ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Livets bästa sovmorgon väntar

  • Foto: Colourbox
Nu är det slut med att tappa en timmes sömn varje vår. Sommartiden som vi känner den försvinner, ersätts med normaltid, och vintertiden flyttas ännu en timme. För dig betyder det tre extra timmars sovmorgon i höst.

Begreppet sommartid har ända sedan det först infördes på prov 1916 förvirrat svenska folket. Och nu, nästan hundra år senare, är det dags att skrota 1980 års reform.

Sommartidsreformen skräddarsyddes för jordbrukarnas möjlighet att ta tillvara dagsljuset optimalt. Det berättar Stela Pörfir, sakkunnig på Institutet för kalendrar och folkminnen.

2010 var enligt SCB 177.000 svenskar sysselsatta i jordbruket, av en befolkning på drygt 9,4 miljoner. Hundra år tidigare var 2,2 miljoner av knappt 5,5 miljoner svenskar bönder.

Efter en snabbutredning utförd av Teknologiakademien på uppdrag av regeringen, har tidens bila fallit över det storskaliga experimentet.

”Men sommartiden ligger för långt ifrån kroppens cirkadiska rytm, den biokemiska regleraren inne i cellerna som styr vår tidsuppfattning”, säger Stela Pörfir, som tidigare genomfört flera tidsomläggningar i östra Europa.

I Teknologiakademiens utredning, som hämtat in utlåtanden för Säkerhetsakadamien och Namnsaksakademien, slås fast att kroppen egentligen är bäst lämpad för en förskjutning av normaltiden – bakåt.

Det innebär att varje sommarhalvår är en plåga för cellerna, något som tydligt kopplas till vårdepressioner och förhöjd risk för alkoholism på våra breddgrader. Vad kroppen skulle må bäst av är att i själva verket gå upp ännu en timme senare både på vintern och sommaren.

Och så blir det från och med i höst. Fast med bonus.

När vi natten mellan den 25 och 26 oktober går och lägger oss, blir det en unik omställning från sommartid. För att komma i fas med det nya systemet ska klockan ställas tillbaka hela tre timmar, vilket innebär lika många timmars extra sömn. Eller ett enastående tillfälle till fest.

På Sveriges Hotell- och restaurangentreprenörer jublas det över möjligheten till en superhelg för krogsverige.

Lyrisk är även Utrikeshandelskollegiets tillförordnade informationschef Silas Duma.

”Att på det här viset komma ännu närmare amerikansk västkusttid – det är helt ’perfect ’. ”Och ja, jag kommer att köra ända in i kaklet sista lördagen i oktober, hela Lidingökontoret är med på det”, säger Silas Duma.

Här kan du läsa mer om hur det kommer att gå till.

Tyck till