ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S-förslag får näringslivet att rasa

  • Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Svenskt Näringsliv går till hårt angrepp mot Socialdemokraternas och LO:s förslag för att stoppa en lönedumping som inte ens facket tror existerar.

Det var i höstas som Socialdemokraterna och LO presenterade sitt tiopunktsprogram med ordningsregler för svensk arbetsmarknad.

Under tredje punkten förklarar man att ”press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden”.

Socialdemokraternas och LO föreslår bland annat ett system med ”förhandskontroller” för att stoppa en påstådd ”lönekonkurrens nedåt” och ”villkorsdumpning”.

Men nu går Svenskt Näringsliv till angrepp mot förslaget.

”I dag avgör arbetsgivaren vem som ska anställas så länge man ger villkor enligt kollektivavtal eller vad som brukligt är i branschen. Men nu vill Socialdemokraterna och LO tillbaka till det som gällde före 2008. Det vill säga att Arbetsförmedling och facket gemensamt ska avgöra om en arbetsgivare ska få anställa en dataspecialist eller en slaktare eller skogsarbetare”, säger Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv hävdar att Socialdemokraterna och LO varnar för något som inte existerar – lönedumpning på grund av arbetskraftsinvandring.

Frågan om arbetskraftsinvandring rör arbetsgivarens rekrytering av personer utanför EU:s gränser. Färska siffror som Svenskt Näringsliv begärt fram visar att det handlar om totalt 20.279 personer som nu är här med arbetstillstånd. Av dem är det cirka hälften som har en högskoleutbildning eller liknande och den största gruppen – som utgör en dryg fjärdedel – är dataspecialister.

Svenskt Näringsliv ifrågasätter nu hur lite drygt 20.000 personer, eller 0,4 procent av en total arbetskraft på 4,6 miljoner sysselsatta enligt Ekonomifakta, kan dumpa lönerna.

Och trots att Socialdemokraterna och LO utropar i sitt tiopunktsprogram att ”lönekonkurrens nedåt och villkorsdumpning måste få ett stopp”, så erkänner även en LO-expert att dagens nivåer på arbetskraftsinvandringen inte har någon lönedumpande effekt.

”Arbetskraftsinvandringen på LO:s område rör sig om mellan 4.500 och 6.000 per år, och av det blir det ingen lönepress”, säger Thord Ingesson, migrationspolitisk expert på LO.

Varför pratar ni om ”lönekonkurrens nedåt” då?
”Anta att arbetslösheten i framtiden går ned till nivåer på 3 till 4 procent. Då kan man tänka sig att arbetskraftsinvandringen ökar. Och då kan det finnas en lönepressande effekt”, säger Thord Ingesson.

Enligt LO:s expert riskerar det alltså att bli ett problem i framtiden om arbetslösheten halveras. 

”Den här diskussionen om arbetskraftsinvandring – i grund och botten ligger det en konflikt som rör priset på arbete. Varje gång vi löneförhandlar får vi slåss för en tiondel mer i lön. Om arbetsgivarna tror att arbetskraftsinvandring ger dem ett par tiondelar i sänkt lönkostnad så vill de ha det”, säger Thord Ingesson och fortsätter:

”Internationell och nationell forskning är överens om att en ökad arbetskraftsinvandring påverkar priset på arbete. Lönen sjunker och arbetslösheten ökar.”

Så vem ska bestämma om en arbetsgivare ska få rekrytera utanför EU:s gränser?
”Vi vill att Arbetsförmedlingen bestämmer det. Tidigare var det Arbetsförmedlingen som bestämde och arbetsgivare och facket fick yttra sig. Arbetsgivare och facket hade alltså lika mycket att säga till om”, säger Thord Ingesson.

Tyck till