Det positiva är att bolagets vd Lars Dahlgren köpte 4.500 aktier den 4 mars. Köpet innebär en ökning med 15 procent av hans tidigare innehav. När en vd köper är det alltid positivt, men i ett bolag där ägandet är begränsat är det ännu mer positivt och jag tycker därför att detta är en köpsignal.

En aktie som jag har omnämnt som en aktie att köpa är fordonskoncernen Volvo. En av anledningarna var att finansmannen Fredrik Lundberg köpte 300.000 aktier i mitten av december förra året. Sedan dess har aktien varit en betydligt bättre placering än börsen som helhet.

Nu fortsätter köpen i bolaget och denna gång är det Industrivärden, där Lundberg är storägare, som köper drygt 10 miljoner röststarka A-aktier. Även Christer Gardells aktivistfond Cevian har storköpt A-aktier den senaste tiden. Sammantaget förstärker detta den positiva bild jag har av Volvo-aktiens framtid och två storägare som köper kommer trissa upp kursen ytterligare.

En av börsens riktiga raketer är spelbolaget Betsson. Lars Linder Aronsson som sitter i bolagets styrelse har sålt av aktier i mindre omgångar sedan september förra året. Sammantaget har han via de två bolagen Morco Förvaltning och e-Capital sålt 65.100 aktier. Efter försäljningarna har han 55.000 aktier kvar via dessa bolag. Om du har varit med på den fina resan i denna aktie kan det finnas anledning att följa Linder Aronssons väg och ta hem vinsten.

Jag har träffat många duktiga placerare genom åren och de som har lyckats allra bäst är de få som har vågat gå mot strömmen i turbulenta lägen. Och det är kanske därför jag attraheras så styrelseledamoten Siaou-Sze Liens köp i Elekta-aktien. Framtiden får utvisa hur duktig hon är som placerare, men ingredienserna för en bra placering finns där.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till