ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Snabbmat lovar mer

En krusidullfri insider som säljer efter fin kursutveckling och ett smaskigt köptips är vad veckans krönika bjuder på.

”Det finns många skäl till att en insider säljer aktier, men bara ett när de köper – att tjäna pengar”. Jag tror att många av er har hört meningen förr. Det finns säkert hundratals skäl till en försäljning men samtidigt en gemensam nämnare: de har hittat bättre placeringsalternativ än den egna aktien.

Det är känsligt när en insider säljer och leder omedelbart till frågor från investerare och media. Ibland blir svaret från insidern att aktien är billig i dag eller att bolaget är bättre i dag än när de köpte. Sådana svar som står i direkt motsats till det faktum att de sålt känns bara onödiga och kan potentiellt vilseleda investerare. Därför tycker jag det var snyggt i veckan när vd i sökföretaget Eniro uttalade sig på följande sätt efter att ha sålt 45.000 aktier den 11 mars: ”Jag gör det för att vi har haft en bra kursutveckling”. Inga krusiduller.

Men insiders i Eniro är inte ensamma om att sälja utan med en andel köp i senaste veckans rapporterade insynshandel på 48 procent är majoriteten aktiva insiders nu negativa till den egna aktien.

Bland de positiva tecknen under veckan finns restaurangföretaget Nordic Service Partners, NSP, där styrelseledamoten Jeppe Droob köpte 60.000 aktier den 5 mars via sitt bolag JE.D. Sedan den 28 februari har han ökat sitt innehav med 22 procent. Han representerar också NSP:s största ägare, Danske Koncept Restauranger Holding, i styrelsen. Johan Abrinder, en annan av bolagets storägare via egna bolaget Abrinvest, har ökat sitt ägande med 3 procent sedan den 28 februari genom köp på totalt 40.000 aktier.

Nordic Service Partners driver Burger King och Taco Bar-restauranger i Sverige, och står i begrepp att lansera Kentucky Fried Chicken på den svenska marknaden.

NSP-aktien har stigit från 12 kronor i början av året till omkring 15 kronor. Insiders som ökar sina innehav på stigande kurser är en mycket bra signal och senast aktien noterades på dessa nivåer var i början av 2010.

Den 6 mars blev det offentligt att Nordic Capital säljer sitt ägande i fästelementtillverkaren Finnveden Bulten. En av köparna var Karl-Axel Granlund och Volito AB som den 5 mars köpte 500.000 aktier och därmed blir bolagets största ägare. Samtidigt köpte Finnvedens ordförande Roger Holtback 50.000 aktier. Jag var positiv till aktien i december och de senaste affärerna ändrar inte den åsikten.

En annan aktie som jag har skrivit om i positiva termer tidigare är bilbesiktningsföretaget Opus Group. Men nu blir det dock tummen ner när styrelseledamoten och näst största ägaren Lothar Geilen minskar sitt innehav med 3 miljoner aktier. Även om han fortfarande har 19 miljoner aktier kvar efter försäljningen så ser jag inte längre aktien som en köpkandidat.

Förra veckan skrev jag om medicinteknikföretaget Elekta där en rad faktorer indikerade att bolaget var en köpkandidat. Elekta-aktien är den mest blankade aktien på hela Stockholmsbörsen och efter kraftiga kursfall var det min bedömning att de hedgefonder som har blankat aktien skulle ta hem sina vinster och därmed skapa ett ökat köptryck.

I den senaste blankningsstatistiken har en aktör, Maverick Capital, gjort just detta när de har minskat sin negativa position från 1,57 till 1,17 procent. Samtidigt är en ny aktör, Marshall Wace, ny på listan med en blankad position på 0,5 procent av aktierna i Elekta. I fredagens statistik från Finansinspektionen visar det sig också att ordförande Laurent Leksell har sålt 550.000 aktier den 13 mars. Det är inte otänkbart att dessa sugs upp av aktörer med blankade positioner. Den senaste veckan har också aktien utvecklats bättre än börsen vilket kommer fortsätta om hedgefonderna minskar de blankade positionerna framöver.

Jag har alltså anledning att återkomma till Elekta även framöver.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till