ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Politiker med i bluffhärva för miljoner

  • Foto: JESSICA GOW

33 personer misstänks ha lurat till sig drygt nio miljoner kronor i lönegarantipengar. Merparten ska ha varit skenanställda i fem bolag som försatts i konkurs. Enligt åklagaren finns en Malmöpolitiker bland dem.

Det omfattande ekobrottsåtalet lämnas i dag till till Malmö tingsrätt. En 61-årig man pekas ut som huvudman, tillsammans med en 48-åring. De ska ha värvat 28 personer, arbetslösa samt bekanta, som skenanställda i bolagen. Efter konkurserna har de 28 fått ut lön i upp till fyra månader, via den statliga lönegarantin.

"I de här bolagen finns ingen bokföring. Det finns ingen redovisning av lön och skatter", säger åklagare Björn Rosenlöf till Sydsvenskan.

I regel ska de skenanställda fått behålla drygt 30 procent av pengarna man fått ut. Resten har skickats vidare till huvudmännen samt tre medhjälpare. Utredare försöker nu säkra 61-åringens tillgångar i Europa, bland annat en lyxbåt och ett hus, enligt åklagaren.

En av de åtalade huvudmännen har enligt Björn Rosenlöf varit inblandad i långt fler företagskonkurser — med anknytning till lönegarantifusk — är vad åtalet omfattar. Rosenlöf är kritisk till att staten inte har bättre kontroll på sina utbetalningar.

"Det här är bara ett i raden av exempel där brottslingar lurar staten på pengar. Gemensamt för fall med till exempel lönegaranti, rot- eller assistenspengar är att pengar betalas ut utan att en ordentlig kontroll görs", säger han till TT.

Malmöpolitikern är enligt åklagaren en av de skenanställda som kvitterat ut statlig lönegaranti. Hon åtalas nu för grovt bedrägeri och skattebrott, skriver sydsvenskan.se.

I valet 2010 återfanns hon på sitt partis riksdagslista. Hon har också haft flera kommunpolitiska uppdrag men lämnat dem för en tid sedan.

Enligt åklagaren har politikern kvitterat ut 150.000 kronor i lönegaranti utan att ha arbetat i det aktuella bolaget. Fritidspolitikern har också drivit en förening som finansierats med offentliga medel. Av de pengarna ska hon, enligt åklagaren, ha behållit 400.000 kronor för egen del.

Tyck till