ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så blir nya Attefall-husen

  • Foto: Hanna Wemmenhag
  • Foto: Hanna Wemmenhag
  • Foto: Hanna Wemmenhag
  • Foto: Hanna Wemmenhag
  • Foto: Hanna Wemmenhag
  • Bostadsminister Stefan Attefall, Tomas Tjajkovski utvecklingsansvarig på företaget Sommarnöjen och finansminister Anders Borg. Foto: Hanna Wemmenhag
Samtidigt som det första så kallade Attefall-huset visades upp i Stockholm på torsdagen antog regeringen en ny proposition om de nya minivillorna. Om bara några månader är det fritt fram för husägare att bygga till med 25 kvadratmeter – utan bygglov.

På torsdagen visades det första Attefall-huset upp på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Huset har en boyta på cirka 20 kvadratmeter med kök, badrum, sovalkov med dubbelsäng samt ett loft med två sovplatser. Prislappen ligger på 582.000 kronor.

”Det är ett fullvärdigt bostadshus som man kan bo i året om”, säger Tomas Tjajkovski, utvecklingsansvarig på byggföretaget Sommarnöjen, som byggt huset.

Lagrådet har tidigare riktat kritik mot de så kallade Attefall-husen. Men på torsdagen antog regeringen en ny proposition om de bygglovsfria komplementbostadshusen.

Om förslaget godkänns av riksdagen blir det fritt fram för alla villaägare att smälla upp de nya husen från och med den 2 juli i år.

”Vi har redan kunder som bokat hus och vill ha det färdigt till sommaren. Det ringer folk hela tiden, vi hinner knappt arbeta med husen för att vi måste svara på så många frågor. Vår vision är att bygga hundra hus per år”, säger Tomas Tjajkovski.

Enligt Branschorganisationen TMF finns ett stort intresse för de nya komplementbostadshusen bland småhusbyggarna. Ett 15-tal medlemsföretag har redan börjat skissa på egna modeller.

”Vi tror inte att det här kommer att revolutionera branschen på något sätt. Men vi tror ändå att det kan leda till fler arbetstillfällen, vilket är väldigt positivt”, säger Gustaf Edgren, trähusansvarig på TMF.

Di.se har tidigare rapporterat om problemen inom småhusbranschen med låg efterfrågan och lågt byggande. I år räknar TMF med 6.500 påbörjade småhus, vilket kan jämföras med 5.000 påbörjade hus 2012 när siffran låg som lägst.

”Vi kan se en försiktigt uppåtgående trend, men vi kommer från en djup svacka. Allt under 8.000 påbörjade hus är för låg nivå”, säger Gustaf Edgren.

Tomas Tjajkovski på Sommarnöjen tror att det framför allt är fritidshusägare som kommer att köpa de nya Attefall-husen.

”De vanligaste kunderna vi har är personer som har familjeägda lantställen och behöver mer plats för barn och syskon”, säger han.

Tyck till