ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Fyra aktier att akta sig för

  • Foto: Richard Drew / TT

Veckans insiderkrönika handlar om försäljningar i en rad bolag på historiskt höga kursnivåer.

Positiva signaler är sällsynta denna vecka men negativa signaler är det gott om. Därför tänkte jag berätta om fyra aktier att avstå från med följande gemensamma nämnare: försäljningarna sker nära historiska toppnoteringar.

Först ut hittar vi probiotikabolaget Biogaia där grundarna Peter Rotschild och Jan Annwall sålde 500.000 B-aktier den 26 mars. Aktierna såldes via ett gemensamägt bolag till ett rabatterat pris om 195 kronor och ska ha skett av privata finansiella skäl. Samma dag var stängningskursen 206 kronor.

Efter försäljningen finns 759.332 B-aktier samt 740.668 A-aktier kvar i det gemensamägda bolaget. Om aktiekursen på A- och B-aktier vore likvärdig så skulle försäljningen utgöra 25 procent av värdet på deras innehav. Få insiders har varit köpare av aktien de senaste åren men däremot har det funnits gott om försäljningar. Jag ser den senaste storförsäljningen som mycket negativ.

Flera insiders i handelsföretaget Addtech är också negativa till sin egen aktie. Exempelvis sålde vice vd Anders Claeson 13.404 aktier motsvarande 7 procent av sitt innehav under perioden 19-21 mars. Ett annat exempel är affärsområdeschefen Håkan Franzén som sålde 30.000 aktier den 19 mars motsvarande 30 procent av hans ägande. Försäljningarna gjordes bara dagarna efter att bolaget offentliggjort att man köpt ett danskt bolag. Försäljningar på positiv bolagsinformation förstärker bara säljsignalen ytterligare.

En annan insider som sålt den senaste tiden är ordförande i telekommunikationsföretaget Doro - Bo Kastensson. Han sålde 115.000 aktier under perioden 17-21 via Kastensson Holding AB, vilket utgjorde 29 procent av hans dåvarande ägande. Han uppgav i en intervju att det var en möjlighet att efter hårt arbete få en del av den goda utvecklingen för bolaget. Jag unnar honom det, men den negativa signalen förstärks av att styrelseledamoten Jonas Mårtensson samtidigt den 20 mars sålde 40.000 aktier vilket motsvarade en tredjedel av hans ägande.

Det har skett fler försäljningar det senaste året, bland annat sålde Kastensson 113.000 aktier i september 2013, och senaste köpet av någon insider skedde i maj 2012. Flera insiders som säljer men inga som köper är ett dåligt tecken. Därför är min syn på Doro-aktiens framtid dyster.

I teknikkoncernen Lagercrantz sålde Ulf Gladh som sitter i ledningsgruppen hela sitt innehav på 18.500 aktier på kurser runt 125 kronor den 20-26 mars. Efter försäljningen har han dock kvar 36.000 köpoptioner. Vi får gå tillbaka flera år för att hitta större aktieköp men däremot har många sålt vid optionslösen. Att Gladh inte vill äga aktier på de historiskt höga kursnivåerna som aktien nu noteras på är helt enkelt en negativ signal.

Det negativa agerandet jag ser i dessa fyra bolag är just nu en vanlig syn på Stockholmsbörsen. Omkring hälften av insiders affärer i den egna aktien hittills i år är sälj, men genomsnittet på säljaffärerna är högre än köpaffärerna. Dessutom är medianförsäljningen tre gånger större än medianköpet. Detta innebär att insiders har nettosålt i det egna bolagets aktie under årets tre första månader.

Insiders brukar sälja när aktiekursen vida överstiger deras bild av bolagets verkliga värde. Äger du aktier i bolag där insiders är stora säljare på historiskt höga noteringar bör du dra öronen åt dig. Det kan vara rätt läge även för dig att sälja.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till