ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ratos letar efter en väg ut ur Inwido

Investmentbolaget Ratos tittar på möjligheten att antingen börsnotera eller sälja fönster- och dörrtillverkaren Inwido.

Det skriver Reuters på måndagen med hänvisning till personer med insyn i ärendet.

Carnegie och Handelsbanken ska ha utsetts till rådgivare.

Inwido är Ratos enskilt största portföljbolag.

Räknat på samma ev/ebitda-multipel som sektorkollegorna Sanitec, Nobia och Rockwool, cirka 10, skulle Inwido få ett skuldfritt företagsvärde (enterprise value, ev) på runt 4 miljarder kronor enligt Reuters beräkningar, givet Inwidos ebitda (rörelseresultat före av- och nedskrivningar) på 407 miljoner kronor 2013.

Den 12 mars - samma dag som Ratos kapitalmarknadsdag förra veckan - aviserade Inwido att Arne Frank, vd för det börsnoterade specialfettbolaget AAK och ledamot av Alfa Lavals styrelse, kommer att bli styrelseordförande för Inwido.

Den avgående ordföranden, Anders C Karlsson, saknar såvitt framgår av offentliga register styrelseuppdrag för börsnoterade företag. Ratos avböjer dock att bli intervjuade om den nya ordföranden och om Ratos syn på bolaget.

"Ordförandebytet är ingen stor fråga för bolaget", hälsar Ratos ir-chef Emma Rheborg till Nyhetsbyrån Direkt i ett mail där hon även uppger att den syn på innehavet som lämnades vid kapitalmarknadsdagen 2012 består.

Då nämndes avseende exit att notering, försäljning till en industriell köpare eller dito till en "finansiell sponsor" var tänkbart.

Beträffande den sistnämnda möjligheten kan noteras att den bolagsansvariga vid kapitalmarknadsdagen några månader efteråt bytte arbetsgivare till riskkapitalbolaget Triton från Ratos.

Tyck till