ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Öppna eget hett hos unga

  • Stephanie Matti och Karolina Thyman Foto: Jack Mikrut

Intresset bland unga för att starta eget har ökat snabbt de senaste åren. Förra året startades över 1.000 företag av tonåringar – en ökning med nästan 250 procent jämfört med 2012. En ökning syns också i gruppen unga vuxna.

”Unga mellan 20 och 29 år stod förra året för nästan en fjärdedel av alla nystartade enskilda firmor”, säger Krister Jonsson, Sverigeschef på kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Stephanie Matti, 20, och Karolina Thyman, 20, valde att starta bemanningsföretaget Eventhjältarna för två och ett halvt år sedan när de gick organisationen Unga företagares kurs på gymnasiet.

I början ville de bara ha lite kul. Men till deras stora förvåning hörde folk av sig och de upptäckte att de kunde tjäna pengar.

Redan efter ett halvår blev kostymen för trång. Verksamheten rullade på och de började anställa. De gick från en hobbyverksamhet till att bli ett riktigt bolag. Förra året omsatte det cirka 750.000 kronor.

”Vinst har vi gjort redan från dag ett eftersom vi har så låga kostnader”, säger Karolina Thyman.

”Vi är inga nobelfestservitörer. Det vi konkurrerar med är att vara bäst på att vara trevligast och mest serviceinriktade”, säger hon.

De cirka 25 anställda har de rekryterat bland vänner och vänners vänner. De sköter utbildningen internt med hjälp av dem som har hunnit skaffa sig erfarenhet.

”Vi letar inte efter erfarenhet utan attityd”, säger Stephanie Matti.

”Vi kan inte lösa hela problematiken med ungdomsarbetslösheten, men vi kan bidra. Vi vill inspirera andra – framför allt tjejer att starta eget.”

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till