ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Topparnas affärer som signalerar köp

Toppcheferna och storägarnas insideraffärer indikerar köpläge i trädgårdsutrustningsföretaget Husqvarna och laserritarbolaget Micronic.

Det är inte all insiderhandel som ger en signal om vart bolagets aktiekurs är på väg. Vissa insidergrupper ger oss bättre signaler än andra. Min och andras forskning visar att de bästa signalerna får vi från vd och finanschef, vilket är logiskt eftersom de sitter högst upp i bolagets informationshierarki. Det är exempelvis en bra köpsignal när vd-köp på en kursnivå följs av ytterligare köp på högre nivåer.

En vd som just har gjort detta är Lena Olving i Micronic Mydata. Olving köpte 20.000 aktier den 12 mars, en dag när stängningskursen landade på 15,80 kronor. Hon tillträdde som vd under sommaren 2013 och köpte omgående, den 10 juni, 10.000 aktier till kursen 13,10 kronor. Därefter köpte hon 40.000 aktier den 23 september en dag då stängningskursen hamnade på 12,30.

I samband med hennes köp i höstas omnämnde jag Micronic-aktien som en köpkandidat då köpet skedde strax före handelsförbudet inför bolagets kvartalsrapport. Det är vanligtvis ett bra tecken på stigande kursnivåer framöver. Sedan dess har aktien stigit med 32 procent vilket är betydligt bättre än börsuppgången på 5 procent. Jag ser en fortsatt köpsignal i Micronic-aktien.

Ett annat bolag där köpen fortsätter är maskintillverkaren Husqvarna. Det är Fredrik Lundberg som via Lundbergföretagen köpte ytterligare 2,15 miljoner B-aktier den 13 och 14 mars. Efter köpen äger Lundbergföretagen sammanlagt 39,4 miljoner A-aktier och 3,95 miljoner B-aktier. Lundberg är känd för att göra bra placeringar men han har också en påvisad uthållighet.

Tillsammans med bland annat köp från bolagets vd ser jag en fin köpsignal i bolaget för den som delar Lundbergs uthållighet.

Förra veckan indikerade jag att det kommit en köpsignal i restaurangföretaget Nordic Service Partners. Under den gångna veckan har två insiders sålt på kraftiga kursuppgångar. Henrik Hedman sålde 18.013 aktier den 17-18 mars och operative chefen Johan Persson sålde 11.858 aktier den 14-17 mars. Hedman äger därefter 21.887 aktier och Persson äger inga aktier men har såväl konvertibler som teckningsoptioner. Hedman representerar dessutom en av bolagets största ägare, Long Term AB, som äger 1.166.678 aktier. Den positiva signalen jag såg förra veckan har fått en repa i lacken, men kvarstår tills ytterligare större försäljningar sker.

Trenden bland insiders är negativ och den senaste veckans agerande är inget undantag. Andelen köp hamnar på 49 procent och för 2014 är den 55 procent. Mönstret känns igen från andra perioder av långa börsuppgångar som är på väg mot sitt slut. Men det är inte bara svenska insiders som är mer negativa än normalt. I USA är pessimismen just nu den högsta på 25 år enligt professor Nejat Seyhun som länge har studerat insiders agerande.

Jag tackar för alla frågor jag får om insiders agerande och försöker svara på alla frågor även om vissa kan bli omöjliga. Som exempelvis vilken aktie jag ska lyfta fram som en köpkandidat i nästa krönika. Det är ju, som bekant, inget annat än ren insiderinformation.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till