1515
Annons

Insiderkrönika: Snabbmat lovar mer

En krusidullfri insider som säljer efter fin kursutveckling och ett smaskigt köptips är vad veckans krönika bjuder på.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Tekniska Högskolan i JönköpingAnnons

700 företag väljer uppstickaren i Jönköping

Med Campus mitt inne i centrala Jönköping, på anrik industrimark där Jönköpings Mekaniska Verkstad en gång låg, har Tekniska Högskolan skapat en attraktiv mötesplats för studenter, forskare och företag.
Med Campus mitt inne i centrala Jönköping, på anrik industrimark där Jönköpings Mekaniska Verkstad en gång låg, har Tekniska Högskolan skapat en attraktiv mötesplats för studenter, forskare och företag.

Ålder är inte det som avgör attraktionskraften hos en högskola. Tekniska Högskolan i Jönköping har knäckt koden för ett framgångsrikt samarbete med näringslivet – i utbildning, forskning och praktisk tillämpning.  

–Bara under 2021 samverkade vi med 700 företag, säger forskningschef Salem Seifeddine och samverkanschef Linda Bergqvist.

Tänk tanken att du som företag, inom loppet av bara några dagar, skulle kunna få hjälp att skräddarsy en multidisciplinär forskargrupp som stöttar dig i arbetet med att ta fram en ny produkt. Och att forskarna finns med genom produktutvecklingens alla faser tills produkten presenteras på marknaden. Är det ens möjligt?

– Ja, i vår värld är det faktiskt så det fungerar. Att ta fram smartare produkter, processer och tjänster i nära samverkan med industrin är vår unikitet som vi brukar sammanfatta med begreppet ”kunskapsintensiv produktrealisering”. När Tekniska Högskolan i Jönköping bildades för 30 år sedan var det just med ambitionen att säkra utvecklingen och kompetensförsörjningen för den regionala industrin. Det brobyggandet har fortsatt och i dag har vi en unik närhet mellan utbildning, forskning och företagande, berättar Salem Seifeddine som är forskningschef.

Samarbeten av riksintresse

Nästan all forskning vid Tekniska Högskolan i Jönköping sker tillsammans med industrin. Under 2022 är 100 företag, såväl stora bjässar som små och medelstora företag, aktiva i olika forskningsprojekt. Och räknar man alla de företag som på något sätt har valt att samverka med Tekniska Högskolan, till exempel genom att erbjuda studenterna näringslivsförlagd praktik eller examensjobb, så är drygt 700 företag engagerade i Jönköpings eget utbildnings- och forskningsnav. 

Jämfört med många andra etablerade tekniska lärosäten i Sverige kan Tekniska Högskolan i Jönköping betraktas som relativt ung. Men attraktionskraften i konceptet har varit stark, och i dag är samarbetena med näringslivet av riksintresse. 

–Vi har vetenskapliga styrkor som är attraktiva för företag som står inför komplexa industriella utmaningar och som vill utveckla innovativa lösningar. På det sättet bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling både regionalt och nationellt, konstaterar Salem Seifeddine.

Förtroendet ledde till fler jobb

Som ett exempel nämner han den satsning som Tekniska Högskolan redan vid starten gjorde på att bli ledande inom gjutna metaller och processer – självklart med utgångspunkt i industrins behov. Satsningen gjordes tillsammans med Volvo, Scania och Gjuteriföreningen. Samarbetet ledde till framtagningen av nya innovativa gjutna metaller och gjutprocesser. Ambitionen var att driva transportbranschens hållbarhetsarbete.

– Våra gemensamma ansträngningar har bland annat lett till investeringar i nya fabriker och många nya arbetstillfällen. 

Om Tekniska Högskolan i Jönköping
Tekniska Högskolan i Jönköping är en av landets största utbildare av högskoleingenjörer. Utbildningarna drivs i nära samarbete med industrin för att studenterna ska få en utbildning anpassad till marknadens behov.

Tekniska Högskolan bedriver forskning inom kunskapsintensiv produktrealisering med KK-stiftelsen som en viktig finansiär. Besök vår hemsida ju.se/jth

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?