ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

IMF: Därför är höjda skatter bra

  • Foto: Yoshikazu Tsuno / TT
Högre skatter behöver inte vara dåligt för tillväxten. Det är däremot för stora inkomstskillnader, och då kan skatter vara rätt medicin. Det hävdar vicechefen för Internationella Valutafonden IMF, mer känd för krav på marknadsreformer och åtstramning.

”Generellt sett ger ojämlikhet lägre tillväxt. Därför kan ekonomisk omfördelning via skattsedeln stötta tillväxt eftersom det minskar ojämlikhet”, sa David Lipton, vicechef på IMF, i ett förskrivet tal på torsdagen.

Han hänvisade bland annat till en ny IMF-studie om sambanden mellan stora inkomstskillnader och låg tillväxt.

”Många mogna ekonomier såväl som tillväxtekonomer står inför utmaningen av stigande ojämlikhet”, fortsatte vice IMF-chefen.

David Lipton visade grafer över växande inkomstskillnader inom ett stort antal länder det senaste decenniet. I USA är dagens inkomstskillnader exempelvis de högsta sedan 1930-talet.

Det är naturligt att regeringar världen över nu griper efter skattevapnet för att minska gapet mellan rika och fattiga, hävdade David Lipton. Han förespråkar progressiv inkomstskatt, fastighetsskatt och enhetliga momssatser.

Men det är centralt att omfördelningar via skattsedeln ”utformas rätt” om de ska fungera som verktyg för tillväxt, varnar han.

Socialförstärkningar i tillväxtländer utesluter inte sällan de allra fattigaste, vilka skulle ge störst effekt på tillväxten om de fick ökad köpkraft, påpekade IMF-chefen. Även ökade utbildnings- och hälsoutgifter missar ofta de fattigaste befolkningslagren, med sämre tillväxteffekter som följd.

Han lyfte också fram mer mogna ekonomier där olika ersättningar paras med krav på deltagande i utbildning och jobbträning - exempelvis i Belgien, Slovakien och Slovenien - som goda exempel på effektiva bidragssystem.

Vicechefens tal kommer efter flera andra oväntat skattevänliga utspel från IMF, en institution som historiskt förknippats med att strängt förespråka hårdbantning av offentlig sektor, privatiseringar och skattesänkningar som rätt medicin för länder i kris.

I höstas lade IMF exempelvis ett förslag på en ny och enhetlig fastighetsskatt för hela EMU.

När både statliga stimulanser och superlåga räntor prövats till bristningsgränsen utan att skuldsanering och tillväxtlyft fått fart, då vinner skatteverktyget terräng bland politiker och institutioner, konstaterar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i en kommentar till IMF:s nya skattevänliga profil.

”Slutsatsen är att det i alla fall inte ger sämre tillväxt”, skriver Robert Bergqvist.

Men han varnar för att slutsatsen kan vara förhastad.

”Förändrade skatter riskerar att skapa mindre förutsägbarhet om framtiden och ökat otydlighet om ekonomisk-politiska spelregler. Det riskerar i sin tur att ge sämre utsikter för en investeringsdriven återhämtning.”

Tyck till