ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Drar in en halv miljard på bitcoin

Svenska KNC Miner, som säljer servrar för brytning av bitcoin, har dragit in drygt en halv miljard kronor i intäkter sedan starten i somras.
Nu breddas verksamheten med en ny server för brytning av en annan virtuell valuta, litecoin - en lansering som redan genererat 27 miljoner kronor i intäkter.

I mitten av februari fick svenska it-bolaget KNC Miner stora rubriker med nyheten att man skulle bygga en av världens största datorhallar i Boden. Bolaget blir därmed det andra, efter Facebook, som väljer Norrbotten för att bygga en gigantisk serverhall.

En gammal helikopterhangar på 5.500 kvadratmeter har nu börjat fyllas med KNC Miners specialutvecklade servrar som ägnar sina dagar åt att ”bryta” nya bitcoin. Den virtuella valutan framställs nämligen av avancerade servrar som knäcker algoritmer.

”Vi tjänar drygt tre miljoner kronor om dagen på att sälja vidare de bitcoin vi bryter själva”, säger Sam Cole, grundare och vice vd på KNC Miner med 80 anställda och kontor på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Vid sidan av att framställa och sälja bitcoin livnär sig KNC Miner på att utveckla, bygga och sälja specialiserade servrar för så kallad bitcoinbrytning. Storsäljaren heter Jupiter, som nu följs upp med den dubbelt så kraftfulla servern Neptune.

”Sedan bolaget grundades i juni 2013 har vi haft intäkter på 78 miljoner dollar (en halv miljard kronor)”, säger Sam Cole, med rötterna i Storbritannien.

Under onsdagen rullade bolaget ut en ny serie servrar de kallar Titan. Till skillnad från bolagets andra produkter är Titan-servern inte inriktad på bitcoin, utan på andra virtuella valutor.  

”Titan är vår första server som fokuserar enbart på skriptbasserade virtuella valutor som Litecoin”, säger Sam Cole och syftar på den valuta som just nu är näst mest populär efter bitcoin.

De nya servrarna har sålt som smör i solsken. På ett dygn har KNC Miner tagit emot drygt tusen beställningar på Titan-servrar.

”Vi har bekräftade intäkter på 4,2 miljoner dollar (27 miljoner kronor)”, säger Sam Cole.

I juni blir det dags för KNC Miner att stänga böckerna för sitt första år som bolag. Sam Cole utesluter inte att man redan under första året blir ett miljardbolag.

”Vi kommer ha över 100 miljoner dollar i intäkter (640 miljoner kronor) för KNC Miner-gruppen i slutet av juni, det kan jag säga med säkerhet”, säger han.

KNC Miner AB är baserat i Stockholm men har all sin omsättning i dollar. Även när bolaget tar betalt i bitcoin är man noga med att genast växla den virtuella valutan till amerikanska dollar, enligt Sam Cole, som grundat bolaget tillsammans med tre svenskar.

Bakom KNC Miner står två företag: Kennemar and Cole (som grundats Sam Cole och Andreas Kennemar) och Orsoc (som grundats av Marcus Erlandsson och Michael Unnebäck).

Tyck till