ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

TV4 kliver ur hajpade tv-sajten

  • Foto: Colourbox
Bonnierägda TV4 och nät-tv-bolaget Magine bryter sitt samarbete. Bolaget, som dragit in 225 miljoner kronor i riskkapital sedan 2013, tvingas nu byta strategi och erbjuda tjänsten gratis.

”Våra betalande användare kommer få Magine gratis under en övergångsperiod”, säger Mattias Hjelmstedt, vd och grundare på Magine.

Som di.se tidigare rapporterat är Magine ett av de it-bolag som tagit in mest riskkapital under 2013. Totalt rör det sig om 125 miljoner kronor, pengar som kommer från investmentbolagen Varenne och Nordstenen samt en rad privatpersoner, inklusive det före detta fotbollsproffset Martin Dahlin.

I år har samma storägare gått in med ytterligare 100 miljoner kronor för att finansiera Magines lansering i Tyskland som går av stapeln de närmaste månaderna.

Men på hemmaplan i Sverige har de ursprungliga ambitionerna kommit på skam.

När Magine lanserade sin tv-tjänst i Sverige i april 2013 var målet att ta upp kampen med Comhem genom att erbjuda traditionell kabel-tv till datorn, läsplattan och mobilen för endast 99 kronor per månad.

Men bolaget lyckades aldrig samla alla de viktiga kanalerna på en plats. Varken MTG:s kanaler (TV3, TV6 och TV8) eller SBS:s kanaler (Kanal5 och Kanal9) anslöt sig till plattformen.

Nu står det klart att Magines enda riktigt stora svenska partner, Bonnierägda TV4, lämnar samarbetet.

Från och med den 17 april försvinner därmed åtta TV4-kanaler från Magines tablå: TV4, Sjuan, TV4 Film, TV4 Komedi, TV4 Guld, TV4 Sport, TV4 Fakta och TV4 Fakta XL. Antalet kanaler minskar därmed till 34 relativt små kanaler som Discovery, Eurosport och BBC World News.

”Vi har omförhandlat med TV4 och detta är resultatet. Om vi inte kan få in de andra stora kanalerna är det inte intressant att ha TV4”, säger Mattias Hjelmstedt.

Magine ska nu utveckla en ny, mer nischad strategi i Sverige. Under tiden får bolagets cirka 100.000 abonnenter använda tjänsten gratis.

”Våra betalande användare kommer få Magine gratis från och med den 17 april och fram till dess att vi gjort de ändringar vi måste göra”, säger Mattias Hjelmstedt.

Magine vänder nu blicken mot den tyska tv-marknaden där man redan bedriver testversamhet i mindre skala. En storlansering i Tyskland är planerad de närmaste månaderna. Bolaget har knutit avtal med tyska RTL och Prosiebensat.1, två av Europas största tv-hus.

”Vår tyska tjänst kommer att innehålla alla de stora tyska tv-kanalerna. Tyskland blir nu vårt största fokus”, säger Mattias Hjelmstedt.

Nästa steg blir en bred lansering i Spanien, där man också bedriver testverksamhet i nuläget. Efter det planerar Magine att gå in i flera andra länder, både i och utanför Europa.

Magine har i dag 100 anställda och kontor i Stockholm, London, München, Berlin och Madrid.

Tyck till