ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mördarsvamp hotar utrota bananen

  • Foto: Eranga Jayawardena/TT
En aggressiv svamp hotar att ta kål på åtta av tio bananstockar globalt, varnar forskare. Det öppnar ett katastrofscenario för världens livsmedelsförsörjning, skriver nättidskriften Quartz.

En ny variant av bananpest sprider skräck hos odlare världen över. Svampen går inte att bespruta bort och den globala bananindustrin bidrar till att den sprids över kontinenterna.

I en tidigare version utrotade den så kallade Panamasjukan bananindustrins favoritsort nummer ett i början av 1900-talet: den smakrika och transportvänliga Gros Michel, även kallad "Big Mike".

Efter Gros Michel tog den resistenta och högproduktiva, men mindre smakrika, banansorten Cavendish över totalt. Cavendish-bananer står för i princip hela exporten till Europa och USA och för omkring hälften av världens totala bananproduktion.

Nu sprids en mer aggressiv variant av Panamasjukan som tar död på både Cavendish och andra varianter som konsumeras lokalt i producentländerna.

Storbolagen Dole och Chiquita, tidigare kända under namnen Standard Fruit respektive United Fruit, var huvudaktörer bakom den stora koncentrationen på en enda banansort. Strategin har ökat sårbarheten för sjukdomsangrepp.

”Genom att bygga sin industri på monokultur, har de stora exportörerna gjort sina banansorter till lätta byten för ständigt uppdaterade varianter av Panamasjukan”, säger Randy Ploetz, plantpatolog vid University of Florida, till Quartz.

Han tillägger att globalisering och korsbefruktningar skapat en perfekt miljö för Panamasjukans svampar att mutera till en ny aggressiv form.

Det tidiga 1900-talets bananpest var ett stenhårt slag för bananindustrin, värden för uppskattningsvis 115 miljarder kronor i dagens penningvärde förstördes under fem decennier.

Men den nya mördarsvampen hotar att utlösa en tropisk svältkatastrof.  Upp till 85 procent av den globala bananproduktionen på 145 miljoner ton hotas av utslagning, enligt Randy Ploetz.

Sedan början av 1900-talet har bananer gått från exklusiv exportgröda till en allt viktigare del av producentländernas lokala livsmedelsförsörjning. Omkring nio av tio bananer konsumeras i dag lokalt och för nära en halv miljard människor utgör bananer en central del av den dagliga kosthållningen.

Trots namnet anses Panamasjukdomen härstamma från Malaysia. Där och i Australien har den nya mördarversionen funnits sedan 1990-talet. Men bevis för spridning av den smittsamma svampen till Mocambique och Jordanien i fjol får forskare att slå larm.

Mördarsvampen sprids via jorden. Rester under en stövel, i maskiner eller på verktyg kan räcka. Närvaron av latinamerikanska bananarbetare vid utvecklingen Mocambiques plantager innebär att svampen redan kan ha spridits till bananindustrins viktigaste exportkontinent.

Sju av tio exportbananer odlas i Latinamerika.

Tyck till