ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

King värderas till 48 miljarder

  • Kings grundare Sebastian Knutsson. Foto: Jesper Frisk

Spelbolaget King, med succéspelet Candy Crush Saga, söker en värdering på drygt 48 miljarder kronor inför introduktionen på New York-börsen. Grundaren Sebastian Knutssons andel värderas därmed till närmare tre miljarder kronor.

Den svenskgrundade mobilspelskoncernen King höjer sin värdering inför den aviserade börsintroduktionen på New York-börsen. Enligt ny information i bolagets F1-ansökan till amerikanska finansinspektionen SEC söker man nu en värdering på högst 7,6 miljarder dollar, eller 48,5 miljarder kronor enligt onsdagens dollarkurs.  

Tidigare har bolaget indikerat ett börsvärde på minst 36 miljarder kronor. Redan på denna nivå värderas man högre än konkurrenter som Zynga, Supercell, Rovio och svenska Mojang.

King blir med denna värdering utan tvekan världens högst värderade spelbolag med inriktning på mobila spel.

Värderingen innebär även att flera av grundarna blir miljardärer.

Bland dem har italienaren och nuvarande vd:n Riccardo Zacconi störst ägarandel med 10,4 procent av aktierna. Hans andel värderas därmed som mest till drygt 5 miljarder kronor baserat på den nya värderingen i Kings ansökan.

Av de fyra svenska grundarna är Sebastian Knutsson största ägare med 5,9 procent av bolaget. Hans andel värderas till närmare 2,9 miljarder kronor.

Sebastian Knutsson är kreativ chef på King och en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av succéspelet Candy Crush Saga. Han är även son till Lars Knutsson, som grundade butikskedjan Gul & Blå och bror till Filippa Knutsson, som grundade klädmärket Filippa K.

Övriga svenska grundare är Thomas Hartwig, teknikchef, Lars Markgren, kontorschef i Sverige och Patrik Stymne, systemutvecklare. Hur mycket aktier de äger framgår inte av Kings ansökan.

Enligt Bloomberg News kommer bolaget att ta in mellan 466 och 533 miljoner dollar då det säljer 22,2 miljoner aktier till ett pris inom intervallet 21-24 dollar per aktie. Erbjudandet innehåller även en övertilldelningsoption på ytterligare 3,33 miljoner aktier.

15,5 miljoner nya aktier ges ut och 6,7 miljoner aktier säljs av befintliga ägare.

Handeln i aktien ska enligt planerna inledas den 26 mars, enligt uppgifter till Reuters.

Enligt Kings ansökan till SEC uppgick bolagets vinst till skyhöga 3,7 miljarder kronor i fjol. Det kan jämföras med en vinst på knappt 51 miljoner kronor under 2012. Omsättningen var smått ofattbara 12,2 miljarder kronor 2013, att jämföra med knappt 1,1 miljarder kronor året dessförinnan.

Bakom den dramatiska tillväxten står Kings succéspel Candy Crush Saga. Mobilspelet har hittills laddats ned över 500 miljoner gånger och toppade i fjol Apples lista för de mest inkomstbringande spelen i App Store. Under fjärde kvartalet i fjol stod Candy Crush för närmare 80 procent av bruttointäkterna. Andra spel från King som legat högt upp på listorna är Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga och nykomlingen Papa Pear Saga.

En plump i Kings annars lysande protokoll är att bolaget, enligt sin ansökan, redan delat ut drygt 3,3 miljarder kronor (500 miljoner dollar) till sina aktieägare i två omgångar.

Tyck till