ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Stor optimism inför starten

Riskaptiten bland investerare har återvänt och terminerna för de större amerikanska börsindexen handlades klart högre inför tisdagens handelsstart. I Europa och Asien har börserna stigit under dagen.

Situationen i Ukraina stod fortsatt i fokus, även om spänningarna bedöms ha minskat något sedan Ryssland dragit tillbaka de trupper som deltagit i en stor militärövning för att återvända till sina baser. Trupperna i Krim är dock kvar.

Kring klockan 14.30 var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500-indexet samt tekniktunga Nasdaq Composite samtliga kring 1 procent högre.

"På den geopolitiska fronten står Ukraina i strålkastarljuset. Det finns helt klart ett hot, men marknadens oro tenderar att avta så länge som situationen inte förvärras", sade Gunter Westen, förvaltare på Meriten Investment Management till Bloomberg News.

Bolagsspecifikt har telekombolaget Qualcomm utökat sitt återköpsprogram med 5 miljarder dollar samt höjt utdelningen med 20 procent per år.

Apples finanschef Peter Oppenheimer kommer att gå i pension och ersätts av Luca Maestri, som i dag arbetar på Apples finansavdelning som controller.

Vidare avancerade Facebook i förhandeln. Enligt bloggen Techcrunch för det sociala nätverket samtal om att köpa drönartillverkaren Titan Aerospace för 60 miljoner dollar.

Även tobaksbolaget Lorillard steg i förhandeln efter att ha rusat cirka 9 procent under måndagen på uppgifter om att sektorkollegan Reynolds American överväger ett bud.

Från USA väntas ingen makrostatistik av större vikt under dagen.

Räntan på amerikansk tioårig statsobligation noterades upp 4 punkter till nivån 2,65 procent. På råvarumarknaden sjönk priset på olja och guld.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies