ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ägartrion gör upp om makten i Klarna

Med en rad svenska finanskändisar i ryggen är vd:n och grundaren Sebastian Siemiatkowski nu på väg att säkra makten i betaltjänstbolaget Klarna. Det framgår av dokument som Di har tagit del av.

Sebastian Siemiatkowski och hans två medgrundare, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth, har gått en kamp mot klockan sedan köpet av den tyska konkurrenten Sofort offentliggjordes i slutet av förra året.

Priset var drygt 1 miljard kronor fördelat på aktier och kontanter. För att finansiera affären har de gamla aktieägarna tvingats skjuta till nya pengar in i betaltjänstföretagets ägarbolag Klarna Holding.

För riskkapitaljättarna Sequoia, General Atlantic och Digital Sky Technologies är det inga problem att få fram pengarna till nyemissionen, men för grundartrion har det varit betydligt svettigare.

För att inte förlora ägarkontrollen över sitt livsverk Klarna har de tre jagat pengar både i Sverige och utomlands för att kunna täcka upp sina ägarandelar i nyemissionen.

På en extra bolagsstämma i mitten av januari beslutades att nya aktier till ett värde av nästan 1 miljard kronor skulle ges ut. För att koncernchefen Sebastian Siemiatkowski och de två andra grundarna skulle klara av att försvara sin andel i bolaget krävdes att de själva skulle gå in med flera hundra miljoner kronor i nyemissionen. Pengar som de inte hade.

Veckorna efter den extra bolagsstämman arbetade Klarnagrundarna intensivt för att få in kapitalet från nya, externa investerare.

Enligt Di:s källor har huvudspåret varit att ge bort kapitalandelar i företaget men behålla merparten av rösterna. Grundarna har startat flera nya aktiebolag vars enda syfte är att äga aktier i Klarna Holding. Investerarna har därefter erbjudits att köpa röstsvaga B-aktier eller preferensaktier i bolagen för att den vägen indirekt bli delägare i Klarna.

Moroten för de nya investerarna har varit att de fått köpa in sig i det snabbväxande betaltjänstbolagets till samma värdering som de tidigare ägarna, runt 8 miljarder kronor. Grundarna har argumenterat för att det är rena reapriset med tanke på att framför allt den svenska verksamheten är höglönsam.

Och säljretoriken har gett resultat. Dokument som blivit offentliga via Bolagsverket de senaste dagarna avslöjar att Klarnagrundarna har fått in pengar från namnkunniga investerare i både Sverige och USA:

Amerikanska riskkapitalbolaget Institutional Venture Partners, IVP, skjuter till över 120 Mkr. IVP var en av de första investerarna i Twitter, Yahoo och Pandora. Ansvarig för investeringen i Klarnagrundarnas ägarbolag är Todd Chaffee som rankas som en av USA:s bästa teknikbolagsinvesterare.

Riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix går in med nästan 10 Mkr.

Riskkapitalbolaget EQT:s vd Thomas von Koch investerar cirka 10 Mkr och EQT:s finanschef Johan Bygge köper preferensaktier för 1 Mkr.

Riskkapitalisten Gustav Bard, som tidigare var chef för 3i:s verksamhet i Norden och nu startat en egen riskkapitalfond, investerar 3 Mkr.

Totalt har Klarnas grundare tecknat sig för aktier i nyemissionen till ett värde av 326 Mkr.
De dokument som blivit offentliga från Bolagsverket avslöjar att grundarna har fått in 162 Mkr från nya investerare.

Enligt Di:s källor har grundarna sedan lånat ytterligare 164 Mkr med sina Klarnaaktier som säkerhet och med dessa pengar köpt ytterligare aktier i bolaget. Samtidigt har de andra ägarna med riskkapitalbolaget Sequoia i spetsen skjutit till 510 Mkr i nyemissionen.

Men tack vare säljräden mot nya investerare kommer Klarnagrundarna att kunna försvara merparten av sina röster i bolaget. Uppskattningsvis kommer de att kontrollera drygt 35 procent av rösterna och är därmed den starkaste parten i ägarskaran. Sequoia sitter på cirka 25 procent av rösterna och General Atlantic 15 procent.

Di var på torsdagseftermiddagen i kontakt med Sebastian Siemiatkowski men han ville inte ge några kommentarer.

Tyck till